Helvécia Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi költségvetésről szóló 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 02

Helvécia Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.02.
a 2023. évi költségvetésről szóló 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartási törvény előírása szerint a képviselő-testület a tárgyévi költségvetését legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig (a következő év február 28.-ig), december 31-i hatállyal módosíthatja. A 2023. évi költségvetésről szóló 1/2023. (II. 15) önkormányzati rendelet módosítása az átcsoportosítások, a beruházások, valamint az általános tartalékkeret összetételének változása, továbbá önkormányzati feladat megszűnése miatt szükséges. Az átcsoportosításra, módosításra az intézményvezetőkkel egyeztetve került sor.
A szociális feladatokat ellátó dolgozók összevont ágazati pótlék céljára támogatás érkezett.
A Helvéciai Sport Egyesületnek visszatérítendő támogatásként adott összeg, továbbá a Feketeerdői Általános Iskola sirnachi diák csereprogram finanszírozásához adott támogatásból fennmaradt összeg visszafizetésre került.
A 2022. évi iparűzési adóbevétel elmaradása miatt kapott támogatás elszámolásból visszafizetésünk keletkezett.
A Képviselő-testület döntött több támogatási kérelemről, így támogatásban részesült a Polgárőr Egyesület és a Katolikus Egyház is.
A Képviselő testület tagjai döntöttek a 2023. évi fennmaradt tiszteletdíjuk általános tartalékba helyezéséről.
A bevételek előirányzatainak alakulását a rendelet 1-4. melléklet tartalmazza. A kiadások alakulását a rendelet 5-8. melléklete, a támogatások alakulását a 9. melléklet, a tartalék alakulását 10. melléklet, a beruházási kiadás előirányzatának alakulását a 11. melléklet tartalmazza.
A rendelet hatályos törzsszövegében csak azok a rendelkezések módosulnak, ahol az előirányzat átcsoportosítások az összesítő szám változását eredményezték