Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2009.(II.23.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról, valamint a szociális igazgatás helyi szabályozásáról.

Hatályos: 2015. 10. 01- 2015. 11. 15

Dusnok Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2009. (II.23.) rendelete

a pénzben és természetben nyújtott szociális és

gyermekvédelmi ellátásokról, valamint a szociális igazgatás helyi szabályozásáról.



Dusnok Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló, 1990. évi LXV. Törvény /továbbiakban Ötv./16. § /1/ bekezdésében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény / továbbiakban Szt./ 1. § /2/, 25. § /3/, 37/D.§ (3), 47. § /2/ és 132.§ (4) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. XXXI. törvény / továbbiakban Gyvt./ 29.§ /1/ bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – e törvények helyben történő végrehajtására - a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról, valamint a szociális igazgatás helyi szabályozásáról az alábbi rendeletet alkotja:


I. FEJEZET

A RENDELET CÉLJA, HATÁLYA, HATÁSKÖRI SZABÁLYAI


1. §


/1/ E rendelet célja, hogy meghatározza az Önkormányzat által biztosított egyes szociális és gyermekvédelmi ellátások formáit, szervezetét, a jogosultság feltételeit, mértékét, valamint érvényesítésének garanciáit.


/2/ A rendelet személyi hatályát az Szt. határozza meg.


/3/[1] [2]A Képviselőtestület az e rendeletben meghatározott ellátásokkal kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.



II. FEJEZET

ELJÁRÁSI SZABÁLYOK, A PÉNZBELI ELLÁTÁSOK FOLYÓSÍTÁSA


2. §


/1/ A pénzbeli és természetben nyújtott szociális támogatások iránti kérelmet az ellátást igénylő vagy a törvényes képviselője terjesztheti elő a 63/2006. (III.27.)Korm, Rend-ben foglalt formanyomtatványon a Polgármesteri Hivatalnál.


/2/ A megállapított pénzbeli ellátások és támogatások folyósításáról a határozatban foglaltak szerinti időpontban, elsősorban házipénztár útján, vagy az ügyfél folyószámlájára történő átutalással kell gondoskodni, az ügyfél kérelmének megfelelően.


/3/ Kérésre, vagy a pénztári kifizetés eredménytelensége esetén a jogosult részére postán kell eljuttatni a támogatás összegét.


/4/ A Polgármester döntése elleni fellebbezéseket a Polgármesteri Hivatalhoz kell írásban benyújtani, a jegyző gondoskodik arról, hogy a fellebbezés a szükséges iratokkal együtt a Képviselő-testület elé kerüljön.


/5/[3] A környezettanulmányt felkérésre a Gondozási Központ családgondozói készítik el.


/6/ Egyebekben a pénzbeli szociális ellátások folyósítása a 63/2006. (III.27.)Korm rendelet előírásai szerint történik.


/7/ Az ellenőrzés előkészítése a szociális ügyintéző feladata, amelyet a szociális, egészségügyi és gyermekjóléti szervek közreműködésével lát el. A jogosultság felülvizsgálatára a jogosultságot megállapító szerv /személy/ köteles.








III. FEJEZET

Pénzbeli ellátások


  1. cím

Települési támogatás


3.§

Települési támogatás lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez

(lakhatási támogatás)


/1/ A Képviselőtestület - e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén - települési támogatás keretében lakhatási támogatást nyújt a szociálisan rászoruló személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás fenntartásához kapcsolódó rendszeres kiadásaik (villanyáram) viseléséhez.


/2/ Lakhatási támogatásra jogosult az a háztartás, amelyben az egy főre jutó havi jövedelem

  1. több személyes háztartás esetén nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,
  2. egyedül élő háztartás esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át,

és a háztartás tagjai egyikének sincs Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona.

/3/ A támogatás megállapításának és folyósításának egyéb feltétele, hogy a kérelmezőnek (jogosultnak) ne legyen villanyáram túlfizetése, valamint a kérelmező (jogosult) biztosítsa lakókörnyezetének rendezettségét. A lakókörnyezet rendezettnek minősül akkor, ha

  1. a kérelmező (jogosult) által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház belső helyiségei tisztán tartottak, higiénikus állapotúak,
  2. a kérelmező (jogosult) által lakott ingatlanhoz tartozik rendeltetésszerűen használt kommunális hulladékgyűjtő edényzet, 
  3. a lakóházhoz tartozó udvar tiszta, gondozott, a kert megművelt,
  4. a lakóház kerítéssel kívül határos területe gondozott,  gyomtalanított,  a járda tisztán tartott, síkosság-mentesített,
  5. az állattartásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartottak, különös tekintettel az ebtartásra (védőoltások megléte igazolt),
  6. a lakóépület rendeltetésszerű használata biztosított.


/4/ A /3/ bekezdésben meghatározott feltételek teljesülését a jegyző (illetve az általa megbízott személy) a kérelem benyújtását követően illetve az ellátás folyósítása alatt bármikor ellenőrizheti az ellenőrzési jegyzőkönyv alapján (2.sz. melléklet). Az ellenőrzés során a lakókörnyezetről fényképfelvételek készíthetők.


/5/ Ha a lakókörnyezet a /3/ bekezdésben meghatározott feltételeknek nem felel meg, a jegyző megfelelő, de legalább 5 napos határidő kitűzésével felhívja a kérelmezőt (jogosultat) – az elvégzendő tevékenység konkrét megjelölésével-, a kifogásolt hiányosságok felszámolására.


/6/Az /5/ bekezdésben meghatározottak teljesülését a határidő lejártát követő 5 napon belül  a jegyző (illetve az általa megbízott személy) ellenőrizheti. Amennyiben az /5/ bekezdés szerinti felszólításban meghatározott tevékenységet kérelmező illetve jogosult nem teljesítette, a kérelmet el kell utasítani, illetve az ellátást az /5/ bekezdés szerinti határidő lejárta hónapjának utolsó  napjával  meg kell szüntetni.  


/7/ Lakhatási támogatás ugyanazon lakcímre csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

/8/ A lakhatási támogatás havi összege 2.500 Ft, mely havonta kerül átutalásra közvetlenül a villanyáram szolgáltatóhoz.

/9/ A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani a kérelem benyújtása hónapjának 1. napjától.

/10/ A lakhatási támogatás iránti kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani. A támogatás megállapításához csatolni kell

  1. a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolását, a kérelem nyomtatványban szereplő vagyonnyilatkozatát,
  2. a lakás tulajdonviszonyáról szóló igazolást, illetve albérleti szerződést,
  3. a kérelem benyújtását megelőző havi áramszámlát,
  4. eboltási igazolványt (kisállat egészségügyi könyvet),
  5. szemétszállítás befizetését igazoló iratot.


/11/  Amennyiben a kérelmező (jogosult) villanyáram hátralékkal rendelkezik, a támogatás folyósításának feltétele az előre fizető mérő felhelyezése. Ebben az esetben a kérelmező (jogosult) kérheti a megállapított összeg felülvizsgálatát.

4.§

Születési támogatás


/1/ 20.000,- Ft összegű születési támogatásban részesül az a 2014. december 31. után született gyermek, akinek

  1.  legalább az egyik szülője dusnoki lakcímmel rendelkezik, és életvitelszerűen is Dusnokon él, továbbá
  2. családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.


/2/  A támogatást egy gyermek után egy alkalommal, és csak az egyik szülő (törvényes képviselő) jogosult igénybe venni.


/3/ A kérelmet a gyermek törvényes képviselője a gyermek születését követő 120 napon belül, az erre rendszeresített formanyomtatványon terjesztheti elő a polgármesternél, melyhez csatolni kell a családtagok utolsó havi jövedelemigazolását. A támogatás igénylésével egyidejűleg be kell mutatni a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, valamint a gyermek nevére szóló Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitását igazoló dokumentumot.  Ha a kérelmező nem vérszerinti szülője a gyermeknek, a szülői felügyeleti jog vagy a gyámság gyakorlását igazoló okiratot is be kell mutatni.


/4/ A polgármester határozattal dönt a támogatás megállapításáról, és a határozat közlésétől számított 15 napon belül gondoskodik a támogatás Kincstári Start-értékpapírszámlára történő utalásáról.


2.cím

Rendkívüli települési támogatás


5.§

Általános szabályok


/1/ Rendkívüli települési támogatás igényelhető:

a) átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe került személy vagy család kiadásainak mérséklésére,

b) eseti gyógyszerkiadás mérséklésére (a továbbiakban: rendkívüli gyógyszertámogatás), így

különösen:

ba) azon családok kiadásainak csökkentésére, akik nem rendszeres jelleggel, de esetenként egy-egy betegség miatt jelentkező magas gyógyszer kiadást jövedelmi helyzetük miatt nem képesek megfizetni, vagy

bb) azon személyek támogatására, akik rendszeres gyógyszer költsége olyan nagymértékű, hogy azt nem képesek megfizetni, vagy

c) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra, vagy

d) szociális célú terménytámogatásra.


