Tiszakécske Város Önkormányzat Képviselő-testülete

A helyi települési szilárdhulladék-kezelési közszolgáltatás rendjéről, a településtisztaság egyes kérdéseiről és a közszolgáltatás díjának megállapításáról

Hatályos: 2014. 03. 14- 2014. 05. 08

Tiszakécske Város Képviselõ-testületének

26/2004. (VI.24.) számú

RENDELETE




A helyi települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a településtisztaság egyes kérdéseiről és a közszolgáltatás díjának megállapításáról


Tiszakécske város Önkormányzata a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. (továbbiakban: Hgt.) 23.§-ában foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


I. FEJEZET


A RENDELET CÉLJA, HATÁLYA, FOGALMI MEGHATÁROZÁSOK

1.§.


(1)        E rendelet célja, hogy a környezet védelme érdekében meghatározza Tiszakécske város közigazgatási területén azokat a feladatokat, melyek a hulladékgazdálkodási törvény és végrehajtása tárgyában kiadott rendeletekből adódóan a helyi Önkormányzatra hárulnak.

(2)        A rendelet hatálya kiterjed Tiszakécske város közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan tulajdonosára, használójára (továbbiakban ingatlantulajdonos), függetlenül attól, hogy természetes személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező társaság, kiterjed továbbá valamennyi gazdálkodó szervezetre - akár termék előállítója vagy forgalmazója - melynek tevékenysége során települési hulladék képződik.

A közterületek használatát, tisztántartását, valamint a közterületen megvalósuló állattartás szabályait külön rendelet tartalmazza.


(3)        A rendelet alkalmazásában települési hulladék:


a./      Település szilárd hulladék

  • Háztartási hulladék: az emberek mindennapi élete során a lakásokban, valamint a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben és területein, valamint az intézményekben keletkező hulladék.
  • Közterületi hulladék: közforgalmú és zöldterületen keletkező hulladék.
  • Gazdálkodó szervezeteknél keletkezett, veszélyesnek nem minősülő, a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, és azzal együtt keletkező hulladék.


b./      Egyéb települési hulladék

  • gazdasági vállalkozások technológiai tevékenységéből keletkező veszélyes hulladéknak nem minősülő hulladék – technológiai eredetű hulladék -, amely csak abban az esetben sorolható a települési szilárd hulladékok körébe, ha ahhoz hasonló összetételű, illetve jellegű és azzal együtt kezelhető (azaz nem igényel különleges kezelést)

(4)        Lom: a lakásban, emberi tartózkodásra szolgáló más helyiségekben felhalmozott szilárd hulladék, nagyobb méretű berendezési tárgy, bútor, ágybetét, háztartási berendezés és készülék, – kivéve a veszélyes hulladéknak minősülő készüléket - rendeltetésszerű használatra már nem alkalmas egyéb holmi.

(5)        Hulladékkezelő: az a gazdálkodó szervezet, amely a hulladékot gazdasági tevékenysége körében a hulladék birtokosától átveszi, kezeli.

(6)        Feljogosított hulladékkezelő: környezetvédelmi hatóság engedélyével rendelkező hulladékkezelő.


(7)        Közszolgáltató: hulladékkezelésre feljogosított azon gazdálkodó szervezet, amellyel a közszolgáltatás ellátására az önkormányzat hulladékkezelési közszolgáltatási szerződést kötött, vagy önkormányzati intézmény, amelynek alapító okiratában e tevékenység ellátása szerepel.

(8)        A közszolgáltatás tárgya: az 1.§. (3) bekezdés a./ és b./ pontjában meghatározott települési hulladék.

(9)        Gyűjtőeszköz: települési szilárd hulladék gyűjtésére kifejlesztett, a közszolgáltató járművéhez rendszeresített, a rendelet 1. számú mellékletében feltüntetett űrtartalmú szabványos gyűjtőedény, vagy műanyagzsák.

(10)      Hulladékgyűjtő udvar (hulladékudvar): az elkülönítetten (szelektíven) begyűjthető települési szilárd, valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerint a veszélyes hulladékok átvételére és az elszállításig elkülönített módon történő tárolására szolgáló, felügyelettel ellátott, zárt gyűjtőhely.

