Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés engedélyezésének szabályairól és szolgáltatási díjairól

Hatályos: 2023. 02. 01

Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés engedélyezésének szabályairól és szolgáltatási díjairól

2023.02.01.

Dusnok Község Önkormányzata Képviselőtestülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában: Hivatali munkaidő: A Dusnoki Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

2. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés hivatali helyisége: Dusnoki Polgármesteri Hivatala 6353 Dusnok, István király utca 9. szám.

(2) Házasságkötés – az anyakönyvi eljárásról szóló törvényben meghatározott munkaszüneti napok kivételével – hivatali munkaidőn kívül hétfőtől csütörtökig naponta 16.30 – 18.00 óráig, pénteken 13.30 – 18.00 óráig, szombaton 09.00 – 18.00 óráig terjedő időszakban engedélyezhető.

(3) December 31-én, amennyiben az nem vasárnapi napra esik, továbbá a (2) bekezdésben foglaltaktól eltérő időpontban házasságkötés megtartása a házasulók valamelyikének

a) közeli halállal fenyegető egészségi állapota, súlyos betegsége esetén, vagy

b) külföldi munkavállalása esetén a szabadság felhasználásához igazodóan engedélyezhető.

(4) Házasságkötés vasárnapi napon kizárólag az anyakönyvi eljárásról szóló törvényben meghatározott esetben tarthatóak meg.

3. § (1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötésen való közreműködés engedélyezhető a József Attila Művelődési Házban, a Vajas-Vízi Központban, a Dusnoki Polgármesteri Hivatal mögötti Vajas csatorna partszakaszon, és akkor engedélyezhető, ha a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott szálláshelyen, üzletben a szertartás lebonyolítására a vendéglátástól elkülönített helyiség, vagy szabadtéri helyszín esetén az esőhelyszín, valamint a személyes adatok, anyakönyvi alapiratok megfelelő védelme biztosított, és a szertartás méltósága, tekintélye nem csorbul.

(2) Az (1) bekezdésben nem szereplő egyéb közterületen, lakóházban és annak kertjében házasságkötés lebonyolítása nem engedélyezhető.

(3) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötésen való közreműködés pénteken 13.30 – 18.00 és szombaton 09:00 – 18:00 óráig terjedő időszakban engedélyezhető.

4. § (1) A hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségben, valamint hivatali helyiségen kívül tartott házasságkötések megtartása esetén az önkormányzat részére a többletszolgáltatásért fizetendő díjat és – annak részeként – az anyakönyvvezetőt megillető díjat az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az anyakönyvvezetőt választása szerint az eseményenkénti díjazás helyett a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő illeti meg.

(3) Díjmentes a szolgáltatás, ha hivatali helyiségen kívüli vagy hivatali munkaidőn kívül anyakönyvvezetői közreműködésre a kérelmezők valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota miatt van szükség.

(4) A fizetendő díj összegét tartalmazó szolgáltatási megállapodás egy eredeti példányának átadásával az anyakönyvvezető elszámolást állít ki a kérelmező részére, mely alapján a kérelmező a befizetést teljesíti.

(5) A díjfizetési kötelezettség a polgármesteri hivatal házi pénztárába történő készpénz befizetéssel, vagy költségvetési számlájára történő átutalási megbízással teljesíthető.

(6) A díj készpénzben történő befizetését, vagy átutalási megbízással való teljesítését az erről szóló bizonylat másolati példányával kell az eljáró anyakönyvvezető felé igazolni. A díjat legkésőbb a házasságkötés lebonyolítását megelőzően egy héttel kell megfizetni.

(7) Kétség esetén az ügyfél a díjfizetést igazoló bizonylat eredeti példányának bemutatására kötelezhető.

(8) A befizetett díjat az elmaradt házasságkötés lebonyolítására kitűzött naptól számított tizenöt napon belül vissza kell utalni az ügyfél részére, ha az ügyfél a házasságkötés lebonyolítását legkésőbb a kitűzött időpontot megelőző nap 12.00 óráig személyesen lemondja az anyakönyvvezetőnél. Az anyakönyvvezető az eljárást megszünteti, és haladéktalanul intézkedik a díj visszatérítése iránt. A többletszolgáltatásért befizetett díj nem jár vissza a kérelmező részére, ha a házasságkötés kitűzött időpontján az érintett felek előzetes lemondás nélkül nem jelentek meg.

5. § Rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett e rendelet szerinti házasságkötések engedélyezése iránti eljárásokban kell alkalmazni.

6. § Hatályát veszti Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 7/2017.(VII.3.) önkormányzati rendelete.

7. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.

1. melléklet az 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelethez

Házasságkötés hivatali munkaidőn kívül

Házasságkötés hivatali helyiségen kívül

az önkormányzat részére a többletszolgáltatásért fizetendő díj

anyakönyvvezetőt megillető nettó díj

Dusnok, István király utca 9.

15.000,- Ft

10.000,- Ft

3. § (1) bekezdés alapján engedélyezett helyszín

30.000,- Ft

20.000,- Ft