Szabadszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szabadszállás Város képviselő testületének A Szabadszállási Polgármesteri Hivatal köztisztviselői jogállásának egyes kérdéseiről szóló 1/2017 (II.03.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 10

Szabadszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.10.
Szabadszállás Város képviselő testületének A Szabadszállási Polgármesteri Hivatal köztisztviselői jogállásának egyes kérdéseiről szóló 1/2017 (II.03.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A közszolgálati jogviszonyban állók díjazását a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) szabályozza. A Kttv. 132. §-a alapján az illetményalap összegét évente az állami költségvetésről szóló törvény állapítja meg úgy, hogy a törvényben rögzített összege nem lehet alacsonyabb, mint az előző évi.
A köztisztviselői illetmény alapilletményből, valamint illetménykiegészítésből és illetménypótlékból áll. Az alapilletmény és az illetménykiegészítés együttes összegének legalább a garantált bérminimum összegét el kell érnie. A törvényi illetményalap és a besorolási fokozatokhoz tartozó szorzószámok hosszú évek óta tartó változatlansága, illetve a bérminimum összegének fokozatos emelkedése miatt évről-évre a legtöbb hivatali dolgozó bérét ki kell egészíteni a bérminimumra. Az önkormányzatok számára a törvények adnak szabályozási mozgásteret a pénzügyi lehetőségeik függvényében. Ebből az egyiket a mindenkori tárgyévi költségvetési törvény tartalmazza, és magasabb összegű illetményalap meghatározását teszi lehetővé (a törvényi összeg a jövő évben is 38 650 forint). A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 62. § (6) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik 2024. január 1-jétől:
A helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2024. évben – az önkormányzat saját forrásai terhére – a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatalánál, közterület-felügyeleténél, illetve a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően – az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot. A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által Hivatalos Értesítőben közétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Személyi illetmény esetén e bekezdés szabályai akként alkalmazandók, hogy pótlék ez esetben sem fizethető.”
A Szabadszállási Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2023. évi illetményalapja 65.000 Ft volt, amit javaslok 16,5 %-os mértékben – tekintettel arra, hogy az MNB az inflációs jelentésében azzal számol, hogy az idei évben 16,5-18,5 százalék között alakulhat az éves átlagos infláció – 76.000 Ft-ra megemelni.