  1. Hulladékgyűjtő sziget (gyűjtősziget): a háztartásokban keletkező, hasznosításra alkalmas, különböző fajtájú, elkülönítetten gyűjtött háztartási hulladék begyűjtésére szolgáló, lakóövezetben, közterületen kialakított, felügyelet nélküli, folyamatosan rendelkezésre álló gyűjtőhely, szabványosított edényzettel.
  2. Zöldhulladék: az ingatlanon keletkező növényi eredetű hulladék, különösen az ág, nyesedék, levél, fűkaszálék, elszáradt virág, stb.
  3. Lakóegység, üdülőegység: helyiség, vagy egymással belső kapcsolatban álló fő- és mellékhelyiségek műszakilag is összetartozó együttese, amelynek a szabadból, vagy az épület közös közlekedőjéből nyíló önálló bejárata van, meghatározott rendeltetés céljára önmagában alkalmas.
  4. Alapszolgáltatás: 1 db gyűjtőeszköz jelen rendeletben meghatározott gyakorisággal történő ürítése, mely szolgáltatást valamennyi magánszemély köteles igénybe venni.

II. FEJEZET


A KÖZSZOLGÁLTATÁS

2.§.


(1)        Tiszakécske város Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) kötelezően ellátandó közszolgáltatásként az ingatlantulajdonosoknál és gazdálkodó szervezeteknél keletkező települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására (elhelyezésére), hulladékkezelési közszolgáltatást szervez és tart fenn.

  1. Az ingatlantulajdonos és a gazdálkodó szervezet a keletkezett 1.§. (3) bek. a./ és b./ pontjában meghatározott települési hulladék elhelyezéséről a hulladékkezelési közszolgáltatás kötelező igénybevételével kell gondoskodjon.*

(3)        Mentesül a kötelező igénybevételi kötelezettségtől az a gazdálkodó szervezet, amely a települési hulladék kezeléséről a hulladék termelőjére vonatkozó jogszabályi előírások szerint gondoskodik, vagy a környezetvédelmi felügyelőség által igazoltan annál lényegesen kedvezőbb hulladékkezelési megoldást alkalmaz.

 (4)       A környezetvédelmi eljárást annak a gazdálkodó szervezetnek kell kezdeményezni, amely egyébként köteles a közszolgáltatás igénybevételére.

A jogerős engedély megszerzéséig a közszolgáltatás igénybevétele kötelező.

(5)        A (3) bekezdés szerinti mentességet élvező gazdálkodó szervezet az Önkormányzat felé írásban köteles igazolni, hogy a mentesség jogszabályi feltételei fennállnak.

(6)        A települési szilárd hulladék rendszeres elszállítására vonatkozó közszolgáltatási szerződés

a./      nem gazdálkodó szervezet esetében a közszolgáltatás felajánlással jön létre;**

b./      gazdálkodó szervezetek esetében az egyedi szerződés aláírásával jön létre. A szerződést csak tevékenységük tényleges folytatásának idejére, de legalább 2 naptári hónap folyamatos időtartamra kötelesek megkötni. A közszolgáltatási szerződés egyes tartalmi elemeit a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.



III. FEJEZET


A KÖZSZOLGÁLTATÁS RÉSZTVEVŐINEK JOGAI

ÉS KÖTELEZETTSÉGEI

3.§.


(1)12  Tiszakécske város közigazgatási területén a 2.§. (1) bekezdésének megfelelő hulladékkezelési közszolgáltatást Tiszakécskei Városüzemeltetési Nonprofit Kft.  6060 Tiszakécske, Kőrösi u. 2. (továbbiakban: közszolgáltató) végzi jelen rendelet 1. § (7) bekezdése alapján.

  (2)   A települési szilárd hulladék rendszeres elszállításáról a közszolgáltató az ingatlantulajdonosoktól e rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott gyakorisággal köteles gondoskodni.

(3)6    a./ A települési szilárdhulladékot az 1. sz. mellékletben meghatározott gyűjtőeszközben lehet kizárólag a szállítás napján 6.00 óráig az ingatlan bejárat előtti közterületre kihelyezni, oly módon, hogy az közszolgáltató járműjére könnyen felhelyezhető legyen.

b./ Üdülőterületen az 1. sz. mellékletében meghatározott gyűjtőeszköz a szemétszállítást megelőző nap délutánján is kihelyezhető.

c./ Amennyiben a szemétszállítás napja ünnepnapra esik szemétszállítás a következő napon történik.

(4)        A közszolgáltató erre vonatkozó igény esetén, külön térítés ellenében köteles a rendszeresített gyűjtőedény megvásárlását a közszolgáltatás igénybevételére kötelezett részére biztosítani.

(6)        Az ingatlantulajdonos és a gazdálkodó szervezet télen - szükség esetén - az ingatlan bejárata előtti közterület, és az úttest között legalább 1 méter széles átjárót köteles létesíteni, azt a hótól megtisztítani, síkosság-mentesíteni, annak érdekében, hogy a gyűjtőedény ürítése illetve a műanyag zsák elszállítása akadálytalanul, balesetmentesen történhessen.

