Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2004. (III. 23.) önkormányzati rendelete

a sportról

Hatályos: 2004. 03. 23- 2022. 01. 31

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2004. (III. 23.) önkormányzati rendelete a sportról

Tiszakécske Város Képviselő-testülete1

2004.03.23.

8/2004 (III,23.) KR számú rendelete a sportról

Tiszakécske Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV tv. 16 § (1) bekezdésében, valamint a sportról szóló 2004. I. törvény 55 § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a tiszakécskei állampolgárok sportoláshoz fűződő jogának gyakorlati érvényesülése, a sporttevékenységgel kapcsolatos önkormányzati feladatok, meghatározások érdekében az alábbi rendeletet alkotja:

I. rész

Általános rendelkezések

1. §

A rendelet célja

A sportról szóló 2004. évi I. törvényben (továbbiakban: sporttörvény) rögzített feladatok jó színvonalon, átlátható, mindenki számára világos elvek alapján felépülő támogatási rendszerben biztosítani a város lakossága számára a rendszeres sportoláshoz szükséges feltételek, lehetőségek megteremtését, az ifjúság körében a sport - mint sokoldalú nevelési, életmódot befolyásoló tevékenység - népszerűsítését és a sport preferált várospolitikai területként való kezelését.

2. §

A rendelet hatálya

(1.) Tiszakécske város közigazgatási területén működő és hivatalosan bejegyzett, és itt működő sporttevékenységet végző jogi személyiségű sportszervezetekre, oktatási-nevelési intézményre, iskolai sportkörre, minden önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítmény üzemeltetőjére, szabadidő sportegyesületre, a sportéletben résztvevő lakosságra.
(2.) Az Önkormányzat által a sport területén kötelezően ellátandó és önként vállat feladatokra, valamint a sport támogatására rendelt pénzeszközök felhasználására.

II. rész

Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai

3. §

Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos kötelező feladatai

(1)Illetékességi területén a helyi sporttevékenység támogatása. Ennek érdekében:
a)meghatározza a város középtávú sportfejlesztési sportkoncepciót, figyelemmel kíséri az abban elfogadottak megvalósítását,
b)rendszeres, folyamatos kapcsolatot tart fenn a város sportegyesületeivel, együttműködik a sportot támogató gazdasági és civil szervezetekkel, intézményekkel,
c)fenntartja a tulajdonában lévő sportlétesítményeket, biztosítja vagy hozzájárul működésükhöz, szükség szerint gondoskodik karbantartásukról,
felújításukról.
d)az önkormányzati fenntartású oktatási intézményekben megteremti a sporttevékenység tárgyi és személyi feltételeit.
e)együttműködik a területén működő nem önkormányzati és nem sport alapfeladattal, de sporttevékenységgel rendelkező intézményekkel, szervezetekkel.
(2)Az (1) bekezdésben foglaltakon kívül biztosítja az önkormányzat intézményeiben működő iskolai sportkörök működéséhez szükséges feltételt.

4. §

Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos vállalt feladatai

(1)Feladattervet készít a sportlétesítmények hosszú távú fejlesztésére biztosítja a megvalósításhoz szükséges pénzügyi feltételek önerős részét. Figyelemmel kíséri és ellenőrzi az abban foglaltak megvalósítását. A fejlesztési feladatok meghatározásakor, végrehajtásakor figyelembe veszi a sporttörvényben foglaltakat.
(2)A szabadtéri létesítmény működtetésével, annak fejlesztésével támogatja a verseny-, diák- és szabadidősport feltételrendszerének bővítését.
(3)Támogatja a gyermek és ifjúsági sport, az utánpótlás-nevelés, a nők és a családok sportjának, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékosok sportjának rendezvényeit, illetve a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolítását.
(4)Lehetőségeihez mérten szerepet vállal nemzetközi sportkapcsolatok kialakításában, segíti azok működését.
(5)Részt vesz jelentősebb diák- és szabadidősport rendezvények szervezésében, támogatja azok lebonyolítását.
(6)A megyei szabadidősport szakszövetséggel való együttműködés keretében részt vesz a szabadidősport naptár összeállításában.

