Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005.(VI.27.) önkormányzati rendelete

a közterület-használatról

Hatályos: 2005. 07. 01- 2020. 04. 14

Dusnok Önkormányzat Képviselő-testületének

9/2005. (VI. 27.) számú rendelete

a közterület-használatról

Dusnok Önkormányzat Képviselőtestülete az Önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. Tv.16.§-a, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, 1997.évi LXXVIII. Tv., valamint a közúti közlekedésről szóló tv. figyelembevételével az alábbi rendeletet alkotja

1.§

Rendelet hatálya

A rendelet hatálya Dusnok község közigazgatási területén lévő közterületre terjed ki.

2.§

Fogalom meghatározások


Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyílván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.) a közművek elhelyezése.

Helyi közút: az út- és műtárgyai, valamint a tartozékai a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. Tv. 47.§. h), j) és k) pontjai szerint.

Belterület: a település közigazgatási területének – jellemzően a település történetileg kialakult, elsősorban összefüggő, beépített, illetőleg beépítésre szánt területeket tartalmazó – kijelölt része.

Külterület: a település közigazgatási területének belterületnek nem minősülő, elsősorban mezőgazdasági, erdőművelési, illetőleg különleges (pl: vízmeder, hulladéktelep stb.) célra szolgáló része.

Plakát: választási falragasz, hirdetés felirat, szórólap, vetített kép, zászló, embléma a hordozóanyagtól függetlenül.

3.§

Közterület-használat engedélyezése

  1. Dusnok község belterületén, továbbá a külterületi lakott helyen közterületet rendeltetésétől eltérő célra használni, illetve elfoglalni csak engedéllyel és az e rendeletben meghatározott feltételekkel lehet.
  2. A közterület rendeltetéstől eltérő használatát a (továbbiakban: közterület-használat) csak meghatározott időtartamra lehet engedélyezni.
  3. Az engedélyezett (kijelölt) területet a használó a használat után köteles az eredeti állapotnak megfelelően helyreállítani. Ha ez nem lehetséges, akkor az okozott kárt köteles egyösszegben megtéríteni.
  4. Nem szükséges a közterület-használathoz engedély
  • az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezés elhelyezéséhez,
  • közterületen, illetve alatta vagy felette elhelyezett postai távközlési kábelek, hibaelhárítása érdekében végzett munkákhoz,
  • közmű (víz, gáz, szennyvíz) és egyéb -vezetékhalasztást nem tűrő- hibaelhárítás esetén,
  • a Piactér területén hetenként a piaci napon, valamint a vásári napon a dusnoki lakosú őstermelőnek mezőgazdasági jellegű, saját termelésű termékének árusításakor,
  • egészségvédelmi információ nyújtásában résztvevőknek,
  • jótékonysági tevékenységet végző természetes és jogi személyeknek.
  1. Nem adható közterület-használati engedély szeszesital forgalmazása céljából.
  2. Épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetve – állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan estén- a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet. Önkormányzati hatósági épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos. A választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezés elhelyezését a polgármesterrel történő előzetes megbeszélést követően lehet. A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy más jelölő szervezet plakátját és károkozás nélkül eltávolítható legyen. A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani.

4.§

Az engedély iránti kérelem

  1. A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet ténylegesen használni kívánja.
  2. Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:
  • az engedélyt kérő nevét és lakó-, illetve telephelyét,
  • közterület célját, módját, időtartamát, (kezdés – befejezés),
  • közterület-használat helyét, az elfoglalni kívánt terület pontos nagyságát m2-ben,
  • a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat ismertetését és számát,
  • az igénybevételért felelős személy nevét és címét.

5.§

Engedély megadása, tartalma és érvényessége

  1. [1]A közterület-használati engedély kiadásánál átruházott önkormányzati hatósági hatáskörben a polgármester jár el, kivéve a közút nem közlekedési célú igénybevételét, mely esetben a jegyző ad kezelési hozzájárulást a 19/1994.(V.31.) KHVM. alapján.
  2. [2]A közterület-használati engedély megadása során figyelembe kell venni az általános építésügyi szabályokat, a községrendezési tervet, a köztisztasági előírásokat és követelményeket.
  3. A közterület-használat engedélynek tartalmaznia kell:
  • engedélykérő nevét, lakó- illetve telephelyének címét,
  • a közterület-használat célját, időtartamát (kezdés – befejezés),
  • közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,
  • az engedély megszüntetése esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,
  • közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és fizetésének módját.
  1. A közterület-használati engedély másra csak az engedélyező hozzájárulásával ruházható át.
  2. A közterület-használati engedély megadása vagy megtagadása ügyében hozott határozatot közölni kell az engedélykérővel és a közterület-használati díj beszedésével megbízott személlyel.
  3. Az engedély meghatározott idő elteltéig illetve visszavonásig érvényes.
  4. A meghatározott időre szóló engedély érvényessége a használónak az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal beadott kérelmére meghosszabbítható. Azonos tevékenység gyakorlása esetén a meghosszabbításnál a korábbi használónak elsőbbsége van.