(7)        A gyűjtés idejére a közterületre történő kihelyezés, a gyűjtést követően a gyűjtőedény saját ingatlanra történő visszahelyezése az ingatlantulajdonos ill. a gazdálkodó szervezet kötelezettsége.

(8)        Közterületen, bármilyen méretű gyűjtőedény elhelyezése – a szállítás napját kivéve – vagy tárolása kizárólag a Polgármesteri Hivatal közterület-foglalási engedélye alapján történhet.

(9)1      Ahol az útviszonyok vagy egyéb akadály nem teszi lehetővé, hogy a közszolgáltató gépjárműve az ingatlan bejárata elé álljon, ott a települési szilárd hulladék átvétele az önkormányzat által kijelölt helyen történik, melyet a 3. számú melléklet tartalmaz

(10)      Az ingatlantulajdonos és a gazdálkodó szervezet köteles a gyűjtőedény folyamatos tisztántartásáról, szükség szerinti fertőtlenítéséről, elhasználódás esetén pótlásáról gondoskodni.

(11)      A gyűjtőedényben tilos veszélyes hulladékot illetve olyan anyagot elhelyezni ( pl. maró lúg, forró hamu, zsiradék, gyúlékony vagy robbanó anyag, stb.) amely veszélyezteti a közszolgáltató munkavállalóinak egészségét, testi épségét, vagy

            megrongálhatja a közszolgáltató szállító járművét. e rendelkezés megsértői az okozott kárt is kötelesek megtéríteni.

(12)      A gyűjtőedényben elhelyezhető települési szilárd hulladék maximális tömege:

  • 110 és 120 literes gyűjtőeszköz  esetében          25 kg
  • 1.100 literes edényzet esetében                        250 kg lehet.

 (13)     A közszolgáltató a gyűjtőedény kiürítését a tőle elvárható gondossággal köteles végezni. Az okozott kárt annak javításával vagy új edényzet biztosításával köteles megtéríteni.

            Amennyiben a meghibásodás a közszolgáltatónak nem róható fel, a használhatatlan gyűjtőedény javítása, pótlása az ingatlantulajdonos kötelezettsége.

  1. A közszolgáltató munkavállalói a gyűjtőedényt kiürítés után kötelesek az átvétel helyére visszahelyezni, és az ürítés során kihullott települési szilárd hulladékot összetakarítani.





 (15)      Tilos hulladékot elhagyni, felhalmozni, a gyűjtés, begyűjtés, szállítás és lerakás 

            szabályaitól eltérő módon kezelni.


(16)    A közszolgáltató az alapszolgáltatáson felüli mennyiségű háztartási hulladékot nem  köteles elszállítani, ha az nem a Városgondnokság felirattal ellátott műanyag zsákban  lett kihelyezve, vagy annak elszállítására vonatkozó 5. § (6) bekezdés szerinti  igénybejelentést az ingatlan használója nem tette meg.

(17)7     1. A települési szilárdhulladék lerakótelepre a kizárólag Tiszakécske közigazgatási területéről  -  nem a  közszolgáltató   járművével -  történő hulladék kiszállítás esetén  a szállító személy köteles a szilárdhulladék lerakótelepen   a  közszolgáltató megbízottjának  utasításait (a hulladék leürítésének helye, díjfizetési kötelezettség) betartani



             2. A szállítmány származását:


            a.)   tehergépkocsi esetén szállítólevéllel,

b.) egyéb esetben helyben lakást igazoló személyi és lakcímigazolvány   felmutatásával,

c.) tiszakécskei állandó lakás hiányában a tiszakécskei   ingatlan  tulajdonjogának igazolásával (tulajdoni lap, adóhatósági igazolás),

4.§.



 (1)       A települési szilárd hulladék elszállítási napjának esetleges változásáról a közszolgáltató  a helyben szokásos módon köteles az ingatlantulajdonosokat tájékoztatni.

(2)        A közszolgáltató a kötelező közszolgáltatás körében megtagadhatja a települési szilárd hulladék elszállításét, ha


a./      nem az 1.§. (9) bekezdésében meghatározott gyűjtőeszközökben kerül kihelyezésre,

b./      érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy az olyan anyagot tartalmaz, amely a települési szilárd hulladékkal együtt nem gyűjthető, szállítható, vagy ártalmatlanítható [3.§. (11) bekezdés]

c./      a gyűjtőedény közterületen oly módon került elhelyezésre, hogy azt a közszolgáltató munkavállalói csak jelentős nehézségek árán tudják a járművel megközelíteni

 e./     ha a gazdálkodó szervezet nem kötött egyedi közszolgáltatási szerződést.


