Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 05. 01- 2023. 11. 22

Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

2023.05.01.

Dusnok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1), 25. § (3), 26. §, 32. § (3), 45. § (1) - (2) bekezdéseiben és 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet célja, hatálya, hatásköri szabályai

1. § (1) A rendelet célja, hogy meghatározza Dusnok Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által biztosított egyes szociális ellátások formáit, szervezetét, a jogosultság feltételeit, mértékét, valamint érvényesítésének garanciáit.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Dusnok község közigazgatási területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(2) bekezdésében és (3) bekezdés a) pontjában, továbbá 7. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre.

(3) Az e rendeletben szabályozott pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokra való jogosultság megállapításáról és megszüntetéséről a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(4) Az Önkormányzat

a) települési támogatás (települési lakhatási támogatás)

b) rendkívüli települési támogatás,

c) születési támogatás

d) házasulók támogatása

e) köztemetés

f) rászoruló időskorúak támogatása

formában nyújt pénzbeli és természetbeni támogatást.

II. Fejezet

Eljárási szabályok, a pénzbeli támogatások folyósítása

2. § (1) A pénzben és természetben nyújtott szociális támogatások iránti kérelmet az ellátást igénylő vagy a törvényes képviselője terjesztheti elő e rendelet 1., 2., 3., 4. mellékletében foglalt formanyomtatványon a Dusnoki Polgármesteri Hivatalnál. Az eljárás hivatalból is megindítható.

(2) A megállapított pénzbeli ellátások és támogatások folyósításáról a határozatban foglaltak szerinti időpontban, elsősorban házipénztár útján, vagy az ügyfél folyószámlájára történő átutalással kell gondoskodni, az ügyfél kérelmének megfelelően.

(3) Kérésre, vagy a pénztári kifizetés eredménytelensége esetén a jogosult részére postán kell eljuttatni a támogatás összegét.

(4) A polgármester döntése elleni fellebbezéseket a Dusnoki Polgármesteri Hivatalhoz kell írásban benyújtani, a jegyző gondoskodik arról, hogy a fellebbezés a szükséges iratokkal együtt a Képviselő-testület elé kerüljön.

(5) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles saját és családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, valamint e rendeletben meghatározott igazolásokat becsatolni.

(6) A tényállás tisztázása érdekében helyszíni szemle tartható vagy környezettanulmány készíthető.

(7) A rendelet alkalmazása során a jövedelem vizsgálatakor és számításánál az Szt. 4. § (5) bekezdésben és 10. § (2)-(4) bekezdésben foglaltakat alkalmazni kell.

(8) A rendeletben nem szabályozott eljárási rendelkezésekben, az ellátásra való jogosultság, a jogosultat érintő jogok és kötelezettségek megállapítására, kifizetésekre, folyósításokra, továbbá az ellenőrzésekre a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. III. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

III. Fejezet

Pénzbeli ellátások

1. Települési lakhatási támogatás

3. § (1) Az e rendeletben meghatározott feltételekkel, a települési támogatás keretén belül, lakhatási támogatásra jogosult a szociálisan rászorult személy Dusnok település közigazgatási területén lakott lakás fenntartásához kapcsolódó rendszeres, villanyáram szolgáltatással kapcsolatos kiadásai viseléséhez.

(2) A lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(3) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy,

a) akinek az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítés alap összegének 350 %-át, egyedül élő esetén a szociális vetítési alap összegének 400 %-át, és

b) a háztartás tagjai egyikének sincs az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona.

(4) A lakhatási támogatás havi összege 2. 500,- Ft, egyedül élő esetén 3000,- Ft.

(5) A lakhatási támogatásra való jogosultság a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy év időtartamra kerül megállapításra. A lakhatási támogatás iránti kérelmet folyamatosan lehet benyújtani és évente meg kell újítani.

