Szabadszállás Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014.(V.1.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 02. 19

Szabadszállás Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014.(V.1.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

2023.02.19.

Szabadszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Képviselő-testület Pénzügyi és Ügyrendi Bizottsága és az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Hatóság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

A közszolgáltatással ellátott terület határa, a közszolgáltatás tartalma

1. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatással ellátott terület határa: Szabadszállás Város közigazgatási határa.

(2) A közszolgáltatás kiterjed

a) az ingatlanon keletkező, közműpótló létesítményben összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,

b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kijelölt ártalmatlanító telepen történő elhelyezésére.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Közműpótló létesítmény: közműcsatornával nem rendelkező ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes gyűjtésére alkalmas, ingatlanon elhelyezett akna.
2. Közszolgáltatási díj: a közszolgáltatásért az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatónak fizetendő, e rendeletben meghatározott díj.
3. Ingatlantulajdonos: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/B. §-a szerinti ingatlantulajdonos.
A közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének fő szabályai

3. § (1) A képviselőtestület a város közigazgatási határain belül a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását szervezett helyi közszolgáltatás útján biztosítja.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére Somogyi István és Varga Sándor vállalkozó, mint a közszolgáltatásra meghirdetett nyilvános pályázat útján kiválasztott szolgáltatók kizárólagosan jogosultak és kötelesek ellátni a közszolgáltatási szerződésben meghatározott ideig.

4. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésére kijelölt telephely Szabadszállás szennyvíztisztító telep leürítő helye, hrsz: 0250/6 (Csintova).

(2) A szolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével kapcsolatosan szerződést kötni a telephely üzemeltetőjével.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kizárólag az erre kijelölt telephelyen üríthető le.

(4) Tilos nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a közterületen vízfolyásokba, árkokba, termőföldeken, vagy bármely olyan területen történő leürítése, amelyhez az érintett

hatóságok nem adtak hozzájárulást.

(5) Tilos nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz járdára, úttestre, közterületre történő kivezetése.

(6) Közműpótló létesítménybe csak kommunális vagy összetételében kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, az ürítést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

5. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése, szállítása csak e célra engedélyezett, és a szállításukhoz előírt vizsgával rendelkező zárt gyűjtőtartályban (szippantós autó) történhet a közutak szennyezése nélkül.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállító jármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése és elszállítása, ártalmatlanítása jogszabályban meghatározott esetben szüneteltethető vagy korlátozható.

A közszolgáltatási szerződés létrejötte

6. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását a tulajdonosnak kell a szolgáltatónál megrendelni, a szolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését és szállítását kizárólag eseti megrendelés alapján végzi.

(2) A szolgáltató a megrendeléstől számított 48 órán belül köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet elszállítani.

(3) A szolgáltató és az ingatlantulajdonos között a közszolgáltatással kapcsolatosan a Polgári Törvénykönyv közüzemi szerződésekre vonatkozó szabályai szerint szerződéses jogviszony a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

(4) A szolgáltatást igénybe vevő a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására vonatkozó igényét a közszolgáltatónak személyesen, vagy telefonon jelentheti be.

A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei

6/A. §[1]

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésétre vonatkozó szerződésben meg kell határozni:
a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,
b) a szerződés tárgyát,
c) a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját,
d) a teljesítés helyét,
e) a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,
f) a felek jogait és kötelezettségeit,
g) a közszolgáltatási díj megállapításának módját,
h) a szerződés módosításának felmondásának feltételeit.

A szolgáltató feladatai és kötelezettségei

7. § (1) A szolgáltató a közszolgáltatásra megkötött szerződésben foglaltak szerinti ügyeleti

rendet köteles fenntartani.

(2) A szolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését, szállítását e rendelet mellékletében foglaltak szerinti díj ellenében végezheti.

(3) A szolgáltató köteles a szállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízről számlát kiállítani, és annak egy példányát az üzemeltetőnek leürítéskor átadni.

(4) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglalt műszaki, közegészségügyi és egyéb feltételeknek megfelelően köteles ellátni.

(5) A szolgáltató a tulajdonossal szemben a teljesítést csak jogszabályban, illetve

jelen rendeletben meghatározott esetekben tagadhatja meg.

(6) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével, megfelelő intézkedések mellett megtagadja annak elszállítását.

