Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015.(X.26.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2015. 10. 27- 2016. 04. 14

Dusnok Önkormányzat Képviselő-testületének

15/2015. (X.26.) önkormányzati rendelete

 a szociális célú tűzifa támogatásról.


Dusnok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján - a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva –a következőket rendeli el:


1.§


/1/ Az Önkormányzat - hozzájárulva a tüzelőanyag költségekhez - évente egyszeri, természetbeni szociális célú tűzifa támogatást (a továbbiakban: támogatás) nyújt a szociálisan rászoruló, dusnoki bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen Dusnokon élő személyek részére.


/2/ A polgármester a jogosultságról – a BMÖGF/69-14/2015. támogatói okirat alapján - az Önkormányzat rendelkezésére álló tűzifa készlet erejéig - határozattal dönt.


/3/ A döntést követő 15 munkanapon belül a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról. A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja. (1.számú melléklet)


/4/ Háztartásonként – a háztartásban élők számától függően – 0,875 - 1,75 m3 – azaz 0,5-1 erdei m3 - tűzifa biztosítására kerülhet sor.


/5/ A szociális rászorultság megállapításánál előnyt élvez, aki

      a) az Szt. szerinti

  aa) aktív korúak ellátására,

  ab) időskorúak járadékára,

     ac) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására települési támogatásra jogosult (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők), valamint

      b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban él.


/6/ Háztartásonként egy kérelmet lehet benyújtani a Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének az erre rendszeresített formanyomtatványon, melyhez csatolni szükséges: 

  1. az aktív korúak ellátását, időskorúak járadékát igazoló érvényes határozatot, valamint
  2. a háztartás tagjainak a kérelem benyújtását megelőző havi nettó jövedelméről szóló igazolását.


/7/ A támogatás annak állapítható meg, akinek háztartásában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg

  1. több személyes háztartás esetén nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, (57.000,-Ft)
  2. egyedül élő háztartás esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át (71.250,-Ft).


/8/ Nem részesülhet támogatásban, aki a lakóingatlan fűtését nem fa tüzeléssel oldja meg. A jogosultság és a kérelemben foglaltak valóságtartalma az eljárás során környezettanulmánnyal ellenőrizhető.


/9/ Amennyiben a támogatásra jogosult a támogatás odaítélését követően elhalálozik, a tűzifát a vele közös háztartásban lévő közeli hozzátartozó veheti át a következő sorrendben: házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, testvér. Közeli hozzátartozó hiányában a jogosultság megszűnik.


/10/ Amennyiben a jogosult a jelen rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem arra jogosult igényelte és kapta, köteles a részére ingyenesen biztosított tűzifa beszerzési árának, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére.


2.§


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2016. április 15. napján hatályát veszti.



Dusnok, 2015. október 20.




                        Dr. Bajai Bernadett                                         Palotai Péter

                                   jegyző                                                 polgármester



E rendelet kihirdetve: Dusnok, 2015. október 26.



                                                              Dr. Bajai Bernadett

Jegyző




1.számú melléklet a 15/2015. (X.26.) önkormányzati rendelethez



ÁTVÉTELI ELISMERVÉNY



Alulírott «név» , Dusnok, «lakcím»  sz. alatti lakos aláírásommal elismerem, hogy a mai napon a a szociális célú tűzifa támogatásról szóló     /2015. (….) önkormányzati rendelet szerint a Dusnok Község Önkormányzatához benyújtott «iktatószám» számú kérelmem alapján megállapított «Megállapított_mennyiség» m3 tűzifát átvettem.



Dusnok, 2015. ………………….


                                                                                              ………………………………..

                                                                                                          átvevő