(3)        A nem a 3.§. (2) vagy (3) bekezdés szerinti mennyiségben vagy módon történő települési hulladék elszállítását – megrendelés ellenében – a megrendelés elfogadásától számított 3 napon belül köteles a közszolgáltató elszállítani. E határidő, amennyiben munkaszüneti nap is közbeesik, további egy nappal meghosszabbodik.

(4)     Az Önkormányzat a háztartásokban keletkező lom elszállításáról a közszolgáltatóval kötött külön megállapodás alapján évente legalább 1 alkalommal gondoskodik, melyről az érintetteket a helyben szokásos módon tájékoztatja.

 (5)       A gazdálkodó szervezetek a (4) bekezdésében meghatározott lomtalanítási akciót nem jogosultak igénybe venni.

(6)        Az Önkormányzat közigazgatási területén keletkezett települési szilárd hulladék és lom elhelyezésére kijelölt lerakóhely: Tiszakécskei hulladéklerakó.



IV. FEJEZET


A KÖZSZOLGÁLTATÁS DÍJA, DÍJFIZETÉS

5.§.



(1)2       A települési szilárdhulladék rendszeres elszállításáért, valamint nem a  közszolgáltató   járművével történő szállítás esetén a tiszakécskei szilárdhulladék  lerakótelepen történő elhelyezéséért ezen rendelet 1. § (2) bekezdésének hatálya alá tartozók a rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott összegű közszolgáltatási díjat kötelesek a közszolgáltatónak megfizetni. 

A hulladékkezelési közszolgáltatás díját az önkormányzat a 242/2000.(XII.23.) Korm. rendelet (továbbiakban: R) alapján határozza meg. A díjakat jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

3A lakó ingatlan  tulajdonosa és az üdülőingatlan tulajdonosa mentesül az alapszolgáltatás meghatározó ürítési díjának megfizetése alól, mivel annak költségét az önkormányzat  viseli.   


1Az alapszolgáltatáson felül keletkező hulladék elszállítására a díjmentesség nem áll fenn, elszállításának költségére az 1. számú mellékelt 1/b. pontja az irányadó.


 (2)       Az ingatlan tulajdonosa, vagy a gazdálkodó szervezet, ha egyébként a közszolgáltatás

igénybevételére kötelezett, nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését arra tekintettel, hogy a közszolgáltatást nem veszi igénybe, feltéve, ha a közszolgáltató számára a

közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.

 (3)       A  gazdálkodó-vállalkozó  ingatlantulajdonosoktól a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatási díjat negyedévente utólag, illetve a 2.§.(6) bek. b./ pontja szerinti szerződésben meghatározott időpontban – számla ellenében – jogosult a közszolgáltató beszedni.

A fizetésre kötelezett a számla kézhezvételét követő 8 napon belül köteles azt kiegyenlíteni. Fizetési kötelezettség elmulasztása esetén adók módjára behajtható.1

(4)2      Az 1.§. (2) bekezdése alapján közszolgáltatás igénybevételére kötelezett gazdálkodó  

            szervezet tevékenysége tényleges folytatásának időtartamára köteles a közszolgáltatási              

            díj éves alapdíjának arányos részét megfizetni.

(5)        Amennyiben az ingatlantulajdonos, vagy gazdálkodó szervezet legalább két naptári hónap időtartamra az addig általa igénybevett edénytől eltérő térfogatú vagy darabszámú gyűjtőedény elszállítását igényli, ez irányú változtatási igényét a közszolgáltatóval az ezt megelőző hónap 20. napjáig írásban kell közölnie.

  1. A közszolgáltató mindaddig a bejelentés szerint teljesít és számláz, amíg az ingatlantulajdonos más tartalmú bejelentést nem tesz.
  2. Az ingatlantulajdonos személyében bekövetkezett változás esetén az új tulajdonos nevének és elérhetőségi címének a közszolgáltatóhoz történő bejelentése napjáig a háztartási szilárd hulladék elszállítása után esedékes közszolgáltatási díjat a régi tulajdonos köteles megfizetni.

(8)       A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő 

            díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás.

(9)1    Konténeres szemétszállítás esetén az évi 20 millió Ft összeget meghaladó  iparűzési adó befizetést teljesítő vállalkozások részére az egy konténer havi  alapszolgáltatásra vonatkozó  ürítési díja 2005. december 31. napjáig  6.000,- Ft + ÁFA, 2006. január 1. napjától június 30. napjáig a 9.000,- Ft+ÁFA   összeget nem haladhatja meg.





6.§.


