Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017. (V.2.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2024. 02. 22

Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017. (V.2.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

2024.02.22.

Harta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: At.) 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat Pénzügyi, gazdasági, településfejlesztési és ügyrendi bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A házasságkötésre kijelölt hivatali helyiségnek a Harta, Templom utca 68. szám alatti házasságkötő termet /tanácstermet/ kell tekinteni.

(2) Hivatali munkaidőnek a Hartai Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidőt kell tekinteni.

2. § (1)1 A házasságkötés hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg írásban kell kérni a házasságkötés helyének, idejének feltüntetésével, a kérelem indokolásával.

Az engedélyezési eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell a felek nyilatkozatát arról, hogy az At.18. § (3) bekezdésében foglalt feltételeket biztosítják, kötelezettségeket vállalják, és e rendelet 3. §-ában meghatározott díjakat megfizetik.

3. § (1)2 A hivatali munkaidőben, hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén fizetendő díj:

a) ha a házasulók egyike hartai állandó lakóhellyel rendelkezik: 30 000 Ft, azaz harmincezer forint

b) ha a házasulók egyike sem rendelkezik hartai állandó lakóhellyel: 40 000 Ft, azaz negyvenezer forint.

(2)3 A hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén fizetendő díj:

a) ha a házasulók egyike hartai állandó lakóhellyel rendelkezik: 10 000 azaz tízezer forint

b) ha a házasulók egyike sem rendelkezik hartai állandó lakóhellyel: 30 000 Ft, azaz harmincezer forint.

(3)4 A hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén fizetendő díj:

a) ha a házasulók egyike hartai állandó lakóhellyel rendelkezik: 30 000 Ft, azaz harmincezer Ft

b) ha a házasulók egyike sem rendelkezik hartai állandó lakóhellyel: 40 000 Ft, azaz negyvenezer forint.

(4) Az (1), (2) és (3) bekezdésben meghatározott díjat a házasságkötés időpontját megelőzően az Önkormányzati Hivatal költségvetési elszámolási számlájára, átutalási postautalványon vagy a házipénztárba kell befizetni az engedélyező határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül.

(5) A házasságkötés hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli megkötésének feltétele az (1), (2) vagy (3) bekezdésben meghatározott díj (4) bekezdésben foglalt határidőben történő megfizetése.

(6) Amennyiben az esemény elmarad és azt 5 nappal korábban, írásban bejelentik, a már befizetett díjat az Önkormányzati Hivatal visszafizeti.

4. § (1) A hivatali munkaidőn, illetve hivatali helyiségen kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt - választása szerint – a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett eseményenként bruttó 30.000,-Ft azaz harmincezer forint díj illeti meg.

(2) Az anyakönyvvezetőt megillető díj kifizetése tárgyhónapot követő hó 5. napjáig történik.

5. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. Hatálybalépésével hatályát veszíti a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 8/2011.(II.18.) önkormányzati rendelet és az ezt módosító 13/2012.(X.08.) önkormányzati rendelet.

1

A 2. § (1) bekezdése a Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdése a Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (2) bekezdése a Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (3) bekezdése a Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.