III. rész

A sporttevékenység támogatása

5. §

A támogatás biztosításának feltételei

Tiszakécske Város Képviselő-testülete a város sportéletének fejlődését szem előtt tartva, az e területeken működő intézményeket, sportszervezeteket az alábbi szempontok figyelembevételével kívánja támogatni:
a.) a vállalt sporttevékenység rendszeressége, szervezettsége, az abban aktívan résztvevők száma - különös tekintettel a gyermek és ifjúsági korosztály létszámára,
b.) a sporttevékenység városi hagyományai, népszerűsége, látogatottsága, eredményessége,
c.) a sporttevékenységet folytató szervezet, egyesület átlátható, ellenőrizhető törvényes működése.

6. §

A támogatás formái

(1)Tiszakécske Város Képviselő-testülete a város sportéletében közreműködő szervezeteket az alábbi módon támogatja:
a.) a tulajdonában lévő létesítmények kedvezményesen történő igénybevételi lehetőségének biztosításával,
b.) pályázati rendszer keretében biztosított sportcélú támogatással fordítható:
- gyermek és ifjúsági sport (diáksport) támogatása;
- szabadidősport támogatása;
- versenysport ;
- fogyatékosok sportjának támogatása;
- sportrendezvények támogatása;
- tartalékalap képzése.
(2)A támogató és a támogatott minden esetben külön együttműködési megállapodásban rögzíti a támogatás biztosításának feltételeit, azok teljesülésének ellenőrzési módját, a támogatottal kapcsolatos elvárásokat (rendelet 1. sz. melléklete).
(3)A Képviselő-testület a pályázati rendszer keretében felosztható sportcélú támogatási alapot évente a költségvetésről szóló rendeletében határozza meg. A pályázati rendszer véleményezése a sportfeladatok ellátásával megbízott Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság hatáskörébe tartozik, a támogatás odaítéléséről a képviselő-testület dönt.

IV. rész

Sportlétesítmények térítésmentes vagy kedvezményes igénybevételével történő támogatás feltételei

7. §

Szabadtéri létesítmények

(1)Az Önkormányzat tulajdonában lévő, s az általa megbízott szervezet működésében lévő sport célú létesítményeket a város polgárai, - elsősorban sportegyesületi tagság keretein belül illetve szervezett sporttevékenység (versenysport) céljából - térítésmentesen vehetik igénybe a létesítmény működtetési rendje szerint.
(2)A létesítményhasználat során elsőbbséget élvez az a sportszervezet, amely
a.) rendszeresen használja a létesítményt,
b.) sportcsoportjai szervezett versenyrendszer keretében végzik tevékenységüket,
c.) szakképzett sportvezető, edző felügyelete alatt folytatja tevékenységét.
(3)A létesítmény működtetője köteles a fentiek figyelembevételével elkészíteni és jól látható helyen kifüggeszteni a létesítményhasználat általános rendjét, ütemtervét, melyet az igénybevevők kötelesek betartani.

8. §

Fedett létesítmények

(1)Az Önkormányzat és a Városi Sport Egyesület1 által működtetett intézmény(ek) az általuk használt tornatermeket tanítási napokon 16 óráig az iskolai és diáksport céljára használják. A tekepályát verseny és szabadidősport célra is lehet használni.
(2)Munkanapokon, tanítási munkanapon 16-22 óráig, munkaszüneti és ünnepnapokon a sportlétesítmény működtetője által előre meghatározott működési rend, ütemterv szerint üzemelő tornatermek a verseny és szabadidősport céljait szolgálhatják. Ennek keretében elsőbbséget élveznek a versenysport egyesületek.
(3)A versenysport egyesületek (szakosztályok) e létesítmények használatáról az üzemeltetővel külön megállapodást kötnek.
(4)Szabadidősport céljaira az (1) és (2) bekezdésben meghatározott
időponton kívül az egyesületek, magánszemélyek a működtetővel
(üzemeltetővel) kötött megállapodás alapján vehetik igénybe a létesítményt.

