Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2020.(VII.6.) önkormányzati rendelete

közművelődésről

Hatályos: 2020. 07. 07

Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2020. (VII.6.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről


Dusnok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76.§ (1)-(2) bekezdésében, 77.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Dusnoki Horvát, Német és Roma Nemzetiségi Önkormányzatok véleményének kikérésével a következőket rendeli el.


A rendelet célja

1.§


A Képviselő-testület a rendelet célját az alábbiak szerint határozza meg:

a) Dusnok kulturális életének, helyi kulturális örökségének gondozása, gyarapítása, átörökítése,

b) új kulturális értékek kialakulásának támogatása,

c) helyi azonosságtudat ápolása,

d)a lakosság művelődési igényeinek kielégítése, gazdagítása,

e) Dusnok kulturális kapcsolatrendszerének szélesítése,

f) Dusnok turisztikai vonzerejét növelő kulturális rendezvények szervezése, és azok támogatása,

g) a közművelődési és kulturális alapszolgáltatások színvonalának emelése,

h) a lakosság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdemények megvalósításának segítése,

i) önszerveződő közösségek közművelődési célú együttműködésének ösztönzése, munkájuk segítése, támogatása,

j) a közművelődési lehetőségek széleskörű megismertetése.


A rendelet hatálya

2.§


A rendelet hatálya kiterjed Dusnok közigazgatási területén a közművelődési tevékenység megszervezésében résztvevőkre, a közművelődési szolgáltatást biztosító szervezetekre, személyekre, és a közművelődési szolgáltatást igénybe vevőkre.


Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

3.§


A Képviselő-testület az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:


a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása, valamint

f) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.


Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

4.§


1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait közösségi színtér működtetésével látja el

a) a 6353 Dusnok, Köztársaság u. 2. szám alatti József Attila Művelődési Ház elnevezésű épületben, integrált közösségi és szolgáltató tér formában, valamint

b) a 6353 Dusnok, Köztársaság u. 22. szám alatti nyilvános könyvtári szolgáltató helyen, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárral kötött közművelődési megállapodás alapján.


2) Az Önkormányzat az általa vállalt alapszolgáltatások személyi és tárgyi feltételeit biztosítja.


(3) Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér működésének, használatának alapszabályait házirendben rögzíti, éves munkatervben határozza meg tárgyévi közművelődési tevékenységét, a közművelődési alapszolgáltatást pedig az éves munkaterv részét képező szolgáltatási tervben meghatározottak szerint végzi.


(4) Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér helyiségei nem közművelődési célra is használhatók. Az Önkormányzathoz tartozó intézmények, nemzetiségi önkormányzatok, dusnoki székhelyű egyesületek, társadalmi szervezetek részére ellenszolgáltatás nélkül használhatók. Más szervezetek, magánszemélyek, vállalkozások, kereskedők részére a helyiségek bérleti szerződéssel kiadhatók bérleti díj ellenében, melyet a Képviselő-testület határoz meg.  Egyes rendezvények, bálok helyiséghasználati bérleti díj mentességéről a polgármester dönt.


A közművelődési tevékenység finanszírozása

5.§


  1. Az Önkormányzat közművelődési feladatait és közösségi színtér működését az éves költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

  2. Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

    A közművelődési tevékenység ellenőrzése

    6. §


    (1) közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartási, felügyeleti és egyéb jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

    (2) Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér minden év március 1-ig az előző év szakmai beszámolójukat és az adott évre vonatkozó munkatervet beterjesztik a képviselő-testület részére.

    Záró rendelkezések
    7.§


A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 12/2004. (IV. 30.) számú rendelet.


E rendeletet a települési honlapon, a Nemzeti Jogszabálytárban és a közösségi színtér művelődési ház épületében közzétételre kell elhelyezni.


Dusnok, 2020. július 2.



Dr. Bajai Bernadett      Mindszenti István

jegyző                          polgármester


E rendelet kihirdetve: Dusnok, 2020. július 6.


Dr. Bajai Bernadett

jegyző

Mellékletek