Szabadszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (IV. 9.) önkormányzati rendelete

a közterületen történő szeszes ital fogyasztás szabályairól

Hatályos: 2020. 04. 10

Szabadszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (IV. 9.) önkormányzati rendelete

a közterületen történő szeszes ital fogyasztás szabályairól

2020.04.10.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 200. § (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Szabadszállás Város Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljárva a következőket rendelem el:

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) közterület: a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 29. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott terület.

b) szeszes ital: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 23a. pontjában meghatározott alkohol tartalmú ital, kivéve a gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonatát és az ezek felhasználásával készült terméket, továbbá az 1,2%-nál kevesebb alkoholtartalmú üdítőitalokat.

c) alkalmi rendezvény: a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 28. § a) pontjában meghatározott rendezvény

2. A rendelet célja, hatálya

2. § A rendelet célja a szeszes ital fogyasztásának közterületen történő korlátozásával kapcsolatos szabályok megalkotása, amelyek elősegítik az alkoholfogyasztási szokások befolyásolásával a közterületek rendjének megőrzését, a közterületek tisztán tartását és hozzájárulnak a rendbontások és rendzavarások megelőzéséhez.

3. § (1) A rendelet területi hatálya Szabadszállás város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a közterületen szeszes italt fogyasztó természetes személyre terjed ki.

3. A szeszes ital fogyasztás korlátozásának szabályai és kivételei

4. § (1a) A (2) bekezdésben foglalt kivételeken túl tilos a szeszes ital fogyasztása a rendelet hatálya alá tartozó valamennyi közterületen.

(2) A közterületen történő szeszes ital fogyasztás tilalma nem terjed ki:

a) az érvényes közterület-használati megállapodással rendelkező vendéglátó üzlet előkertjére, teraszára, kitelepült területére nyitvatartási időben,

b) az Önkormányzatnak előre bejelentett alkalmi rendezvény területére, a rendezvény ideje alatt,

c) minden év december 31. napján 18 órától a következő év január 1. napján 6 óráig terjedő időszakra.

4. Záró rendelkezések

5. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.