Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

Harta Nagyközség Önkormányzat 2020. évi gazdálkodásának zárszámadásáról

Hatályos: 2021. 05. 14

Harta Nagyközség Önkormányzat 2020. évi gazdálkodásának zárszámadásáról

Általános indokolás

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény szerinti előzetes hatásvizsgálati (17. §) és indokolási (18. §) kötelezettségnek az alábbiak szerint teszek eleget:

1. a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen

a) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai: A rendelet lehetővé teszi az önkormányzat 2020. évi jogszerű gazdálkodásának ellenőrzését, a vállalt célok, feladatok teljesítésének értékelését. További gazdasági hatása nincs.

b) környezeti és egészségi következményei: A rendeletnek közvetlen környezeti és egészségügyi következményei nincsenek.

c) adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: A rendelet a meglévő adminisztratív terheket nem befolyásolja.

2. a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A jogalkotás elmaradása esetén a 2020. évi gazdálkodás lezárása, értékelése nem történhet meg.

3. a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételeket a közös önkormányzati hivatal biztosítja.

Az indoklásban be kell mutatni azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait:

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 91. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.

Az Áht. 91. § (2) bekezdése szerint a zárszámadási rendelet-tervezet előterjesztésekor tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell bemutatni:

- a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, a pénzeszközök változásának bemutatását,

- a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve,

- a közvetett támogatásokat – így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket – tartalmazó kimutatást,

- a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban és a tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait.

- a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (Gst.) 8. § (2) szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban,

- a vagyonkimutatást és

- a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.

Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet(Ávr.) 155. § (2) bekezdése alapján az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv maradványát az irányító szerv a zárszámadási rendeletével egy időben határozza meg.

A jogszabályi előírásoknak megfelelően az előterjesztés egyeztetésekor a az önkormányzati képviselőknek bemutatásra került az Önkormányzat és költségvetési szerve - a Hartai Közös Önkormányzati Hivatal - 2020. évi költségvetésének végrehajtása.