(1)        A települési szilárd hulladék kezelésének közszolgáltatási díját az Önkormányzat Képviselő-testülete legalább egy évi díjfizetési időszakra – a rendelet 1. számú melléklete alapján  határozza meg, és a helyben szokásos módon köteles kihirdetni.

(2)        Nem kell az ingatlantulajdonosnak a közszolgáltatási díjat megfizetni:


  • mindaddig, amíg ingatlanán semmilyen emberi tartózkodás céljára alkalmas felépítmény nincs elhelyezve,
  • ha a közszolgáltató nem tesz eleget a 3.§.(2) bekezdésben meghatározottak szerinti közszolgáltatási kötelezettségének.

(3)        Nem kell a gazdálkodó szervezetnek közszolgáltatási díjat fizetni, ha a 2.§.(3) bekezdés alapján mentesül a közszolgáltatás igénybe vételi kötelezettségtől,


V. FEJEZET


A HULLADÉKKEZELÉSI HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁS ALÁ

NEM TARTOZÓ EGYÉB TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKKAL

KAPCSOLATOS TEVÉKENYSÉG ELLÁTÁSÁNAK RENDJÉRE

VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

7.§.


(1)        A hulladékkezelési közszolgáltatás az ingatlanon folytatott ipari, kereskedelmi, szolgáltató, egyéb gazdasági, valamint a közintézmények működése során technológiai tevékenységből keletkezett hulladékra nem terjed ki. Ezen hulladékfajták esetében az ingatlantulajdonosnak a

             hulladékgazdálkodásról szóló törvény (Hgt.) 13.§.(1) bekezdésében megjelölt, a hulladék termelőjére és birtokosára vonatkozó szabályok szerint kell eljárnia.


 (2)       A hulladék termelője, birtokosa a tevékenysége gyakorlása során keletkező, vagy más módon a birtokába kerülő hulladékot köteles gyűjteni, tovább ártalmatlanításáról vagy a hasznosításáról köteles gondoskodni.

(3)        Az ártalmatlanításra vagy hasznosításra vonatkozó kötelezettségét a hulladék termelője, birtokosa

  • a jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelő ártalmatlanító vagy hasznosító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti vagy
  • az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével teljesíti.

(4)        Az (1) bekezdésben megjelölt hulladékot az Önkormányzat által kijelölt, továbbá egyéb, környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező ártalmatlanító helyre vagy hasznosító helyre a hulladék termelője, birtokosa, külön engedély nélkül maga is elszállíthatja.

(5)        A feljogosított hulladékkezelő igénybevétele mellett történő szállítás esetén a gazdálkodó szervezet, saját szállítás esetén pedig a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az ingatlantulajdonos az átvett, illetve átadott hulladék mennyiségét és összetételét - a külön jogszabályokban meghatározott módon és tartalommal - köteles fajtánként nyilvántartani, és erről a hatóságoknak bejelentést tenni.

 (6)       A (5) bekezdésben előírt kötelezettség – a külön jogszabályokban meghatározottak  

            szerint  – mind a kijelölt ártalmatlanító hely üzemeltetőjét, mind pedig az egyéb 

            ártalmatlanító hely tulajdonosát (üzemeltetőjét, használóját) is terheli.

(7)3    Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója,  bérlője, illetőleg haszonélvezője (továbbiakban: tulajdonos) köteles gondoskodni.

(8)    Az ingatlanon 100 kg-ot meghaladóan sem újrahasznosítható, sem újra nem hasznosítható hulladékot tárolni nem lehet, kivételt képeznek az erre a tevékenységre feljogosított, és telepengedéllyel rendelkező vállalkozások telephelyei. 

(9)       A jegyző az ilyen hulladék elszállítására és ártalmatlanítására kötelezi az ingatlan  tulajdonosát, ha kötelezettségét önként nem teljesíti.

(10)   Amennyiben az ingatlan tulajdonosa önként nem tesz eleget a (9) bekezdés alapján előírt kötelezettségének, úgy a jegyző gondoskodik a hulladék elszállíttatásáról, és a tulajdonost a felmerült költségek megtérítésére kötelezi. Az újra hasznosítható hulladék esetében ez a költség a hulladék értékének a tulajdonos részére visszatérített összegéből kerül levonásra.  