V. rész

A pályázati rendszer keretében biztosított pénzbeli támogatás formái,

odaítélésének feltételei

9. §

Pályázati rendszer keretében a verseny-, szabadidő- és diáksport egyesületek működési és rendezvény-támogatása, feltétele

(1)Az önkormányzat a költségvetési rendeletében évente határozza meg a verseny-, szabadidő- és diáksport egyesületek sportcélú támogatására fordítható pályázati alap mértékét.2
(2)A sportcélú támogatás a sportegyesületeknél az egyesület tárgyévet megelőző évi – az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság által ellenőrzött és elfogadott – sportcélú támogatás felhasználására határozható meg. A sportcélú támogatás költségvetésben megállapított összegéből 20 %-os tartalékalapot kell képezni, amely a rendezvénytámogatásra, a szabadidősport, a diáksport egyesület, az eredményességi támogatás és az egyéb előre nem látható rendkívüli sport feladatok finanszírozására szolgálhat.
(3)Sportcélú támogatásra jogosultak köre:
a.) 1989. évi II. törvény szerint bejegyzett sportegyesület,
b.) a Sporttörvény rendelkezéseinek megfelel,
c.) tagja valamely sportági szakszövetségnek,
d.) regisztrált tagsága legyen, és azok igazoltan tagdíjat fizessenek,
e.) az előző évi 500.000,- Ft alatti támogatási összeggel írásban, számlamásolatokkal, elszámolt december 15. napjáig1,
f.) Az előző évi 500.000,- Ft feletti támogatási összeggel írásban hitelesített főkönyvi kivonattal vagy számla másolatokkal elszámolt december 15. napjáig1
(Amennyiben a támogatott főkönyvi kivonattal tesz eleget elszámolási
kötelezettségének, az ellenőrizhetőség érdekében, a számlák megte-
kintésének helyéit is fel kell tüntetni).
(4)A sportcélú támogatás elosztásának részletes szabályait az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság dolgozza ki és a Képviselő-testület fogadja el.
(5)A sport támogatás csak akkor engedélyezhető, ha a támogatási igény benyújtására jogosult a tárgyév december 15. napjáig írásban elszámolt, a pályázatát a pályázati kiírás szerinti időben benyújtotta. Legalább 50-100 fő részvételével induló, városi vagy magasabb szintű sportrendezvényt szervez mellyel öregbíti városunk nevét.

10. §

A sportcélú támogatás

(1)A támogatási igény benyújtására jogosult kérését pályázati adatlap formájában Tiszakécske Város Önkormányzata Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsághoz címzetten, a Polgármesteri Hivatal Szervezési Osztályához miden év március 15. napjáig előterjesztve az erre a célra készült nyomtatványon kell benyújtani.
(2)A sportcélú támogatási kérelemnek tartalmaznia kell:
- a kérelmező pontos megnevezését, képviselőjének nevét, címét,
- a kérelmező képviseletére feljogosító okiratot vagy aláírási címpéldányt,
- a pályázat, igény megnevezését, kategóriáját,
- az igazolt sportolók létszámát, tagdíjfizetési bizonylatot a vonatkozó jogszabályi előírások szerint,
- a szervezet tárgy évi költségvetését részletezve,
- a bajnoki felmenő rendszerben elért eredmények felsorolását, az eredmények igazolására vonatkozó jegyzőkönyvek másolatát, vagy a szakszövetség
Módosította: 24/2008.(V.29.) sz.rendelettel
- eredményekről kiadott közleményét igazolását eredetben, illetve egyéb azonosítható módon igazolni,
- az igényelt támogatás mértékét,
- szervezet működésére vonatkozó adatokat.
(3)Az egyéb rendezvények, szabadidő sportcélú támogatási igény iránti kérelemnek tartalmaznia kell:
- a kérelmező pontos megnevezését, képviselőjének nevét, címét,
- a sport rendezvény helyszínének megjelölését,
- a rendezvények költségvetési tervezetét,
- a sport rendezvény megnevezését, és minősítését,
- az igényelt eszközök megnevezését, felhasználási módját, várható hasznosságát, élettartamát,
- a működési költségek pontos megnevezését,
- az igényelt összeg felhasználásának időrendiségét,
- nyilatkozat arról, hogy állami és önkormányzati hatóság felé köztartozása nincs,
- létesítmény használati igény esetén a használati időtartamra vonatkozó adatok, a felelős személy nevét,
- kérelmező bankszámla számát, adószámát.
(4)Az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság a pályázatokkal kapcsolatos javaslatát a következő képviselő-testületi ülés elé terjeszti.

