Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2020.(III.13.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 6/2018. (IV.09.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 03. 14- 2020. 03. 14

Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének

3/2020. (III.13.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 6/2018. (IV.09.) önkormányzati rendelet módosításáról


Dusnok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 6/2018. (IV.09.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 5.§ (3) bekezdése az alábbi e) és f) pontokkal egészül ki:

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el a köztisztaság fenntartása körében az ingatlan tulajdonosa, használója, ha nem gondoskodik:

a) az egyes ingatlanok tisztán tartásáról, gyommentesítéséről, rovar és rágcsálómentesítéséről,

b) az ingatlan előtti járdaszakasz, járda hiányában 1 méter széles területsáv, a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá a járda és az út közötti terület gondozásáról, ezen a területen lévő növények lehullott lombjának, és egyéb növényi részeinek takarításáról, összegyűjtéséről, a terület szemét- és gyommentesítéséről, valamint annak elszállításáról/elszállíttatásáról, továbbá téli időszakban a hó és síkosság mentesítéséről,

c) az ingatlanokról az ingatlan előtti járdaszakasz fölé, járda hiányában 1 méter széles területsáv, illetőleg, ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület fölé kinyúló ágak, bokrok nyeséséről, gallyazásáról,

d) arról, hogy az ingatlan csapadékvíz-elvezetési rendszerének használata során, a víz közterületen, közterületi építményekben kárt ne okozzon, a rendeltetésszerű használatot, az építmények állékonyságát ne akadályozza, és ne veszélyeztesse,

e) az ingatlanon felhalmozott építési vagy egyéb hulladék tárolásának megszüntetéséről, elhordásáról,

f) az ingatlan elé kihelyezett farakás – írásbeli felszólítást követő 30 napon belül történő – megszüntetéséről, elhordásáról.”

2.§

A R. 5.§-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:


„(5) Az 5.§ (3) bekezdésben    foglaltakat a Dusnoki Polgármesteri Hivatal rendszeres helyszíni szemlével, illetve lakossági bejelentés alapján vizsgálja. Amennyiben az 5.§ (3) bekezdésben meghatározott szabályszegés megvalósul, úgy a jegyző az ingatlan tulajdonosát egyszerűsített határozattal, 8 napos határidő tűzésével a jogellenes állapot megszüntetésére kötelezi. A határidő leteltét követően utóellenőrzést kell végezni. Amennyiben a jogellenes állapot megszüntetésére adott határidő eredménytelenül telik le, úgy a jegyző 3 napos póthatáridő tűzésével ismételt kötelezést ad ki. Amennyiben kötelezettségének az ingatlan tulajdonosa ezen időszak alatt sem tesz eleget, úgy a jegyző jogosult kényszerintézkedésként a jogellenes állapot megszüntetéséről azonnal gondoskodni, melyhez igénybe veheti az önkormányzat fizikai dolgozói állományát, illetve külsős vállalkozásokat is, de maradéktalanul köteles figyelembe venni a költséghatékonyság elvét. A kényszerintézkedés költsége az ingatlan tulajdonosát terheli, és adók módjára behajtható, valamint az ingatlanra terhelhető. Kényszerintézkedés elrendelése esetén a jegyző köteles a kényszerintézkedést elrendelő határozatban a kötelezett ingatlantulajdonosra az e rendelet alapján kiszabható bírságot is kiróni.”


3.§

A R. az alábbi 7/A.§-szal egészül ki:


„Magántulajdonú ingatlan használatával összefüggő szabályok megsértése

7/A.§


(1)A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az ingatlan tulajdonosa, ha a helyi építési szabályokról szóló 17/2006. (VIII.14.) önkormányzati rendelet szerinti beépítésre szánt területen (falusias lakóterületen, településközpont vegyes területen) lévő, magántulajdonban álló ingatlanon, a tulajdonszerzést követő 4 év elteltével nem épít lakóépületet.

(2)Amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegés megvalósul, úgy a jegyző az ingatlan tulajdonosát 8 napos határidő tűzésével nyilatkozattételre szólítja fel, melyben a tulajdonos írásban köteles nyilatkozni arról, hogy 3 hónapon belül hogyan kívánja hasznosítani az ingatlant (építkezés megkezdése, ingatlan értékesítése). A 3 hónapos határidő leteltét követően utóellenőrzést kell végezni. Amennyiben az ingatlan hasznosítására irányuló 3 hónapos határidő eredménytelenül telik el, úgy a jegyző 8 napos határidő tűzésével ismételt nyilatkozattételre szólítja fel a tulajdonost az ingatlan 3 hónapon belüli hasznosítására vonatkozóan. Amennyiben a 3 hónapos póthatáridő is eredménytelenül telik el, a jegyző bírságot szab ki.” 

4.§

A R. az alábbi 7/B.§-szal egészül ki:

„Társadalmi együttéléssel összefüggő szabályok megsértése

7/B.§


(1)Aki családi vagy egyéb magánrendezvényt olyan módon tart meg, hogy az a környezetében élők nyugalmát akár határérték feletti hanghatással, akár rendbontással megzavarja, az megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.


(2)A rendezvény megtartásához - annak időpontját megelőző legalább 15 nappal - kérelmet kell benyújtani a Dusnoki Polgármesteri Hivatalhoz. A kérelemnek az alábbiakat kell tartalmazni:

  1. a rendezvény időtartamát (rendezvény kezdő időpontja és vége);
  2. a rendezvény pontos helyszínét;
  3. a rendezvény tervezett létszámát;
  4. a rendezvény jellegét és a rendezvényen alkalmazni tervezett szórakoztató elemeket;
  5. a rendezvény helyszínéül szolgáló ingatlannal határos ingatlanok tulajdonosainak (használóinak) hozzájáruló nyilatkozatát.


(3)A rendezvény engedélyezéséről a jegyző egyszerűsített határozattal dönt, a hiánytalan kérelem beérkezését követő 3 napon belül. A határozat egy példányát a helyi rendőri szerv részére meg kell küldeni.


(4)Amennyiben rendezvénnyel kapcsolatban állampolgári bejelentésre polgárőri vagy rendőrségi intézkedésre kerül sor, úgy a rendezvényre kiadott engedély azonnal hatályát veszti, és a rendezvényt haladéktalanul le kell zárni.


(5)Az (1) bekezdés szerinti határérték feletti hanghatással történő nyugalom megzavarása abban az esetben valósul meg, ha a rendezvény a 27/2008. (XII. 03.) KVVM-EÜM együttes rendelet 1. számú mellékletében foglalt határérték feletti zajjal jár.”


5.§


E rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


Dusnok, 2020. február 25.

Mindszenti István                                                          Dr. Bajai Bernadett

   polgármester                                                                     jegyző


E rendelet kihirdetve:

Dusnok, 2020. március 13.

Dr. Bajai Bernadett

                                             jegyző

Mellékletek