Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2014.(II.3.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2014. 02. 04- 2018. 12. 03

Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2014.(II.3.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

2014.02.04.

Dusnok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselőtestület) az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011.évi CCII. tv. 22. § (1) d) pontja, valamint 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) A Képviselőtestület a következő elismerő címeket alapítja:

1. „Dusnok Község Díszpolgára” elismerő cím,

2. „Dusnok Községért” kitüntetés,

3. „Kiváló tanuló” elismerő cím.

(2) A kitüntetés adományozására a Képviselőtestület jogosult a polgármesterhez – minden év november 15-ig - beérkező és általa előterjesztett javaslat alapján. A javaslatról a Képviselőtestület a következő ülésén, minősített többséggel dönt.

(3) A javaslatnak tartalmaznia kell az ajánlott személy vagy – az (1) bekezdés b) pontja esetén- a közösség nevét és méltatását.

(4) Javaslatot tehetnek

1. a „Dusnok Község Díszpolgára” elismerő cím, valamint a „Dusnok Községért” kitüntetés adományozásra a települési képviselők, a dusnoki székhelyű társadalmi szervezetek és a dusnoki bejelentett lakóhellyel rendelkező állampolgárok,

2. a „Kiváló tanuló” elismerő cím adományozására a települési képviselők és a nevelőtestület tagjai.

2. § (1) Az elismerő címet évente egy alkalommal - a falugyűlésen -, ünnepélyes keretek között a polgármester adja át.

(2) Az elismerésben részesülőkről a jegyző nyilvántartást vezet, mely tartalmazza az elismerésben részesülő nevét, a képviselő-testületi döntés számát és rövid indokolását.

(3) Az elismeréssel járó költségek fedezetét az Önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

(4) A Képviselőtestület az elismerő címet visszavonja attól, akit a bíróság jogerősen eltiltott a közügyek gyakorlásától, vagy akit a bíróság szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítélt. A visszavonás tényét és annak okát a nyilvántartásban fel kell tüntetni.

II. RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

3. § „Dusnok Község Díszpolgára” elismerő cím

(1) A Képviselőtestület „Dusnok Község Díszpolgára” elismerő címet adományoz annak a személynek, aki

a./ társadalmi, gazdasági, tudományos, művészeti, oktatási, egészségügyi, szociális, sport és egyéb területen végzett tevékenységével elősegítette a község fejlődését,
b./ a különböző országok, nemzetek és népek békés együttélésének elvéből kiindulva, egymás megismerésén keresztül hozzájárult a külföldi kapcsolatok gyümölcsöző, kölcsönösen előnyös fejlesztéséhez,
c./ a község vezetésében hosszú időn át végzett áldozatkész és eredményes munkát,
d./ a község múltjának feltárásáért és terjesztéséért kiemelkedően dolgozott.
(2) Az elismerő cím adományozásáról szóló képviselő-testületi határozat kivonatát, a díszpolgár rövid életrajzával és arcképével emlékkönyvben kell elhelyezni. A díszpolgár fényképét tablón a Polgármesteri Hivatalban méltó helyen lehet elhelyezni.
(3) Az elismerő címmel a polgármester és a jegyző által aláírt oklevél, a község zászlajának színeit és a község címerét tartalmazó vállszalag, valamint a község címerével ellátott arany ékszer jár.
(4) Dusnok Község Díszpolgára jogosult:
a) a Képviselőtestület rendezvényein és ünnepi ülésein részt venni,
b) tájékozódni község egészét átfogó fejlesztési programokról,
c) díjtalanul látogatni a község kulturális és sport létesítményeit, rendezvényeit.

4. § „Dusnok Községért” elismerő cím

(1) A Képviselőtestület „Dusnok Községért” elismerő címet adományoz annak a személynek vagy közösségnek, aki/amely - az adományozást megelőző hosszabb időszakban – a község politikai, gazdasági, kulturális, egészségügyi, sportéletében kifejtett kiemelkedő tevékenységével, átlagon felüli teljesítményével hozzájárult a község fejlődéséhez, tekintélyének emeléséhez és a helyi demokrácia kiteljesedéséhez.

(2) Az elismerő címmel a polgármester és a jegyző által aláírt oklevél, a község címerével ellátott bronz emlékérem, és nettó 30.000,-Ft pénzjutalom jár, ajándéktárggyal.

(3) Az elismerő cím ugyanazon személynek vagy közösségnek ismételten is adományozható, de a két adományozás között legalább 5 évnek kell eltelnie.

(4) Az elismerő cím adományozásáról szóló képviselő-testületi határozat kivonatát, az adományozott rövid életrajzával és arcképével – közösség esetén a csoportképpel - emlékkönyvben kell elhelyezni. Az adományozott fényképét (csoportképét) tablón a Polgármesteri Hivatalban méltó helyen lehet elhelyezni.

5. § „Kiváló tanuló” elismerő cím

(1) A Képviselőtestület az általános iskolában elért 8 év kimagasló teljesítményének elismerésére „Kiváló tanuló” kitüntető címet alapít. A kitüntetés évente legfeljebb 3 olyan tanulónak adható, aki Dusnokon járt általános iskolába, és lakóhelye Dusnokon található.

(2) Az elismerő címmel emlékplakett és pénzjutalom jár. Az emlékplaketten Dusnok címere található, tartalmazza továbbá a „Kiváló tanuló” feliratot, valamint a kitüntetett nevét és az adományozás évszámát.

(3) A pénzjutalom összege

- az I. helyen kitüntetett tanuló részére nettó 30.000,-Ft,
- a II. helyen kitüntetett tanuló részére nettó 20.000,-Ft
- a III. helyen kitüntetett tanuló részére nettó 10.000,-Ft.
III. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

6. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a díszpolgári cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 4/1997.(III.25.) önkormányzati rendelet, a „Dusnok Községért” kitüntető cím alapításáról és adományozásáról szóló 5/2006. (IV.3.) önkormányzati rendelet, valamint a „Kiváló tanuló” kitüntető cím alapításáról és adományozásáról szóló 15/2013. (XI.18.) önkormányzati rendelet.