Helvécia Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekjóléti ellátásokról szóló 6/2022.(III.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 01

Helvécia Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.01.
a gyermekjóléti ellátásokról szóló 6/2022.(III.31.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt.) 151. § alapján, ha a gyermekétkeztetést a települési önkormányzat nyújtja, akkor a gyermekétkeztetés intézményi térítési díját a képviselő-testület állapítja meg akkor is, ha a gyermekétkeztetés vásárolt szolgáltatásként áll rendelkezésre. Helvécia Nagyközség Önkormányzata korábbi években hozott döntése szerint a gyermekétkeztetést valamennyi intézményében vásárolt élelmezéssel, szolgáltatással biztosítja. Az intézményi térítési díj képviselő-testületi megállapítására a vonatkozó jogszabályhelyek és a szolgáltatást nyújtó vállalkozás kérelme alapján kerül sor.
A Gyvt. 151. § szerint gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege. A 2023.évben végbement, tapasztalt gazdasági változások e szolgáltatásra is hatással vannak. Így a megemelkedett élelmiszer alapanyag árak növekedése, az ellátási lánc átalakulása, a minimálbér emelése, az energia (villamos áram és földgáz) és az üzemanyag drágulása, országos hatáskörű szerv ajánlásában szereplő újabb feltételeknek való megfelelés biztosítása olyan okok, amelyek külön-külön is jelentősen megnövelik az előállítás költségeit. A költségek emelkedése különösen a diétás étkeztetés előállításában tapasztalható.
A szolgáltatást nyújtó vállalkozás kérelmére és indokokra figyelemmel a közétkeztetés színvonalának megtartása, a 37/2014.(IV.30.) EMMI rendelet előírásainak betartása érdekében szükséges az intézményi térítési díj emelése.