Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelete

a Harta Nagyközségért” és „Harta Nagyközség Díszpolgára” cím helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2017. 10. 01

Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

18/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelete a Harta Nagyközségért” és „Harta Nagyközség Díszpolgára” cím helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről


Harta Nagyközség Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22.§ (1) d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Harta Nagyközség Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2015.(IV.27.) önkormányzati rendelet 4. melléklet I./4. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi-gazdasági, Településfejlesztési és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következő rendeletet alkotja:



  1. A helyi kitüntetések


1. §.     Harta Nagyközség Önkormányzata a helyi közügyek valamely területén elért kimagasló teljesítmény, vagy huzamosabb időn át folytatott munkálkodás, életmű elismeréseként:


            a) HARTA NAGYKÖZSÉGÉRT emlékérem és

            b) HARTA NAGYKÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA cím elnevezéssel helyi kitüntetéseket adományozhat.


  1. A kitüntetések leírása


2. §. (1)           „HARTA NAGYKÖZSÉGÉRT” címhez adományozott polírozott réz hátlapon, süllyesztett, ékszerzománcozott vörösréz plakett, Harta Nagyközség címerét ábrázolja, „Harta Nagyközségért felirattal. Az emlékérem hátoldalán bevésve a kitüntetett neve és az adományozás évszáma kerül.


                   (2)            HARTA NAGYKÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA” címhez adományozott emlékérem

polírozott réz hátlapon, süllyesztett, ékszerzománcozott vörösréz plakett, Harta Nagyközség címerét ábrázolja. Az előlap felirata: „Harta Nagyközség Díszpolgára”.

Az emlékérem hátoldalán bevésve a kitüntetett neve és az adományozás évszáma kerül.


                  (3) A helyi kitüntetésekkel


                  a) díszes tokban elhelyezett emlékérem,

                  b) díszoklevél,

                  c) pénz, vagy tárgyjutalom jár.

      

      (4) A helyi kitüntetések adományozását tanúsító díszoklevélen Harta Nagyközség címere látható.


            Az oklevél tartalmazza:


aa) A HARTA NAGYKÖZSÉGÉRT emlékérem kitüntetés esetében „HARTA NAGYKÖZSÉGÉRT” ,

ab) A HARTA NAGYKÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntetés esetében „HARTA NAGYKÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA feliratot,

b) az adományozó megjelölését,

c) az adományozott nevét,

d) az adományozás időpontját, valamint

e) az aláírásokat és az adományozó bélyegzőlenyomatát.


  1. A helyi kitüntetések adományozásának rendje


3.§ (1)    HARTA NAGYKÖZSÉGÉRT kitüntető cím adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi, civil vagy gazdasági szervezeteknek, akik, vagy amelyek a község fejlesztésében, a társadalmi, szociális, oktatási és kulturális, egészségügyi és a gazdasági élet bármely ágában kiemelkedően hasznos munkát végeztek és ennek révén a nagyközség értékit növelő, maradandó eredményeket értek el. A HARTA NAGYKÖZSÉGÉRT kitüntetésben évenként legfeljebb két, elsősorban hartai személy, vagy szervezet részesíthető.


(2) HARTA NAGYKÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím adományozható azoknak a magyar vagy külföldi, köztiszteletben álló személyeknek, akik valamely kiemelkedően jelentős munkájukkal vagy egész életművükkel mind a nagyközségen belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szereztek, amellyel hozzájárultak Harta Nagyközség jó hírének öregbítéséhez. A HARTA NAGYKÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntetésben évenként legfeljebb kettő személy részesíthető.


(3)       Az elismerése érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható.


(4)       A helyi kitüntetések adományozására minősített többségű döntéssel a Képviselőtestület jogosult. A Képviselőtestület a kitüntetések odaítélését és átadását megelőző eljárás lefolytatására az ügyrendi bizottságot kéri fel.  Az ügyrendi bizottság javaslatát a helyi egyesületek, civil és gazdasági szervezetek, önkormányzati intézmények és érdekvédelmi szervezetek véleményének figyelembe vételével alakítja ki.


(5)       A kitüntetéseket hivatalos állami ünnepek, vagy a nagyközség életében jelentős, a Képviselőtestület által vagy részvételével szervezett események vagy ünnepségek alkalmával a polgármester adja át. A kitüntetéseket tanúsító okleveleket a polgármester és a jegyző írja alá.


  1. A helyi kitüntetések visszavonása


4.§ (1) Az e rendeletben meghatározott kitüntetések visszavonhatóak, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.


(2)       Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.


(3)       A visszavonás módjára a 3. §. (4) bekezdésében írt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.


  1. Vegyes rendelkezések


            5.§ (1) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről kitüntetésenkénti bontásban a jegyző 

            nyilvántartást vezet, amelyet az önkormányzat honlapján közzé tesz.


(2)       Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét, mértékét a Képviselőtestület az éves költségvetésben határozza meg.


(3)       A rendelet 2017. október 1-jén lép hatályba.


(4)     Hatályát veszti a Harta Nagyközségért” és „Harta Nagyközség Díszpolgára” cím helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 10/2006. (X.02.) önkormányzati rendelettel módosított 6/1996. (V. 13.) számú önkormányzati rendelet.

           

             Dollenstein László                                                   Dr. Sárközi Zsolt

                  polgármester                                                                  jegyző


Harta, 2017. szeptember 28.



Záradék:


Kihirdetve: Harta, 2017. szeptember 29.

                                                                                                 Dr. Sárközi Zsolt

                                                                                                         jegyző