(6) A lakhatási támogatás iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(7) A támogatás megállapításához csatolni kell

a) a háztartás tagjai jövedelmének igazolását, a vagyonnyilatkozatát,

b) az érintett lakás használati jogcímét igazoló irat másolatát és

c) a közmű szolgáltató által a kérelmező nevére kiállított utolsó havi számla másolatát.

(8) A települési lakhatási támogatás havi rendszerességgel kerül átutalásra közvetlenül a villanyáram szolgáltatóhoz.

2. Rendkívüli települési támogatás

4. § (1) Átruházott hatáskörben a polgármester a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások - így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak, az e rendeletben meghatározottak szerint rendkívüli települési támogatást nyújt.

(2) Létfenntartási gond különösen:

a) temetési költségek részbeni viselése,

b) a családot ért elemi kár, egyéb családi tragédia bekövetkezése,

c) váratlan betegség, baleset, orvosi kezelés miatti jelentős jövedelem kiesés,

d) a gyermek családban történő nevelkedésének veszélye,

e) a gyermek alapszükségletei kielégítésének hiánya,

f) sérelmére elkövetett bűncselekményből anyagi kára keletkezett és ezzel összefüggésben létfenntartása veszélyben van,

g) a közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye,

h) a megfelelő élelmezés hiánya, ruházkodás hiánya,

i) ha a család anyagi erőforrásai nem elegendőek a szükséges tanszer, tankönyv utazási bérlet megvásárlására, a gyermekintézmények térítési díjának kifizetéséhez,

j) a nyugdíj vagy egyéb rendszeres pénzellátás kifizetése a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik.

(3) Rendkívüli települési támogatásban azt a személyt lehet részesíteni a (13) bekezdésben foglalt kivétellel, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 150 %-át, valamint egyedül élő vagy egyedülálló esetén 175 %-át nem haladja meg.

(4) Különös méltánylást érdemlő esetekben és amennyiben a költségvetési fedezet is rendelkezésre áll a (3) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól és a (5) bekezdésben meghatározott rendkívüli települési támogatás felső összegétől el lehet térni, de annak havi összege a szociális vetítési alap összegének kétszeresét nem haladhatja meg.

(5) A rendkívüli települési támogatás összege esetenként 1.000,- Ft-nál kevesebb és 30.000,- Ft-nál több nem lehet.

(6) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családja jövedelem igazolását, vagyonnyilatkozatát.

(7) A polgármester a rendkívüli települési támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta stb.) becsatolására hívhatja fel a jogosultat.

(8) Amennyiben egy határozatban többszöri támogatás kerül megállapításra, fel kell sorolni a kifizetések időpontját és a kifizetendő összegeket.

(9) Elemi kár bekövetkezése esetén - ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítséget indokolják – a segély, bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozatai alapján kiutalható. Ilyen esetben a polgármester a határozathozatalt követő 15 napon belül helyszíni ellenőrzéssel győződik meg a nyilatkozatok valódiságáról.

(10) A rendkívüli települési támogatás folyósítása készpénzben, vagy természetben történhet.

(11) Természetbeni ellátás a tüzelőanyag juttatás.

(12) A rendkívüli települési támogatás célzott felhasználásához a Dusnoki Gondozási Központ segítsége igényelhető. Erről a megállapító határozatban külön kell rendelkezni.

(13) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás iránti kérelmét a halálesetet követő 60 napon belül lehet előterjeszteni.

(14) Az eltemettető rendkívüli települési támogatásra jogosult, ha az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg

a) családjában a szociális vetítési alap összegének 300 %-át,

b) egyedül élő vagy egyedülálló személy esetén a szociális vetítési alap összegének 400 %-át.

(15) E rendelet 4. § (13) bekezdése szerinti rendkívüli települési támogatás kérelemhez be kell mutatni a temetés költségeiről szóló és a kérelmező vagy a vele egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított számlák eredeti példányát, valamint az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát is.

3. Születési támogatás

5. § (1) 50.000,- Ft összegű születési támogatásban részesül az a gyermek, akinek

a) legalább az egyik szülője dusnoki lakcímmel rendelkezik, és életvitelszerűen is Dusnokon él, továbbá

b) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének tízszeresét.