/2/[4] Rendkívüli települési támogatás – a 6.§ /1/ bekezdésében és a 7.§ /1/ bekezdésében foglaltak kivételével – annak állapítható meg, akinek családjában az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladja meg

a) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,

b) egyedül élő vagy egyedülálló esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

150 %-át.


/3/ A támogatás összege esetenként 1.000,-Ft-nál kevesebb és 30.000,-Ft-nál több nem lehet.


/4/  A kérelmező részére kivételes méltánylást érdemlő körülmények - így különösen elemi kár, betegség, baleset, halál, rablás, eltulajdonítás - fennállása esetén a polgármester a /2/ bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól függetlenül is állapíthat meg rendkívüli települési támogatást azzal, hogy egyszeri támogatásként legfeljebb 50.000,-Ft adható. Ha a kivételes méltánylást érdemlő körülmények indokolják és a költségvetési fedezet is rendelkezésre áll, a polgármester a fenti összeghatártól eltérhet.


/5/ A támogatás megállapítása iránti kérelem bármikor benyújtható, melyhez csatolni kell a kérelmező és családja utolsó havi jövedelemigazolását, illetve a havi rendszeres jövedelemmel nem rendelkező és pályakezdő személyek esetében az erre vonatkozó nyilatkozatot.


/6/  A polgármester a rendkívüli települési támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta stb.) becsatolására hívhatja fel a jogosultat.


/7/ A támogatás folyósítása készpénzben, természetben (Erzsébet utalvány vagy tűzifa formájában) vagy az igénylő egyéb költségeinek közvetlen átvállalásával történhet, különösen akkor, ha a kérelmező életmódja, életvitele arra enged következtetni - és a környezettanulmány, valamint a köztudomású tények alapján bizonyosságot nyer-, hogy a kérelmező a részére megállapított támogatást nem a saját, vagy családja létfenntartásához nélkülözhetetlen dolgokra fordítaná. Ez esetben a kérelmező köteles a Hivatal által kezdeményezett környezettanulmány végrehajtásában közreműködni. Ha a közreműködést megtagadja, kérelme elutasítható.


/8/ A támogatás célzott felhasználásához a Gondozási Központ családgondozójának, valamint a törvényes képviselőnek a segítsége igényelhető. Erről a megállapító határozatban külön kell rendelkezni.


6.§

Rendkívüli gyógyszertámogatás


/1/ [5]Rendkívüli gyógyszertámogatás akkor adható, ha

  1. a kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő vagy egyedülálló személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, és
  2. az 5.§ /1/ bekezdés ba) pontban meghatározott esetben az eseti gyógyszerköltség, az 5.§ /1/ bekezdés bb) pontban meghatározott esetben a havi rendszeres gyógyszerköltség meghaladja az 5.500,-Ft-ot.


/2/ Az 5.§ /1/ bekezdés bb) pontban meghatározott rendkívüli gyógyszertámogatás megállapításának – az 5. § /2/ bekezdésében meghatározottakon túl - további feltétele, hogy a kérelmező a kérelem benyújtásának időpontjában ne részesüljön közgyógyellátásban.


/3/ Rendkívüli gyógyszertámogatás iránt benyújtott kérelem kötelező melléklete – az 5.§ /5/ bekezdésében meghatározottakon felül - a gyógyszerek eseti vagy havi költségéről szóló háziorvosi igazolás.


/4/ Az 5.§ /1/ bekezdés bb) pontban meghatározott esetben a gyógyszertámogatás havi összege 2.500 Ft, mely negyedévente kerül kifizetésre a Dusnoki Polgármesteri Hivatal házipénztárában. 

/5/ A rendkívüli gyógyszertámogatás éves összege nem haladhatja meg a 30.000,-Ft-ot.


/6/ Az 5.§ /1/ bekezdés bb) pontban meghatározott esetben a gyógyszertámogatást egy évre kell megállapítani a kérelem benyújtása hónapjának 1. napjától.


7.§

Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás


/1/ Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg

a) család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át,

b) egyedül élő vagy egyedülálló személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.


/2/  Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás iránti kérelmet a halálesetet követő 30 napon belül lehet előterjeszteni. A kérelemhez mellékelni kell a temetés költségeiről szóló - és a kérelmező vagy a vele egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított - számlák eredeti példányát, valamint be kell mutatni az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát is. A megállapított hozzájárulás összegét – vagy a kérelem elutasításának tényét -, valamint a határozat számát a szociális ügyintéző a számlákra rávezeti, ezt követően pedig a számlákat visszaadja a kérelmezőnek.

