Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Harta Nagyközség Önkormányzatának 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 22

Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Harta Nagyközség Önkormányzatának 2024. évi költségvetéséről

2024.02.22.

Harta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Képviselő-testület Pénzügyi-gazdasági-településfejlesztési és ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Harta Nagyközség Önkormányzatára, valamint az Önkormányzat által irányított költségvetési szervre (Hivatalra) terjed ki.

A költségvetés főösszegei

2. § (1) A Képviselő-testület Harta Nagyközség Önkormányzat 2024. évi összevont költségvetése

a) költségvetési bevételeinek összegét 596 907 E Ft-ban

b) költségvetési kiadásainak összegét 783 747 E Ft-ban

c) költségvetési egyenlegének összegét -186 840 E Ft-ban

ezen belül az egyenleg

1. működési célú összegét -93 782 E Ft-ban

2. felhalmozási célú összegét -93 058 E Ft-ban

állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetésének

a) finanszírozási kiadásait 9 500 E Ft-ban

b) kiadási főösszegét 793 247 E Ft-ban

c) összesített hiányát 196 340 E Ft-ban

(3) A Képviselő-testület az (2) bekezdés c) pontjában szereplő költségvetési hiány finanszírozásának módját az alábbiak szerint hagyja jóvá:

1. költségvetési maradvány működési célú igénybevételével 103 282 E Ft-ban

2. költségvetési maradvány felhalmozási célú igénybevételével 93 058 E Ft-ban

(4) A Képviselő-testület a Hivatal önkormányzati támogatásának előirányzatát 85 253 E Ft-ban állapítja meg.

(5) A Képviselő-testület a Hartai Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapjának összegét 2024. évre vonatkozóan 46.380 Ft-ban állapítja meg.

(6) A Képviselő-testület a Hartai Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2024. évi cafetéria juttatását bruttó 400.000 Ft-ban állapítja meg.

A költségvetési főösszegek részletezése

3. § (1) Az Önkormányzat 2024. évi összevont költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, valamint kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet és a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület a Hivatal 2024. évi költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok. kiemelt előirányzatok, valamint kötelező feladatok. önként vállalt feladatok, állami feladatok szerinti bontásban a 4. melléklet és az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A Képviselő-testület az Önkormányzat tartalékainak 2024. évi előirányzatát a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A Képviselő-testület az Önkormányzat beruházási kiadásainak 2024. évi előirányzatát a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A Képviselő-testület az Önkormányzat felújítási kiadásainak 2024. évi előirányzatát a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A Képviselő-testület az Önkormányzat és a Hivatal engedélyezett létszámát, valamint a közfoglalkoztatottak létszámát a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

(8) A Képviselő-testület az európai-uniós forrásból finanszírozott támogatásból megvalósuló programok, projektek bevételeit és kiadásait a 10. melléklet melléklet szerint hagyja jóvá.

(9) Az Önkormányzat 2024. évi költségvetése közvetett támogatást nem tartalmaz.

Finanszírozási bevételek és kiadások és az ezekkel kapcsolatos hatáskörök

4. § A finanszírozási célú bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

Tartalékok felhasználása

5. § (1) A Képviselő-testület az év közben jelentkező többletfeladatokra és az elmaradt bevételek pótlására a költségvetésben 20 422 E Ft összegben – általános,- 20 422 E Ft. és céltartalékot 0 E Ft. - különít el.

(2) A Képviselő-testület az általános tartalék eredeti előirányzatának 50 %-a mértékéig a felhasználásról történő döntést a polgármester hatáskörébe ruházza át.

(3) A pályázati és fejlesztési tartalék - a Képviselő-testület által jóváhagyott - pályázat elkészítésével, benyújtásával összefüggően felmerülő kiadások, a pályázati program előkészítéséhez, megvalósításához szükséges önerő finanszírozásához használható fel.

A költségvetés készítésére, végrehajtására és módosítására vonatkozó szabályok

6. § A költségvetési szervnek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működni és gazdálkodnia a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a számviteli szabályok betartása mellett.

7. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok átcsoportosításáról a rendelet 7. § (2)-(4) bekezdéseiben foglalt kivételekkel a képviselő-testület dönt.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra.

(3) Az intézmények a kiemelt előirányzatai között – jegyző által írásban kijelölt pénzügyi ellenjegyző ellenjegyzésével – átcsoportosítást hajthatnak végre.

(4) A (3) bekezdés szerinti átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére, kivéve ha a Képviselő-testület azt engedélyezi az előirányzatok jóváhagyásakor még nem ismert jogszabályváltozás miatt.

(5) A saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosítások többlet-támogatási igényt sem a tárgyévi költségvetésben, sem az azt követő években nem eredményezhetnek.

(6) A polgármester a 7. § (2)-(4) bekezdés szerinti döntésről a soron következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad és intézkedik a döntés költségvetési rendeleten való átvezetéséről.

(7) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(8) A Képviselő-testület tudomásul veszi, hogy a 2024. évi előirányzatok a 2024. évi költségvetési rendelet hatálybalépéséig beszedett bevételek és a teljesített kiadások előirányzatait tartalmazzák.

(9) Az Önkormányzatnál és Hivatalnál a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások eredeti előirányzatának 15 %-át.

8. § A Képviselő-testület az Áht. 109. § (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján úgy rendelkezik, hogy az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szerv, valamint Harta-Dunatetétlen Intézményfenntartó Társulás költségvetésének végrehajtása során az alábbi kiadások teljesíthetőek készpénzben:

a) jogszabályban meghatározott szociális vagy gyermekvédelmi pénzbeli ellátás,

b) a jogszabályi előírások rendelkezése alapján személyi juttatás körében

ba) rendszeres és nem rendszeres személyi juttatás,

bb) külső személyi juttatás

c) készpénzelőleg,

d) postai kézbesítés,

e) utazási költségtérítés, bérlet,

f) természetes személy részére pénzbeli kártalanítás vagy kártérítés,

g) számlázott szellemi tevékenység,

h) jogcímtől függetlenül 200 E Ft összegig kifizetés,

i) ellátottak részére személyi térítési díj visszafizetése,

j) ellátottak egyéb pénzbeli juttatása

Vegyes rendelkezések

9. § A Képviselő-testület „Harta Nagyközségért” és „Harta Nagyközség Díszpolgára” cím helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 18/2017. (IX.29.) Ök. számú rendeletben írt „Harta Nagyközségért” és „Harta Nagyközség Díszpolgára” cím adományozásával járó tiszteletdíj mértékét a köztisztviselői illetményalap háromszorosában állapítja meg.

Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

11. § E rendelet rendelkezéseit 2024. január 1-től kell alkalmazni.