(2) A támogatást egy gyermek után egy alkalommal, és csak az egyik szülő (törvényes képviselő) jogosult igénybe venni.

(3) A kérelmet a gyermek törvényes képviselője a gyermek születését követő 1 éven belül, a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon terjesztheti elő a polgármesternél, melyhez csatolni kell a családtagok utolsó havi jövedelemigazolását. A támogatás igénylésével egyidejűleg be kell mutatni a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, valamint a gyermek nevére szóló Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitását igazoló dokumentumot, amennyiben a kért támogatást Startszámlára kéri. Ha a kérelmező nem vérszerinti szülője a gyermeknek, a szülői felügyeleti jog vagy a gyámság gyakorlását igazoló okiratot is be kell mutatni.

(4) A polgármester határozattal dönt a támogatás megállapításáról, és a határozat közlésétől számított 15 napon belül gondoskodik a támogatás Kincstári Start-értékpapírszámlára történő utalásáról vagy a készpénzben történő kifizetéséről.

4. Házasulók támogatása

6. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete a házasulók részére házasságkötésük alkalmából egyszeri, vissza nem térítendő pénzbeli támogatást nyújt.

(2) A támogatás olyan házaspárnak ítélhető meg, amelynek

a) mindkét tagja 35. életévét a házasságkötés napján még nem töltötte be, és

b) mindkét tagjának első házasságkötésére került sor, és

c) amelynek legalább egyik tagja Dusnok településen 2 éve állandó lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen lakóhelyén él a házasságkötés napján, és

d) a fiatal házaspár egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének húszszorosát.

(3) A támogatás összege páronként 100.000 forint, mely összeg a kérelemben megadott bankszámlaszámra kerül átutalásra.

(4) A támogatás a házasságkötést követő négy hónapon belül igényelhető a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(5) A támogatás iránti kérelemhez be kell mutatni:

a) a házassági anyakönyvi kivonatot,

b) a kérelmező lakcímet igazoló hatósági igazolványt, és

c) az elmúlt három hónap rendszeres jövedelméről szóló igazolást.

IV. Fejezet

Természetben nyújtott ellátások

5. Köztemetés

7. § (1) Az önkormányzat az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben a (2) bekezdés szerinti különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt.

(2) Az (1) bekezdés szerinti eljárásnál különös méltánylást érdemlő körülményként kell figyelembe venni, ha az eltemettetésre köteles személy

a) egyedülálló, vagy

b) három, illetve annál több gyermek eltartásáról gondoskodik, és a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét, feltéve, hogy a köztemetés költségeinek megtérítése saját vagy családja létfenntartását veszélyezteti.

6. Rászoruló időskorúak támogatása

8. § (1) A polgármester hivatalból természetbeni juttatásban részesítheti azt a tárgyévben 65 éves, illetve idősebb dusnoki lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen is Dusnokon élő személyt, aki az e rendeletben szabályozott támogatási formák valamelyikére a támogatás évében jogosult volt, vagy családjában van nyugdíjra, illetve bármilyen más szociális ellátásra jogosult személy.

(2) A csomag tartalma minden rászoruló időskorú számára azonos összetételű és azonos értékű.

(3) A csomag értéke a rászoruló időskorúak számától és az Önkormányzat anyagi helyzetétől függően, a költségvetési rendeletben ezen célra elkülönített keretösszeg alapján kerül megállapításra.

(4) A csomagok kiosztásáról a polgármester gondoskodik, mely - átvételi elismervény ellenében - december 10. és december 24. közötti időszakban történik.

V. Fejezet

Átmeneti és záró rendelkezések

9. § (1) Hatályát veszti Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 19/2015.(XI.16.) önkormányzati rendelete.

(2) A hatálybalépés napjától a rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő, jogerős határozattal még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

10. § Ez a rendelet 2023. május 1. napjától lép hatályba.