(7) A közszolgáltatónak a tárgyévet követő év március 1. napjáig az elszállított és tisztítás céljára átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéről a vízügyi hatóságnak és ingatlanonkénti bontásban a települési önkormányzatnak adatot kell szolgáltatnia.

A tulajdonos jogai és kötelességei

8. § (1) Az ingatlantulajdonos részére a közszolgáltatás igénybevétele kötelező.

(2) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nem keletkezik.

(3) Az üdülőingatlan illetve az időlegesen használt ingatlan tulajdonosa szezonális jelleggel jogosult igénybe venni az e rendelet szerinti közszolgáltatást és a közszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos kötelezettségei is erre az időszakra terjednek ki.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását a tulajdonos csak jelen rendelet 3. § (2) bekezdésében meghatározott szolgáltatókkal végeztetheti, ha a szolgáltató a jogszabályi előírásoknak megfelel

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését és ideiglenes tárolását az ingatlan tulajdonosa köteles oly módon végezni, hogy az közegészségügyi előírásokat ne sértsen, a környezetet ne veszélyeztesse, másoknak kárt és érdeksérelmet ne okozzon.

(6) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításának megrendelésekor a tulajdonos egyben kötelezettséget vállal arra, hogy az általa gyűjtött, tárolt szennyvíz kizárólagosan ezen rendelet tárgyi hatálya alá tartozó háztartási szennyvizet tartalmaz.

(7) Amennyiben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása során bebizonyosodik, hogy a tulajdonostól elszállított szennyvíz nem kizárólagosan kommunális szennyvizet tartalmazott, úgy a tulajdonos az okozott kárért a szolgáltató felé a polgári jog szabályai szerint felel.

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel
kapcsolatos helyi közszolgáltatás díja

9. § (1)1 A közszolgáltatás díját a képviselő-testület határozza meg a szolgáltatóval történt egyeztetést követően. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtéséért, elszállításáért és ártalommentes elhelyezéséért a tulajdonos jelen rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat köteles fizetni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles az e rendelet melléklete szerinti díjat alkalmanként, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével egyidejűleg, a közszolgáltató által helyben kiállított számla alapján a helyszínen megfizetni.[2]

(3) A szolgáltató ármegállapítására vonatkozó kérelmét a megelőző év szeptember 15-ig jelezheti a képviselő-testület felé.

(4) A képviselő-testület a szolgáltatás díját évente felülvizsgálhatja.

Lakossági támogatás

10. § (1) A képviselőtestület a város közigazgatási területéről beszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szabályozott elhelyezésének és ártalmatlanításának

elősegítése érdekében a költségvetési törvényben foglaltak szerinti támogatást

biztosítja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatást a közszolgáltató az ártalmatlanítást követően,

tárgyhónapot követő hónap 10-ig igényelheti az önkormányzattól.

Az igényléshez a következő mellékletet kell csatolni:
a)a beszállított hulladék mennyiségét és eredetét igazoló számlák másolatát,
(3) A támogatás folyósításáról a jegyző gondoskodik.

A személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

11. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatás ellátásával összefüggésben, kizárólag a közszolgáltatást igénybevevő személyek nyilvántartása érdekében, a közszolgáltatás igénybevételének időtartama alatt jogosult a közszolgáltatást igénybevevő nevét, lakcímét, születési helyét és idejét, anyja nevét, mint személyes adatot kezelni.

(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos adatainak kezelésével összefüggésben a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani.

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)2 Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Szabadszállás Város Önkormányzata Képviselő–testületének a települési folyékony hulladékra vonatkozó helyi közszolgáltatás ellátásáról szóló 24/2004. (XI.30.) számú rendelet, valamint az ezt módosító 11/2005. (IX.26.), a 13/2008. (VI.30.), a 13/2009.(XI.05.) valamint a 20/2011. (XII.15.) számú rendeletek.

1. melléklet3

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás díjtételei

1.4 ártalmatlanítási díj: 1.130 Ft/m3 + ÁFA

2. vállalkozói díj: 1250 Ft/m3 +ÁFA

3.5 összesen: 2.380 Ft/m3 + ÁFA

1

A 9. § (1) bekezdése a Szabadszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 12. § (2) bekezdése a Szabadszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. mellékletet a Szabadszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

4

Az 1. melléklet 1. pontja a Szabadszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. melléklet 3. pontja a Szabadszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.