Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016.(XII.1.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

Hatályos: 2016. 12. 20- 2018. 12. 30

Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének

12/2016. (XII.1.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról


[1]Dusnok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 26. § -ában kapott felhatalmazás alapján - a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a következőket rendeli el:


1.§

A rendelet hatálya


(1) A rendelet hatálya kiterjed arra a dusnoki állandó lakóhellyel rendelkező, nagykorú személyre, aki Dusnok közigazgatási területén

a.) épít új lakóházat, vagy

b.) vásárol a 17/2016. (II.10.) Korm.rendelet 7.§ (2) bekezdés szerinti lakhatási igények kielégítésére alkalmas, komfortos lakóházat, vagy

c.) ajándékozás, eltartás vagy öröklés útján vált a lakóház tulajdonosává, és a lakóépületen jelentős mértékű – azaz legalább 2 millió Ft összegű, számlákkal igazolt - felújítást hajtott végre.


(2) Ha a kérelmezők házas – vagy élettársak, a dusnoki állandó lakóhellyel legalább az egyik félnek rendelkeznie kell.

2.§

A támogatást kizáró okok


(1) Nem nyújtható támogatás annak a kérelmezőnek, aki

a.) Dusnokon állandó lakóhellyel nem rendelkezik,

b.) az első lakáshoz jutók támogatását ő, illetve házas – vagy élettársa korábban már igénybe vette,

c.) a kérelmet az adásvételi, ajándékozási, eltartási szerződés megkötését, a hagyatékátadó végzés illetve a használatba vételi engedély (használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány) jogerőre emelkedését követő 1 év után nyújtja be,

d.) [2] családjában az egy főre jutó jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét


3. §

A támogatás formája, mértéke


(1) A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás.


(2) Az 1.§ (1) a.) pontja szerinti lakásépítési támogatás jogerős használatba vételi engedéllyel (használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal) rendelkező, új lakóház esetén adható, melynek mértéke 250.000,-Ft.


(3) Az 1.§ (1) b.) pontja szerinti lakásvásárlási támogatás mértéke maximum 150.000,-Ft, de nem haladhatja meg a vételár 5 %-át.


(4) Az 1.§ (1) c.) pontja szerinti felújítási támogatás mértéke maximum 150.000,-Ft, de nem haladhatja meg a felújítás számlával igazolt költségeinek 5 %-át.


4.§

Eljárási szabályok


(1) A kérelem elbírálása során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) szabályait kell alkalmazni.


(2) A kérelmet a polgármesternek címezve, írásban kell benyújtani, aki a támogatásról – átruházott hatáskörben - a kérelem és a nyilvántartás összevetése után dönt.  Az ügyintéző a kérelemben foglaltak valódiságát ellenőrizheti.


(3) A kérelmező köteles írásban nyilatkozni arról, hogy a támogatás igénybevételétől számított 5 éven belül a támogatással érintett ingatlant nem idegeníti el, ellenkező esetben köteles a felvett támogatást egy összegben visszafizetni, kivéve, ha az elidegenített ingatlan vételárán nagyobb alapterületű illetve komfortfokozatú lakást vásárol vagy épít Dusnokon.


(4) A kérelemhez mellékelni kell:

a.) új lakóház építése esetén a jogerős használatba vételi engedély (használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány) másolatát;

b.) lakóház vásárlása esetén a vásárlásra irányuló adásvételi szerződés másolatát, CSOK igénybevétele esetén a lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot igazoló dokumentumot;

c.) lakóház jelentős mértékű felújítása esetén a felújításra vonatkozó számlák másolatát.


(5) A kérelem elbírálásáról az igénylőt írásban határozattal kell értesíteni. A határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül, a támogatási összeg folyósításakor a támogatásban részesülőkkel a polgármester megállapodást köt.


(6) A kérelmek elbírálása folyamatos, a támogatás csak az önkormányzati költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig ítélhető meg és folyósítható.


(7) A támogatásban részesülőkről az ügyintéző a Ket. 86. §-a szerinti nyilvántartást vezet, melynek tartalma:

a./ a támogatott személy neve és lakcíme,

b./ a megítélt támogatás összege,

c./ a döntésről szóló határozat száma.


5.§

Záró rendelkezések


A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit folyamatban lévő, még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 21/2006. (X.16.) számú rendelet.


Dusnok, 2016. november 29.



            Dr. Bajai Bernadett                                                    Palotai Péter

                        Jegyző                                                            polgármester


Kihirdetve:


Dusnok, 2016. december 1.


                                                                                  Dr. Bajai Bernadett

                                                                                          Jegyző


[1]

Módosította a 15/2016. (XII.19.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016. XII.20-tól.

[2]

Beépítette a 15/2016. (XII.19.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2016. XII.20-tól