(11)5    Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója, bérlője, illetőleg haszonélvezője  (továbbiakban tulajdonos) köteles gondoskodni

   a) az ingatlanok előtti járdaszakasz állandó tisztántartásáról, a síkos járdaszakasz csúszásmentesítéséről, gyomtalanításáról. Ezek elmulasztása kapcsán bekövetkező balesetek miatt minden felelősség a tulajdonost terheli. A járdáról letakarított havat úgy kell elhelyezni, hogy az sem a gyalogos, sem pedig a gépjárműforgalmat ne akadályozza.

   b) az ingatlan előtti csapadékvíz elvezető ároknak, megfelelő méretűre kialakított áteresznek, csapadékvíz elvezető csatornanyílásnak a tisztántartásáról, az üledék és hordaléklerakódás eltávolításáról, valamint a felszíni víz akadálytalan lefolyásáról,

c) az ingatlan és az útburkolat vagy az út járófelülete közötti zöld sáv tisztántartásáról, gyomtalanításáról, a füves rész rendszeres, és szükségszerű nyírásáról, az ingatlanok előtti bokrok, cserjék, fák rendszeres nyírásáról, lombtalanításáról, valamint az ingatlan előtti úr és járdaszakasz akadálymentes közlekedésének biztosításáról,

d) az ingatlanról a járda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok biztonságos gyalogos és gépjármű közlekedést biztosító nyeséséről.

8. §



  1. Ha az ingatlantulajdonos vagy a gazdálkodó szervezet a közszolgáltatás alá nem tartozó hulladék elszállításával a Közszolgáltatót bízza meg, a megrendelés, a szolgáltatás és a díjfizetés feltételeiben történő megállapodásuk alapján a közszolgáltató a megjelölt időpontra

vagy időtartamra a megjelölt mennyiségű, és összetételű hulladéknak megfelelő gyűjtőedényt rendelkezésre bocsátja, a hulladék elszállítását elvégzi és gondoskodik a kijelölt ártalmatlanító helyen történő elhelyezéséről.


  1. z ingatlantulajdonos és a gazdálkodó szervezet 24 órán belül köteles gondoskodni a biológiailag lebomló, erőteljes bűzös szagot árasztó hulladék keletkezése, illetve a gyűjtőedény telítődése esetén az elszállíttatásról.

9.§.



(1)        A közszolgáltatás alá nem tartozó hulladék elszállítása esetén a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az általa szállításra igénybe vett gazdálkodó szervezet köteles a közterület tisztántartására vonatkozó jogszabályok szerint eljárni.


(2)        E fejezetben szabályozott egyéb települési szilárd hulladék elszállítása esetében a szállítás időpontjára, gyűjtőedény közterületre történő elhelyezésére és kihelyezésére, a gyűjtőedényben elhelyezhető anyagokra a 3.§. (3), (6), (7) és (11) bekezdésének rendelkezései értelemszerűen vonatkoznak.






VI. FEJEZET


A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉK EGYES ÖSSZETEVŐINEK

SZELEKTÍV GYŰJTÉSE,

A VESZÉLYES HULLADÉK ELHELYEZÉSE

10.§.


Tiszakécske városában szelektív hulladékgyűjtési és veszélyes hulladék-elhelyezési lehetőség nincs. A veszélyes hulladék elhelyezéséről termelők kötelesek gondoskodni.


VII. FEJEZET


SZABÁLYSÉRTÉSI RENDELKEZÉSEK

11.§. 11


11Módosította: a 12/2012.(V.31.) számú rendelettel hatályon kívül helyezve


VIII. FEJEZET


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

12.§.


(1)       E rendelet 2004. augusztus 1-én lép hatályba.

(2)       E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzat 6/1998.(II.28.);  27/2001.(XII.21.) KR. számú rendeletei hatályát vesztik.

(3)       E rendelet kihirdetéséről a jegyző az önkormányzat hirdetőtábláján való kihirdetésével gondoskodik.




Tiszakécske, 2012. június 01.




            Dr. Méhész László sk.                                                                 Kovács Ernő sk.

                      jegyző                                                                                    polgármester




A 12/2012.(V.31.) számú rendelet módosításaival együtt, egységes szerkezetbe foglalva 2012. június 01. napján.



Kiadmány hiteléül:


Tiszakécske, 2014. március 17.


Dombiné Horpácsi Mária sk.

        Mb. jegyző





1Módosította: 36/2004.(XII.17.) KR számú rendelettel

2Módosította, kiegészítette: 6/2005.(IV.15.) sz. rendelettel

3Kiegészítette: (7) – (10) bekezdéssel a 13/2007.(VI.29) számú rendelettel

4Módosította: 25/2007.(XII.20.) sz. rendelettel

5Kiegészítette: 11/2008.(III.27.) sz. rendelettel 2008.július 1. napjától hatályos

6 Módosította: 6/2008.(II.28.)  sz. rendelettel

7Módosította: 26/2008.(VII.31.) sz. rendelettel

8 Módosította: 34/2008.(X.30.) sz. rendelettel.

9Módosította: 3/2010.(II.23.)sz. rendelettel

10Módosította: 3/2012.(I.26.)sz. rendelettel, hatálybalépés napja: 2012. január 27.

