Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011.(VI.29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések lebonyolításáról és szolgáltatási díjairól

Hatályos: 2011. 06. 30- 2017. 07. 03

Dusnok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében, az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet (a továbbiakban: At.) 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az At. 15/A. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések lebonyolításáról és szolgáltatási díjairól az alábbi rendeletet alkotja:


1.§

/1/ Az Önkormányzat Dusnok közigazgatási területén a házasságkötés megrendezésével kapcsolatos szolgáltatásokat a Polgármesteri Hivatal útján biztosítja.


[1]/2/ A házasságkötés megrendezéséért a házasulandó kérelmezők kötelesek díjat fizetni, melynek összege

  1. hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén   5.000,-Ft,
  2. hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén  10.000,-Ft


[2]/3/ A /2/ bekezdésben meghatározott díj megfizetése alól mentesül az a házasulandó pár, melynek legalább egyik tagja állandó bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik Dusnokon.


[3]/4/ Az anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy egy része helyett hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésekben való közreműködésért eseményenként nettó 4.000- Ft díjazás illeti meg. Ugyanazon a napon tartott minden további házasságkötésben történő közreműködésért ugyanazon anyakönyvvezetőnek eseményenként nettó 3.000 Ft díjazás jár.


2.§

/1/ A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző esetenként, az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével dönt.


/2/ A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a házasulandók által választott helyszínen szükség esetén szemlét tart, emellett a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.


/3/ A kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani e rendelet 1.számú melléklete szerinti nyomtatványon.


3.§

Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit az ezt követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

Dusnok, 2011. június 21.


            Dr. Bajai Bernadett                                                                        Palotai Péter                        

                       jegyző                                                                     polgármester


E rendelet kihirdetve: Dusnok, 2011. június 29. napján.

                                                                                               Dr. Bajai Bernadett                                                                                                                          jegyző



[1] Módosította az 1/2014.(II.3.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2014. február 4-től.

[2] Beillesztette az 1/2014.(II.3.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2014. február 4-től.

[3] Beillesztette az 1/2014.(II.3.) önkormányzati rendelet 1.§ (3) bekezdése. Hatályos: 2014. február 4-től.