Helvécia Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztisztaságról

Hatályos: 2024. 02. 03

Helvécia Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.03.
a köztisztaságról
Általános indokolás
A Képviselő-testület 2014. évben az akkor hatályos hulladéktörvény előírásainak megfelelően megalkotta a települési hulladékkal kapcsolatos kötelező hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról és a közterületek tisztántartásáról szóló 3/2014. (III. 26.) önkormányzati rendeletet. A rendelet, ahogyan a címe is mutatja egyaránt rendelkezik a hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról és a köztisztaságról. 2023. július 1. napot követően a megváltozott központi szabályozásra tekintettel helyi rendelet nem határozhatja meg a közszolgáltatási szerződés tartalmát, a szolgáltatás nyújtójának kötelezettségeit, nem rendelkezhet a közszolgáltatás ellátásáról, mivel a feladat az önkormányzatoktól az államhoz került. Továbbra is az önkormányzat feladata marad a hulladéktörvény alapján a köztisztaság és továbbra is nyújthat a díjfizetéshez kedvezményt, támogatást.
Mivel a helyi jogszabály címe nem módosítható, e rendelet hatályon kívül helyezése és a szabályozási kötelezettség új rendeletben való teljesítése szükséges. A képviselő-testület ugyan új rendeletet alkot, de az új rendeletben átveszi a már bevált szabályozást. Egyes rendelkezések pontosításával és a szabályozás kiegészítésével tesz eleget az új rendelet a szabályozási kötelezettségnek.
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz
A „Köztisztaság és a közterületek tisztántartása” alcím alatt meghatározásra kerülnek a köztisztaság fenntartásához szükséges önkormányzati feladatok valamint az ingatlantulajdonosok és ingatlanhasználók köztisztasági feladatai (hulladék felszámolása, gyommentesítés, hó- és síkosságmentesítés) is. A képviselő-testület a közösségi együttélés alapvető szabályaiként határozza meg az ingatlantulajdonosok és ingatlanhasználók köztisztasági feladatait, rögzítve az előírások megsértéséhez kapcsolódó hatósági eljárást és szankciót. A jogintézményt a már korábban is ismert köztisztasági előírások fokozottabb betartása, tudatosabb jogkövetés céljával vezeti be a helyi jogalkotó.
A 6. §-hoz
A képviselő-testület a közszolgáltatás szervezését érintő változások mellett is fenn kívánja tartani a 70. életévét betöltött személyek közszolgáltatási díjkedvezményét, díjmentességét.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
Az avar és kerti hulladék szabályozása - ameddig annak fenntartása lehetséges – nem mellőzhető, mivel igen kiterjedt kerti, kertészeti, mezőgazdasági tevékenység jellemzi a települést és bár sokan komposztálják a növényi hulladékot, egyes esetekben az égetésre továbbra is szükség van. E szabályozásra tekintettel a „környezet védelmének általános szabályairól” szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdése alapján sor került a környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének megkérése, valamint a szomszédos önkormányzatok tájékoztatására.
A 9. §-hoz
A központi szabályozás változására figyelemmel kerül sor a települési hulladékkal kapcsolatos kötelező hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról és a közterületek tisztántartásáról szóló 3/2014. (III. 26.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésre.