Lakitelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

Lakitelek Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: SzMSz) módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 28
Lakitelek Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: SzMSz) módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) alábbi rendelkezései határozzák meg az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: SzMSz) módosítását.
53. § (1) A képviselő-testület a működésének részletes szabályait a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletében határozza meg……”
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Lakitelek Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: SzMSz) 53. §-a az „Önszerveződő közösségek”-ről rendelkezik. Az 53. § (4) bekezdését azért szükséges módosítani, mert a jogszabályhelynek konkrétan utalnia kell az önszerveződő közösség képviselője megbízatásának időtartamára. Ezért az 53. § (4) bekezdését az alábbiak szerint módosul:
(4) A be nem jegyzett önszerveződő közösségek a 43/A. § alapján összehívott helyi fórumon - a megnevezett személy megjelölésével - kérhetik képviselőjük megválasztását. A helyi fórumon megjelent személyek által megnevezettek közül - a kézfeltartással történő szavazás javaslata hiányában vagy a javaslatok ütközése esetében - titkos szavazáson, egyszerű többséggel megválasztott személy lesz a be nem jegyzett önszerveződő közösség képviselője. A megválasztott személy megbízása a megbízás megszűnéséig folyamatos. A titkos szavazás eljárásrendjére a 35. § (3) bekezdésének szabályai az irányadók.
A 2. §-hoz
Lakitelek Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: SzMSz) 53. §-a az „Önszerveződő közösségek”-ről rendelkezik. Az 53. § (5) bekezdését azért szükséges módosítani, mert egyértelműen meg kell határozni, hogy a az önszerveződő közösségek képviselőjének megbízása megszűnését követően az új képviselő megválasztására mikor kerülhet sor. A megszűnést kimondó fórumon vagy csak az azt követőn. A „legkésőbb” kifejezéssel már akár a megszűnést kimondó fórumon megválasztható az új képviselő:
(5) A be nem jegyzett önszerveződő közösségek képviselőjének megbízása megszűnik visszahívással, lemondással vagy elhalálozásával. Visszahívni legkorábban a soron következő helyi fórumon, a megválasztására irányadó szabályok szerinti eljárásrend alapján lehetséges. A be nem jegyzett önszerveződő közösségek legkésőbb a képviselői megbízás megszűnését követő helyi fórumon ismételten kérhetik az új képviselő megválasztását.
A 3. §-hoz
Az SzMSz 4. mellékletében felsorolásra kerültek az önkormányzat feladatellátásai során használt kormányzati funkciók, melyeket a „A kormányzati funkciók és államháztartási szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 15/2019. (XII.7.) PM rendelet” szabályoz.
Az SzMSz 4. mellékletében rögzített kormányzati funkciókat az alábbiakkal szükséges kiegészíteni:
047320 Turizmusfejlesztési támogatások és tevékenységek
062020 Településfejlesztési projektek és támogatásuk
074040 Fertőző megbetegedések megelőzése, járványügyi ellátás
082030 Művészeti tevékenységek (kivéve: színház)
A 4. §-hoz
Meghatározza az Ör. hatályba lépését.