Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2014.(XI.24.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról.

Hatályos: 2014. 11. 25- 2015. 03. 30

Dusnok Önkormányzat Képviselő-testületének

17/2014. (XI.24.) önkormányzati rendelete

 a szociális célú tűzifa támogatásról.


Dusnok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján – az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében,  valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 46/2014.(IX.25.) BM rendeletének (a továbbiakban: BM rendelet) végrehajtására a következőket rendeli el:


1.§


/1/ Az Önkormányzat - hozzájárulva a tüzelőanyag költségekhez - évente egyszeri, természetbeni szociális célú tűzifa támogatást (a továbbiakban: támogatás) nyújt a szociálisan rászoruló, dusnoki bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen Dusnokon élő személyek részére.


/2/ A polgármester a jogosultságról – a BM rendelet alapján - az Önkormányzat rendelkezésére álló tűzifa készlet erejéig - határozattal dönt.


/3/ A döntést követő 15 munkanapon belül a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról. A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja. (1.számú melléklet)


/4/ Háztartásonként – a háztartásban élők számától függően – 0,875 - 1,75 m3 – azaz 0,5-1 erdei m3 - tűzifa biztosítására kerülhet sor.


/5/ A szociális rászorultság megállapításánál előnyt élvez, aki

      a) az Szt. szerinti

       aa) aktív korúak ellátására,

       ab) időskorúak járadékára,

       ac) lakásfenntartási támogatásra jogosult, valamint

      b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan

      hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban él.


/6/ Háztartásonként egy kérelmet lehet benyújtani a Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzben és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról, valamint a szociális igazgatás helyi szabályozásáról szóló 2/2009. (II.23.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Szoc.rendelet) 7.§-ban meghatározott segély kérelemre rendszeresített formanyomtatványon. A jövedelemhatárra és a kérelemhez csatolandó dokumentumokra a Szoc.rendelet 7.§ (1), (2), valamint (4) bekezdéseiben foglaltak irányadók.  A jogosultság és a kérelemben foglaltak valóságtartalma az eljárás során környezettanulmánnyal ellenőrizhető.


/7/ Nem részesülhet támogatásban, aki a lakóingatlan fűtését nem fa tüzeléssel oldja meg.


/8/ Amennyiben a támogatásra jogosult a támogatás odaítélését követően elhalálozik, a tűzifát a vele közös háztartásban lévő közeli hozzátartozó veheti át a következő sorrendben: házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, testvér. Közeli hozzátartozó hiányában a jogosultság megszűnik.


/9/ Amennyiben a jogosult a jelen rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem arra jogosult igényelte és kapta, köteles a részére ingyenesen biztosított tűzifa beszerzési árának, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére.







2.§


/1/ Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a Szoc.rendelet 7/A. §-a.


/2/ Ez a rendelet 2015. március 31. napján hatályát veszti.



Dusnok, 2014. november 13.




                        Dr. Bajai Bernadett                                          Palotai Péter

                                   jegyző                                                  polgármester




E rendelet kihirdetve: Dusnok, 2014.november 24.


                                                              Dr. Bajai Bernadett

Jegyző