11Módosította: a 12/2012.(V.31.) számú rendelettel hatályon kívül helyezve

12 Módosította: a 6/2014. (III.13.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetbe foglalva


                                                                                                                                      1. számú melléklet


Tiszakécske város Önkormányzata

26/2004. (VI.24.) számú


számú rendeletéhez


1./       A közszolgáltatás igénybevételére kötelezettek esetében alapszolgáltatásként települési szilárd hulladék elszállítására  heti egy  alkalommal kerül sor.


a) Alapszolgáltatásként lakó- és üdülőingatlanonként, vagy társasházi külön lapon nyilvántartott lakásonként :

            - 1 db maximum 110 literes műanyagzsák, vagy

- 1 db 110 literes műanyag vagy fém kukaedény 

tartalma kerül elszállításra (melynek költsége 290.- forint ÁFA-val, X ürítések száma.)


             b) Alapszolgáltatáson felüli mennyiség díja:

- 110 literes kukaedény esetében 290.- forint, ÁFA-val X ürítések száma

- A kereskedelmi egységekben beszerezhető,  (arra a célra jelölt) műanyag zsák ára 332,- Ft/db   ÁFA-val,  a műanyag zsák ára a szállítás és az ártalmatlanítás díját is magába foglalja.


2../    A települési szilárd hulladék közszolgáltatási díja nem lakóingatlanok esetében:

- 110 literes kukaedény esetében heti egyszeri ürítéssel, 3.720-Ft/kukaedény/negyedév     (mely összeg az ÁFA-t tartalmazza)

- 240 literes kukaedény esetében heti egyszeri ürítéssel, 6.480-Ft/kukaedény/negyedév (mely összeg az ÁFA-t tartalmazza)

- 1.100 literes kukaedény esetében heti egyszeri ürítéssel, 28.800-Ft/kukaedény/negyedév (mely összeg az ÁFA-t tartalmazza).



A 110-1.100 literes edényzet esetén a díjak megfizetése negyedévente, előre esedékes. A díj  megfizetésekor a közszolgáltatást igénybe vevők a díj megfizetését igazoló címkét kapnak, melyet az edényre kell ragasztani, mivel csak a  címkével ellátott edényzet kerül kiürítésre.

















2. sz. melléklet




Tiszakécske város Önkormányzata

26/2004.(VI.24.) számú rendeletéhez



A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉK

RENDSZERES ELSZÁLLÍTÁSÁRA VONATKOZÓ

KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS EGYES TARTALMI ELEMEI



1./        A szerződésben meg kell jelölni:


  • a szerződő feleket az adószám és a számlavezető pénzintézet feltüntetésével,
  • a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját, időtartamát,
  • a teljesítés helyét pontos cím szerint,
  • a közszolgáltató által biztosított gyűjtőedény űrtartalmát és darabszámát,
  • az ürítés gyakoriságát, az ürítési napokat az 1. sz. melléklet szerint


2./        A szerződésben rendezni kell továbbá:


  • a gyűjtőedény(ek) használatának módjáról,
  • a közszolgáltatás díjáról és megfizetéséről,
  • a közszolgáltatás mértékét meghaladó esetleges többletszolgáltatásról és annak díjáról,
  • a szerződés felmondásának feltételeiről,
  • az irányadó jogszabályok meghatározásáról,
  • polgári peres eljárás esetén a kizárólagos illetékességgel eljáró bíróságról.



3./        Az 1./ és 2./ pontban leírtakon túl a szerződésnek tartalmi elemeit képezik – értelem szerint – a 241/2000.(XII.23.) sz. Korm. rendelet 29. és 30.§-ában foglaltak.






Megjegyzés:


A települési szilárd   hulladék gyűjtését, begyűjtését, szállítását, előkezelését, tárolását, hasznosítását és ártalmatlanítását a 16/2002.(IV.10.) EÜM, rendelet előírásait is figyelembe véve kell a szolgáltatónak elvégezni.













3. sz. melléklet



Tiszakécske város Önkormányzata

26/2004.(VI.24.) számú rendeletéhez



Hulladék átvételre kijelölt helyek, ahol az útviszonyok az ingatlan bejárata előtti átvételt nem teszik lehetővé:





Tiszakécske  - Tisza sor 2 db konténer








































4. sz. melléklet


Tiszakécske Város Önkormányzatának 6/2004(VI.24.)  sz. rendeletéhez


A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKSZÁLLÍTÁS IDŐPONTJAIRÓL6


Utcanevek


Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek






Szolnoki út

Béke utcától  Szabolcska utcáig

Szolnoki út

Szabolcska utcától  Tiszabögig

Károlyi Mihály u.

