Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2005.(X.31.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és a piacokról

Hatályos: 2005. 11. 01- 2018. 01. 14

Dusnok Önkormányzat Képviselőtestületének

19/2005. (X. 31.) számú rendelete

a vásárokról és a piacokról



Dusnok Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § /1/ bekezdése, valamint a 35/1995./IV.5./ sz.  Kormányrendelet /a továbbiakban: R./ 9.§ alapján az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya

1.§


/1/ A rendelet hatálya Dusnok község közigazgatási területén vásárt rendezőkre, illetve piacot fenntartókra, /továbbiakban: fenntartókra/ valamint a vásáron, illetve piacon értékesítő, szolgáltató tevékenységet folytatókra, a vásár és piac területén tartózkodó személyekre terjed  ki.


/2/ A rendelet hatálya nem terjed ki az egyéb, község közigazgatási területén /közterületén/ esetenként engedélyezett árusításokra, szolgáltatásokra.


/3/ A  piac területén létesített üzlet működésére, az annak üzletkörébe tartozó áruk forgalmazására - ideértve a jövedéki termékek árusítását is a vonatkozó jogszabályok a mérvadók.


Fenntartó, üzemeltető

2.§


/1/ Vásár rendezésére és piac fenntartására csak az kaphat jogosítványt, aki az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában rendelkezik lakóhellyel, vagy székhellyel.


/2/ Vásárt, illetve piacot a helyi önkormányzat, továbbá gazdálkodó szervezet és gazdálkodó szervezetnek nem minősülő jogi személy és egyéni cég rendezhet, illetve tarthat fenn, ha a jegyző a vásár rendezőjét, a piac fenntartóját nyilvántartásba vette. A nyilvántartásra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) 86.§-ának rendelkezései az irányadók.


/3/ A jegyző a nyilvántartással egyidejűleg határozatban közli a piac fenntartójával, vásár rendezőjével a szakhatóságok előírásait.


/4/ Piacot, vásárt működtetni a nyilvántartásba vételt követően lehet.


/5/ A vásárrendező köteles a naptári évben tartandó összes vásárról - típus és időpont meghatározásával - vásárjegyzéket készíteni, melynek közzétételéről a jogszabályban foglaltak szerint köteles gondoskodni.


3.§


/1/ A vásártartás, illetve piac rendjének biztosítása a fenntartó feladata, e feladatát megbízott  útján gyakorolja.


/2/ A fenntartó köteles jól látható helyen a piacrendtartást közzétenni, mely tartalmazza:

 - az üzemeltető nevét

 - a piac időpontját

 - a helyhasználati díjakat, pótdíjakat


/3/ A fenntartó köteles a jogszabályban, illetve a jegyző határozatában foglalt vásári, piactartási feltételeket maradéktalanul biztosítani, különösen a szükséges számú szociális helyiségeket /személyzeti WC/, az élelmiszer- higiéniai kirendeltség részére ingyenesen helyhasználati jogot biztosítani.


/4/ A fenntartó határozza meg a helyhasználati díjakat és pótdíjakat. A beszedett díjakról készpénzfizetési számlát  köteles adni.


/5/ A fenntartó  a piac, illetve a vásár területének beosztása, tagoltsága alapján gondoskodik az árusok és áruik elhelyezéséről. A helyfoglalás főszabály szerint érkezés sorrendjében történhet. Élelmiszert a térburkolatról nem lehet árusítani.


/6/ A fenntartó az eladó által kérelmezett területet, helybiztosítási szerződéssel tartósan is lekötheti. A lekötött helyeket nyári időszakban legalább 6 óráig, téli időszakban legalább 7 óráig kell fenntartani. Ezt követően - azon a napon - a lekötött helyre a bérlő nem tarthat igényt.


/7/ Üzletek, pavilonok elhelyezésére szerződés útján kerülhet sor. Szerződés azzal köthető, aki rendelkezik a piac, vásár területén nem tiltott termékek, áruk forgalmazására jogosító engedéllyel.


/8/ A vásárrendező köteles az általa tartandó vásárról,  annak jellegéről, az ott árusításra kerülő termékek köréről időpont megjelölésével, legalább 60 nappal a megrendezést megelőzően írásban tájékoztatni az illetékes rendőrkapitányságot, vámhivatalt, és kamarát.