VI. rész

Városi szintű sporttevékenység irányítása, koordinálása, ellenőrzése

11. § (1) Tiszakécske Város Képviselő-testületének a sportfeladatok ellátásával kapcsolatos

feladat és hatáskörei:
a.) a városi sport fejlesztési koncepció meghatározása, elfogadása,
b.) az iskolai sport feladatellátáshoz szükséges tárgyi, anyagi feltételek biztosítása,
c.) a városi sportlétesítmény távlati fejlesztési terv elkészítése, elfogadása, végrehajtásának ellenőrzése,
d.) a kiemelkedő munkát végzők tevékenységének elismerése a városi kitüntetésekről szóló rendeletben foglaltak szerint, az elismeréshez szükséges pénzügyi fedezetet az önkormányzat költségvetéséből kell biztosítani,
e.) az önkormányzat a jogszabályok és saját rendeleteiben által meghatározott sportfeladatokkal kapcsolatos tevékenységét, fenntartói, felügyeleti és más jogköreit közvetlenül, illetve az Oktatási, kulturális és Sport Bizottságon keresztül végzi,
f.) az önkormányzat az éves sport feladattervének, esemény naptárának kialakításába bevonja a városban működő sportegyesületeket, diák- és szabadidősport szervezetek képviselőit.
(2)A sportfeladatok ellátásával megbízott Oktatási, Kulturális és Sport
Bizottság sporttal kapcsolatos feladatai és hatáskörei:
a.) a versenysport egyesületek támogatását célzó pályázati alap felosztására
tesz javaslatot, illetőleg az ehhez kötődő pályázati eljárás lebonyolítására,
az éves költségvetési rendeletben szereplő felhatalmazás, valamint az e
rendeletben meghatározottak szerint,
b.) a diák- és szabadidősport egyesületek támogatását célzó pályázati alap felosztása,
c.) folyamatos kapcsolattartás a városban működő verseny-, diák- és szabadidősport egyesületekkel valamint a sportélet támogatásában közreműködő egyéb szervezetekkel, intézményekkel, gazdasági társaságokkal, civil szervezetekkel,
d.) a város sportéletét szolgáló létesítmények állapotának, kihasználtságának figyelemmel kísérése, az ezek javítását célzó intézkedések kezdeményezése - különös tekintettel a fogyatékos sportolók igényeinek kielégítésére,
e.) a városi sportkoncepcióban, valamint az e rendeletben foglaltak végrehajtásának figyelemmel kísérése, ellenőrzése, a szükséges intézkedések megtétele illetve kezdeményezése,
f.) folyamatos kapcsolattartás a városi Diák Sport Egyesületekkel.
(3)A polgármester sporttal kapcsolatos feladat és hatáskörei:
a.) az országos illetve nemzetközi versenyeken a város hírnevét kiemelkedő szerepléssel növelő versenyzők, edzők, sportvezetők, testnevelő tanárok elismerése.
b.) a város sportéletében kiemelkedő munkát végző sportolók, egyesületi
edzők, testnevelő tanárok elismerése,

VII. rész

Értelmező és záró rendelkezések

12. § (1) Értelmező rendelkezések:

a.) versenyeztetési kiadások: nevezési díj, bírói-játékvezető díj, sportorvosi
vizsgálat díja, felkészüléssel, versenyzéssel összefüggő utazási, szállás
költségek, felkészüléssel és versenyzéssel összefüggő sporteszközök
beszerzésének, javíttatásának költségei,
b.) sporteredmény: adott sportág verseny szabályai szerint kiírt versenyen
egyének, valamint csapatok küzdelme során elért helyezés és az ez alapján
történő értékelés.
(2)E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről a helyben szokásos
módon a jegyző gondoskodik.
(3)A rendeletben külön nem szabályozott kérdésekben a sportról szóló 2004. évi I. törvény valamint a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.
(4)A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
1

Az önkormányzati rendeletet a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2022. február 1. napjával.

2

Módosította a 14/2020. (VI.29.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2020. július 1.