8. §

Szociális célú terménytámogatás


Amennyiben az Önkormányzat által megtermelt javakat a napköziotthonos konyha nem használja fel, az így keletkező terménytöbblet természetbeni juttatásként történő kiosztásáról – előzetes igényfelmérés alapján a készlet erejéig - a polgármester dönt. Ezen természetbeni juttatást elsősorban

a) lakhatási támogatásban, vagy

b) havi 100.000,-Ft-ot meg nem haladó összegű nyugellátásban vagy egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesülő részére lehet megítélni.


9. §[6]


IV. FEJEZET[7]



V. FEJEZET

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK

11. §


 /1/[8] Az Önkormányzat a Gondozási Központ keretei között a szociálisan rászoruló személyek részére a következő gyermekjóléti és szociális alapellátási formákat biztosítja:


- gyermekjóléti szolgáltatás

- étkeztetés

- házi segítségnyújtás

- családsegítés

- nappali ellátás


/2/[9] Az Önkormányzat az Szt. 58/B.§ (2) bekezdése szerinti helyi szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre, amelynek tagja a jegyző, a Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézője, a munkaügyi koordinátor, a Gondozási Központ intézményvezetője és egy családgondozója.


/3/[10] Az intézményi jogviszonyt az Szt. ide vonatkozó rendelkezései, valamint a Gondozási Központ szervezeti és működési szabályzata határozza meg.


/4/[11] [12]


/5/ [13]


/6/[14] [15]

/7/[16]


/8/[17]


Átmeneti és záró rendelkezések

12. §


/1/ Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Képviselő-testület 20/2006. (X.16.), valamint a 2/2008. (II. 29.) sz. rendelete.


/2/ A hatálybalépés napjától a rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő, jogerős határozattal még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.


/3/ E rendelet alkalmazásában a mindenkor hatályos Szt-t és végrehajtási rendeleteiben megfogalmazott rendelkezéseket kell alkalmazni.


Dusnok, 2009. február 12.



                Dr. Bajai Bernadett                                                                                Palotai Péter                        

                       jegyző                                                                                               polgármester


E rendelet kihirdetve: Dusnok, 2009. február 23.


                                                                                                                           Dr. Bajai Bernadett                                                                                                                                                  jegyző


[18] [19]1.számú melléklet a 2/2009. (II.23.) rendelet 11.§ (4) bekezdéséhez

[1]

Módosította a 13/2013.(IX.18.) önkormányzati rendelet 1.§(1) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01-től.

[2]

Módosította a 6/2015. (III.3.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2015.03.04-től.

[3]

Módosította a 3/2011 (II.21.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2011. 02.21-től.


[4]

Módosította a 10/2015. (VI.29.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2015.07.01-től.

[5]

Módosította a 10/2015. (VI.29.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015.07.01-től.

[6]

Hatályon kívül helyezte a 13/2013.(IX.18.) önkormányzati rendelet 1.§(4) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01-től.

[7]

Hatályon kívül helyezte a 6/2015.(III.3.) önkormányzati rendelet 3.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015.03.04-től.

[8]

Módosította a 3/2011 (II.21.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2011. 02.21-től.

[9]

Módosította a 3/2011 (II.21.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2011. 02.21-től.

[10]

Módosította a 3/2011 (II.21.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2011. 02.21-től.

[11]

Módosította a 4/2011 (III.30.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2011. 03.30-tól.

[12]

Hatályon kívül helyezte a 14/2015. (IX.14.) önkormányzati rendelet 4.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. 10.01-től.

[13]

Hatályon kívül helyezte a 14/2015. (IX.14.) önkormányzati rendelet 4.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. 10.01-től.

[14]

Hatályon kívül helyezte a 14/2015. (IX.14.) önkormányzati rendelet 4.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. 10.01-től.

[15]

Hatályon kívül helyezte a 14/2015. (IX.14.) önkormányzati rendelet 4.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. 10.01-től.

[16]

Hatályon kívül helyezte a 14/2015. (IX.14.) önkormányzati rendelet 4.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. 10.01-től.

[17]

Hatályon kívül helyezte a 14/2015. (IX.14.) önkormányzati rendelet 4.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. 10.01-től.


[18]

Módosította a 7/2015. (IV.06.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2015.04.01-től.

[19]

Hatályon kívül helyezte a 14/2015. (IX.14.) önkormányzati rendelet 4.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. 10.01-től.


Mellékletek