Az árusítás rendje

4.§


/1/ Az árusítók, valamint az áruk, és termékek körét a R. 3-4 §-ai határozzák meg.


/2/ A piacon gépjárműről, pótkocsiról, utánfutóról árulni csak a jegyző engedélyével lehet.


/3/ A piac és a vásár területén értékesítési tevékenységet végző személyeknek rendelkezniük kell az általuk forgalmazott áru mérésére alkalmas, érvényes hitelesítésű mérőeszközzel.


/4/ Az árus köteles: a piac rendjét megtartani, a Képviselőtestület hivatali ügyintézője intézkedéseinek eleget tenni, helypénzt fizetni, a közlekedésre kijelölt, felfestett utakat szabadon hagyni, az árusításra kijelölt helyet tisztán tartani és a piac, vásár zárásáig az általa használt helyet úgy elhagyni, hogy ott szemét vagy szennyeződés ne maradjon.


A vásár és piac rendjének fenntartása körében hozható intézkedések

5.§


/1/ A Képviselőtestület hivatali ügyintézője jogosult a piacon, illetve vásáron történő árusítás, áruforgalmazás jogszerűségét igazoló bármely írat, okmány, hatósági engedély bemutatását kérni. Ennek megtagadása az árusításból való kizárást, illetve kitiltást vonja maga után.


/2/ Ha a Képviselőtestület hivatali ügyintézője a jövedéki termék értékesítésével kapcsolatos szabálytalanságot észlel, a saját hatáskörében meghozható intézkedések alkalmazása mellett /pótdíj kiszabása, legfeljebb három hónapra történő kitiltás/ haladéktalanul értesíti az illetékes vámhivatalt.


/3/ A tiltott árus a kitiltás tartama alatt a fenntartó által működtetett piacokon és vásárokon árusítást nem végezhet.


/4/ A Képviselőtestület hivatali ügyintézője értesíti a jogszabályban ellenőrzésre feljogosított szervet, ha annak gyanúja merül fel, hogy a piac vagy a vásár területén egészségre ártalmas árut hoznak forgalomban, de ennek megítélésére önmaga nem képes.


/5/ A fenntartó köteles megakadályozni azt, hogy a piac, illetve vásár területén a jogszabály által tiltott vagy megszemléléssel is megállapíthatóan szennyezett, undort keltő árut forgalmazzanak, illetve azt, hogy bármely árut jogszabályban meghatározott feltételek biztosítása nélkül áruljanak.


/6/ Amennyiben a fenntartó jogsértést észlel, haladéktalanul felhívja a jogsértő figyelmét, illetve a jogsértés abbahagyására szólítja fel.


/7/ A vásárrendező tájékoztatási kötelezettségéről a R. 6.§ (1) bekezdése rendelkezik.


A nyitva tartás rendje

6.§


/1/ A vásár helye a Vásártér, időpontja pedig április és október 3. vasárnapja.                      


/2/ A községben heti piacot csütörtökön lehet tartani reggel 6 órától délután 14 óráig.

     Helye: Hunyadi és Dembinszky utca.


Helyfoglalási díj

7.§


A vásár rendezője ill. a piac fenntartója az árusításra helypénzt, a piaci árusító helyiségre pedig bérleti díjat állapít meg.


Ellenőrzésre jogosultak

8.§


A piacok és vásárok rendjét, a forgalomba hozott termékeket, valamint a jogszabályokban foglaltak megtartását a R. 7.§ - ban meghatározott hatóságok ellenőrzik a Ket. 88-89. §-ai alapján.





Szabálysértési rendelkezések

9.§[1]



Záró rendelkezés

10.§


Ez a rendelet 2005. november 1-jén  lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a 13/2004. (IV.30.) számú rendelet.



Palotai Péter sk.                                                         Dr. Bajai Bernadett sk.

polgármester                                                                          jegyző


2005. október


Kihirdetve:


Dusnok, 2005. október 31.


Dr. Bajai Bernadett

       jegyző

                                                                                                                     








[1]

Hatályon kívül helyezte a 7/2012. (V.14.) önkormányzati rendelet 8.§-a. Hatályos: 2012. május 15-től.