Vízhányó J u.

Kőrösi u.

Béke tér

Wesselényi u.

Radnóti u.

Dohány u.

Vásár u.

Szent Imre tér

Balassi Bálint u.

Mikszáth u.

Sárköz

Fő út

Kossuth u.

Kurucz u.

Szondi u.

Hősök u.

Széchenyi u.

Bocskai utcáig

Bánki Donát u.

Batthyány u.

Honvéd u.

Mindszenty u.

Tiszasor 

Bajza u.

Hermann Ottó u

Kert u.

Pataki u.

Liszt Ferenc u.

Klapka u.

Blaha Lujza u.

Újsor

Ady Endre u.

Béke utcától – Rákóczi telepig

Báthori u.

Dobó  István u.

Frankel Leó u.

Tavasz u.

Botond  u.

Bercsényi u

Déryné u.

Bethlen Gábor u

Ady E. u.

Hősök u-Béke utcáig 

Fodor u.

Rákóczi u.


Mátyás Király u

Dózsa telep

Toldi u.

Tisza u.

Puskin u.

Szabolcska út

Strand úttól végig

Béke u.

Szolnoki úttól – Ady u

Rákóczi telep

Erkel fasor

Jászai Mari  u.

Strand u.

Bajcsy Zs. u.

Vasvári Pál u. 

Móricz Zs. u.

Hámán Kató u.

Móra Ferenc u

József Attila u

Lehel u.


Kazinczy u.

Dr. Bedő I. u. 



Jókai Mór u.

Pollach Mihály

Fürdő u.

lakóterület

Arany János u.

Bartók Béla u.

Zrínyi M. u.

Attila u.

Munkácsi u.

Virág u.

Dózsa Gy. U.

Teleki Pál u.

Babits Mihály u.

Katona József u

Kereszt u.

Eötvös u.

Batka Gyula  u.

Németh L. u.

Bem u.


Derkovits u.

Hunyadi u.

Gárdonyi G.  u.

Kolozsvári u.


Hétvezér u.

Táncsics M. u.

Madách u.

Arad u.


Csokonai u.

Petőfi S. u.

Liget u.

Tompa u.


Fenyves u.

Dr.Hanusz Tiszakécske Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Szabolcska u.

Strand utcáig

Thököly u.



Béke u.

Szolnoki  úttól – Erkel  f.


Alkotmány u.


Tiszabög

Damjanich u.


Kígyó u.


Rév u.

Tóth Árpád u.


Kinizsi u.


Belső u.

Gábor Áron u.


Árpád u.


Iskola u.

Kiss Bálint u.


Templom tér


Tiszavirág

2. sz. autó


Kassa u.


Kurázs (köves)

Tiszai


Vörösmarty u.



üdülőterület


Pozsonyi u.



Kerekdomb


Bocskai u.



Kerekdombi

üdülőterület


Kossuth u

Bocskai utcától

Templom térig






5. sz. melléklet



Tiszakécske Város Önkormányzat 26/2004.(VI.24.) sz. rendeletéhez



2007. január 1-től az alábbi utcákból (üdülőterületen) szemétszállítási napokon, kizárólag az 1. sz. melléklet 1/b. pontjában meghatározott, kereskedelmi egységekben beszerezhető (erre a célra jelölt) műanyagzsákban elhelyezett háztartási hulladék kerül elszállításra:



Kerekdomb



Akác utca

Búzavirág utca

Daru utca

Fácános utca

Hattyú utca

Kökényes utca

Nyár utca

Orgona utca 

Pipacs utca

Rezeda utca

Rózsa utca

Sellő utca

Szegfű utca



Tiszakécske 



Bagoly utca

Cinke utca

Csalogány utca

Darázs utca

Fácán utca

Fogoly utca

Fülemüle utca

Fürj utca

Gerle utca

Gólya utca

Halász utca

Harcsa utca

Harkály utca

Horgász utca

Keszeg utca

Nap körút

Nyúl utca

Őzike utca

Pacsirta utca

Partifecske utca

Pinty utca

Ponty utca

Rigó utca

Seregély utca

Sirály utca

Sólyom utca

Süllő utca

Szajkó utca

Szarvas utca

Szitakötő utca

Szúnyog utca

Tücsök utca

Vadász utca

Vadgalamb utca

Vadkacsa utca

Strand utca    17. szám, és   a páros oldala