Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól

Hatályos: 2022. 08. 01
a közösségi együttélés alapvető szabályairól
Általános indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdése felhatalmazást adott a helyi önkormányzat képviselő-testülete részére, hogy rendeletben határozza meg az öngondoskodás és a közösségi feladatok ellátásához való hozzájárulás, továbbá a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit.
A képviselő-testület a hatályos önkormányzati rendeletekben a közösségi együttélés alapvető szabályait meghatározó előírások figyelembe vételével jelen rendeletben meghatározta a közösségi együttélés azon alapvető szabályait, melyek elmulasztása jogkövetkezményt von maga után, valamint a rendeletben meghatározásra kerültek a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése esetén alkalmazandó eljárási szabályok és szankciók.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Aki az e rendeletben foglalt szabályokat megszegi, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, természetes személlyel szemben 200.000 forintig terjedő, jogi személy ellen és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet ellen 2 millió forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki. Amennyiben a jogsértés csekély súlyú, a hatáskör gyakorlója a bírság kiszabása helyett figyelmeztetést alkalmazhat.
A képviselő-testület a hatáskör gyakorlását, az eljárás lefolytatását és a szankció kiszabását a jegyző hatáskörébe utalja.
A 4–11. §-hoz
A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő egyes magatartásokat határozza meg.
A 12. §-hoz
A rendelet hatálybalépésének időpontját rögzíti.