Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2020.(III.13.) önkormányzati rendeletének indokolása

Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Hatályos: 2020. 04. 15

Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2020.(III.13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2020.04.15.
Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének
Részletes indokolás
A 8. §-hoz és a 9. §-hoz
Általános indokolás.
Dusnok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közterület-használatról szóló 9/2005. (VI.27.) rendeletében szabályozta a közterület használat engedélyezésével kapcsolatos eljárást.
A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet 53. § (2) bekezdése értelében eredeti jogalkotói hatáskörben megalkotni tervezett helyi önkormányzati rendelet esetében az önkormányzat eredeti jogalkotói hatáskörét megállapító rendelkezésként az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdését kell megjelölni.
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdése értelmében feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére……… önkormányzati rendeletet alkot.
A jelenleg hatályos a közterület használat rendjéről szóló önkormányzati rendelet esetében az új önkormányzati rendelet megalkotása célszerűbb a magasabb rendű jogszabályoknak való megfelelés érdekében tekintettel arra, hogy az önkormányzat rendelet rendelkező része már nem hatályos jogszabályra is hivatkozik. Alapvetően ezen magasabb rendű jogszabályban nem szabályozott helyi társadalmi viszonyt – a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben meghatározott filmforgatási helyszín igénybevétele az adott településen kivételével - a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet 53. § (2) bekezdése értelmében, mint eredeti jogalkotói hatáskörben megalkotni tervezett önkormányzati rendeletként az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdését kell megjelölni.
A rendeleti szabályozáskor fő szempont, hogy a közterületet rendeltetésétől eltérően csak közterület használati engedéllyel lehet. A közterület használatért az önkormányzat részére az engedélyező határozatban megállapított díjat kell fizetni. A díj megállapítása, illetve a fizetendő díj kiszámítása a rendelet alapján történhet. A rendelet szabályozza továbbá a filmforgatási célú területfoglalási díjakat és a kedvezményeket, a közterületen lévő játszóterek használatának rendjét, valamint azt, hogy ne lehessen engedélyt adni, ha a közterületi elárusítóhelytől – közúton számítva 150 méteren belül – hasonló cikkeket árusító üzlet működik.
Részletes indokolás.
1. §
Meghatározza a rendelet területi hatályát, illetve azon területeket, amelyek ugyan közterületek, de nem terjed ki a hatálya a felhasználás jellege miatt. Szabályozza a hatósági feladatok ellátását, átruházott hatáskörben a polgármester látja el, és a jogorvoslati eljárás lehetőségét.
2. §
Szabályozza mely esetekben kell engedélyt kérni, mely esetekben nem kell kérni és mikor nem adható közterület használati engedély.
3. §
A közterület használat engedélyezésének lehetőségeit határozza meg, tartalmazza az engedély iránti kérelem fő tartalmi elemeit.
4. §
A közterület-használati engedély kiadásának szabályait határozza meg.
5. §
A közterület használati engedély érvényességének és díjkötelezettség fizetésének meghatározása.
6. §
A használati díj befizetésének szabályait határozza meg.
7. §
Az engedély visszavonásával kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
8. §
A közterület filmforgatási célú használatának szabályait határozza meg.
9. §
A játszóterek használatának rendjét szabályozza.
10. §
A hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza, rendelkezik továbbá az előző, jelenleg hatályos önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről.

Hatások, következmények

a közterület használatáról szóló rendelet-tervezet

Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai

A díjak változása miatt többletbevétel várható. Társadalmi és gazdasági hatás nem realizálható.

Környezeti és egészségi következményei

Ilyen hatást nem vált ki.

Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai

Ilyen hatást nem vált ki.

A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei

A felhatalmazó rendelkezések hatálytalansága, valamint a díjak emelése miatt a rendelet megalkotása elengedhetetlen.

A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek

A feltételek rendelkezésre állnak.