Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019.(IX.12.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 19/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Hatályos: 2019. 09. 13- 2019. 09. 13

Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének

7/2019. (IX.12.) önkormányzati rendelete

 a szociális ellátásokról szóló 19/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.


Dusnok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§


 A szociális ellátásokról szóló 19/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 10/A.§-a az alábbiak szerint módosul:

„10/A. §


/1/ Az Önkormányzat - hozzájárulva a tüzelőanyag költségekhez - évente egyszeri, természetbeni szociális célú tűzifa támogatást (a továbbiakban: támogatás) nyújt a szociálisan rászoruló, dusnoki bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen Dusnokon élő személyek részére.


/2/ Az Önkormányzat a támogatásban részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér. A támogatásra jogosultak szociális rászorultságára tekintettel az Önkormányzat - a 2019. évi költségvetési rendeletében „a települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása” jogcímen szereplő összeg terhére – vállalja a tűzifa felfűrészelését és kiszállítását.


/3/ A polgármester a jogosultságról – a BMÖGF/51-41/2019. támogatói okirat alapján - az Önkormányzat rendelkezésére álló tűzifa készlet erejéig határozattal dönt.


/4/ A döntést követően - 2020. február 17. napjáig - a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról. A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.


/5/ Háztartásonként – a háztartásban élők számától függően -  legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítására kerülhet sor.


/6/ A szociális rászorultság megállapításánál előnyt élvez, aki

      a) a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

       aa) aktív korúak ellátására,

       ab) időskorúak járadékára,

ac) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására települési támogatásra jogosult (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők), valamint

      b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan

           hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban él.


/7/ Háztartásonként egy kérelmet lehet benyújtani a Dusnoki Polgármesteri Hivatalnál az erre rendszeresített formanyomtatványon, melyhez csatolni szükséges: 

  1. az aktív korúak ellátását, időskorúak járadékát igazoló érvényes határozatot, valamint
  2. a háztartás tagjainak a kérelem benyújtását megelőző havi nettó jövedelméről szóló igazolását.


/8/ A támogatás annak állapítható meg, akinek háztartásában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át  (85.500,-Ft).


/9/ Nem részesülhet támogatásban, aki a lakóingatlan fűtését nem fa tüzeléssel oldja meg. A jogosultság és a kérelemben foglaltak valóságtartalma az eljárás során környezettanulmánnyal ellenőrizhető.


/10/ Amennyiben a támogatásra jogosult a támogatás odaítélését követően elhalálozik, a tűzifát a vele közös háztartásban lévő közeli hozzátartozó veheti át a következő sorrendben: házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, testvér. Közeli hozzátartozó hiányában a jogosultság megszűnik.


/11/ Amennyiben a jogosult a jelen rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem arra jogosult igényelte és kapta, köteles a részére ingyenesen biztosított tűzifa beszerzési árának, valamint a kiszállítás és felfűrészelés költségének visszafizetésére.


2.§


A R. 10/A.§-a 2020. április 30. napján hatályát veszti.


3.§


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, a hatályba lépését követő napon pedig hatályát veszti.



Dusnok, 2019. szeptember 11.

 


                        Dr. Bajai Bernadett                                         Palotai Péter

                                   jegyző                                                 polgármester



E rendelet kihirdetve: Dusnok,2019. szeptember 12.



                                                              Dr. Bajai Bernadett

Jegyző