Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2012.(VI.26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati vagyonról

Hatályos: 2013. 06. 27- 2014. 08. 06

Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2012.(VI.26.) önkormányzati rendelete

2013.06.27.

Dusnok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) 6. pontjában, 5. § (1) bekezdés c) pontjában, 5. § (2) b és c) pontjában, 5. § (4) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény (Mhöt.) 143. § (4) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk 1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

Az önkormányzati vagyon

(1) Az önkormányzat tulajdonában álló vagyonelemek között nincs nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő vagyon.
(2) Az önkormányzat tulajdonában álló vagyonelemek közül korlátozottan forgalomképes vagyon a rendelet 1. mellékletében meghatározott vagyon.

2. §

Az önkormányzati nemzeti vagyon kezelése, hasznosítása

(1) A vagyonkezelői szerződés megkötésére a Képviselőtestület előzetes jóváhagyásával és megbízásával a polgármester jogosult.
(2) A szerződés előkészítése, nyilvántartása és archiválása a Polgármesteri Hivatal feladata.
(3) A vagyonkezelő, mint a vagyonkezelési jog jogosultja köteles a vagyonkezelési jog gyakorlása során
a) a vagyonkezelésbe vett vagyont a rendes gazdálkodás szabályainak megfelelően, elvárható gondossággal birtokolni, használni és a vagyon hasznait szedni,
b) a vagyont fenyegető veszélyről és a bekövetkezett kárról értesíteni az
önkormányzatot,
c) tűrni a vagyonkezeléssel kapcsolatos ellenőrzéseket, és köteles az ellenőrzésekben
közreműködni, az előírt beszámolást, adatszolgáltatást teljesíteni.
(6) A vagyonkezelés ellenőrzésének szabályai:
a) Az ellenőrzést a polgármester, alpolgármester, képviselők kezdeményezésére eseti jelleggel, a vagyonkezelés vizsgálatára megalakuló bizottság végzi (a továbbiakban ellenőrző bizottság).
b) Az ellenőrző bizottság a vagyonkezelés ellenőrzésénél támaszkodik a választott testületek ezekkel kapcsolatos határozataira, és a mindenkor hatályos jogszabályokra.

3. §

Önkormányzati vagyonhasznosítás, és tulajdonjog átruházás esetén a versenyeztetés szabályai

(1) A versenyeztetést nyilvános pályázati kiírás alapján kell lefolytatni, amely lehet
a) nyílt licites
b) zárt borítékos
(2) A pályázati kiírás feltételeit a Képviselőtestület állapítja meg, amelyeknek a következő tartalmi elemeknek kell megfelelni:
a) nyílt licites eljárás esetén
aa) a legalacsonyabb nettó ár, bérleti díj megjelölés
ab) a fizetési feltételek meghatározása
ac) az ingatlan megtekintésének időpontja
ad) a licit és eredményhirdetés helye és ideje
b) zárt borítékos pályázat esetén az a) pontban szereplő adatokon túl
ba) a borítékbontás időpontja és helye,
bb) az áron kívüli mérlegelési szempontok sorrendje és azok súlya
(3) A pályázat kiírásáról, a licittárgyalás lefolytatásáról és a zárt borítékban benyújtott pályázatok rendszerezéséről a Képviselőtestület mindenkori pénzügyi bizottsága gondoskodik.
(4) A pályázat meghirdetéséről a polgármester gondoskodik legalább egy megyei napilapban, a Polgármesteri Hivatal hirdetőtáblájában és Dusnok Község Önkormányzatának hivatalos honlapján való közzétételével.
(5) Zárt borítékos pályázat esetén az nyújthat be ajánlatot, aki az ajánlati biztosítékot befizette, a pályázati kiírás feltételeit elfogadja és – amennyiben van ilyen – a részletes pályázati dokumentumot megvásárolta.
(6) A licit eredményének megállapítása
a) nyílt licit esetén a legmagasabb összegű vételi ajánlatot, vagy a legmagasabb bérleti vagy egyéb díj ajánlatot tevő a nyertes.
b) zárt borítékos pályázat esetén az összességében legelőnyösebb vételi ajánlatot vagy a legmagasabb bérleti vagy egyéb díj ajánlatot tevő a nyertes.
(7) Az eredmény kihirdetésére a pályázati kiírás szerinti időpontban kerül sor.
(8) A döntésre jogosult döntését követően az ajánlattevővel az ajánlat elfogadásától számított 15 napon belül a polgármester köt szerződést. A szerződéskötési határidőnek a pályázatot elnyerő részéről történő elmulasztása esetén a szerződést a következő legjobbnak ítélt ajánlattevővel lehet megkötni, amennyiben ez az ajánlat is megfelel a pályázati kiírás feltételeinek.
(9) A hasznosításból származó bevétel elsősorban fejlesztési kiadások, fejlesztési hitelek törlesztésének fedezetéül szolgál.

4. §

Záró rendelkezések

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Egyidejűleg hatályát veszti az Önkormányzat vagyonáról szóló 11/2004.(IV.30.) önkormányzati rendelet.
(2) 1A Képviselő-testület a vaskúti 0551/2 hrsz-ú ingatlan és felépítménye önkormányzat tulajdonában álló tulajdoni hányadának értékesítési eljárásra vonatkozó hatáskörét az Mhöt. 41. § (4) bekezdése alapján a Felső-Bácskai Szilárd Hulladéklerakó Önkormányzati Társulásra ruházza át.
Dusnok, 2012. június 15.
E rendelet kihirdetve:
Dusnok, 2012. június 26.
1

Beépítette a 10/2013. (IV.27.) önkormányzati rendelet 1§-a. Hatályos: 2013. július 27-től.