6.§

Közterület-használat megszüntetése és az engedély megvonása

  1. Meg kell vonni az engedélyt, ha a használó a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, vagy díjfizetési kötelezettségének a felszólítást követő 15 napon belül nem tesz eleget.
  2. Megvonható a közterület-használati engedély, ha a használó a közterületen folytatott tevékenységével szabálysértést követ el.
  3. Ha a használó a közterület használatát az engedély lejárta előtt meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékot írásban bejelenteni.
  4. A használó közterület-használati joga megszűnik, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvényessége megszűnik.

7.§

Közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei

  1. A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó a polgármester írásbeli felhívására köteles a használatot azonnal megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén -minden kártalanítási igény nélkül- helyreállítani.
  2. Aki a közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használja, az a szabálysértés jogkövetkezményein túlmenően az engedély nélküli vagy az eltérő használat időtartamára az egyébként fizetendő közterület- használati díjat is köteles megfizetni.
  3. Ha a közterületet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel – kérelmére – a közterület használatot engedélyezni lehet, ugyanakkor a használó nem mentesül a (2) bekezdésben foglalt következmények alól.
  4. Ha a használó az (1) bekezdésben előírt kötelezettségének nem tesz eleget, úgy az engedélyező a használó terhére gondoskodik az engedély nélküli közterület-használat megszüntetéséről.

8.§

Közterület-használati díj megállapítása

  1. A közterület használatáért minden természetes és jogi személy, továbbá gazdálkodó szervezet köteles díjat fizetni. Nem kell használati díjat fizetni a rendelet 3.§ (4) bekezdése szerinti közhasználat esetén.
  2. Dusnok Önkormányzat Képviselő-testülete a közterület-használati díj mértékét a 9.§-ban foglaltak szerint állapítja meg.
  3. A díjat az önkormányzat költségvetési számlájára csekkbefizetési lapon vagy átutalással – a közterület használatának megkezdése előtt – az engedélyezést tartalmazó határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül köteles befizetni a használó.
  4. E rendelet 9.§. (1)-(2) bekezdésében foglaltak esetén a polgármester által megbízott köztisztviselő hitelesített nyugta átadása ellenében veszi át a díjat. Az így beszedett díjat a dolgozó köteles azonnal, de legkésőbb másnap a pénztárba befizetni.



9.§

Közterület-használati díj mértéke

  1. Idényjellegű árusítás esetén, ha az árusító a közterületen

       asztalt helyez el, ill. sátrat v. bódét állít fel v. gépjárműről árusít                150,-Ft/m2/nap

2)   Kiállítás, vásár, alkalmi vásár                                                                         150,-Ft/m2/nap

3)   Céllövölde, körhinta, csúszda                                                                          150,-Ft/m2nap


10.§[3] [4]

A közterület filmforgatási célú használata


1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.


3) A közterület filmforgatási célú igénybevétele nem haladhatja meg a 90 napot. A közterület filmforgatási célú igénybevétele, ugyanazon film forgatása esetében, ugyana­zon időintervallum alatt összességében az 5 hektárt nem haladhatja meg.


4) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően legfeljebb 3 napon belül újra biztosítani kell.


5) A Képviselőtestület a település közigazgatási területén nem határoz meg turisztikailag ki­emelt területet.


6) A kérelmező a tevékenysége gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásától. A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterületet használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


7) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati engedély van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

8) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj

  1. forgatási helyszín esetében:                200 Ft/m2/nap,
  2. technikai kiszolgálás esetében:            150 Ft/m2/nap,

c) stábparkolás esetében:                                    100 Ft/m2/nap.


9) Mentes a díjfizetés alól az Mgtv.szerinti közérdekű célokat (oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú) szolgáló vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása, ha forgatás időtartama nem haladja meg a 30 napot.


11.§

Záró rendelkezések

E rendelet 2005. július 1-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a 8/2000. (IV.04.) sz. önkormányzati rendelet.

Dusnok, 2005. június 13.

                       Dr. Bajai Bernadett                                                    Palotai Péter

                                 Jegyző                                                             polgármester


Kihirdetve:

Dusnok, 2005. 06. 27.


Dr. Bajai Bernadett jegyző



[1] Módosította az 5/2008. (V.30.) ör. 1.§-a. Hatályos: 2008.V.30-tól.

[2] Módosította az 5/2008. (V.30.) ör. 2.§-a. Hatályos: 2008.V.30-tól.

[3] Hatályon kívül helyezte a 7/2012. (V.14.) önkormányzati rendelet 6.§-a. Hatályos: 2012. május 15-től.

[4] Beépítette a 14/2013. (XI.18.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2013. november 19-től.