Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2008. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a nevelési-oktatási intézményekben fizetendő térítési díj, tandíj megállapításának szabályairól

Hatályos: 2008. 05. 29- 2022. 11. 24

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2008. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a nevelési-oktatási intézményekben fizetendő térítési díj, tandíj megállapításának szabályairól1

2008.05.29.

Tiszakécske Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (továbbiakban: közoktatási törvény) 102. § (2) bekezdés b., pontjában, a 117. § (4) bekezdésben, a 124. § (21) bekezdésben foglaltak végrehajtására a következő rendeletet alkotja:

1. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat fenntartásában működő Móricz Zsigmond Oktatási Intézményre és tanulóira.

Szolgáltatások

2. § (1) A nevelési-oktatási intézményekben a közoktatási törvény 114. §-ában megjelölt szolgáltatások vehetők ingyenesen igénybe.

(2) A nevelési-oktatási intézményben a tanulók számára a közoktatási törvény 115. §-ában meghatározott szolgáltatások térítési díj fizetési kötelezettséggel, a 116. §-ában meghatározott szolgáltatások tandíjfizetési kötelezettséggel vehetők igénybe.

A térítési díj

3. § A térítési díj tanévenként, a szakmai feladatra – a tanévkezdéskor számított – folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának:

(1) 8 %-a alapfokú művészetoktatási intézményben a közoktatási törvény 115. § (1) bekezdés c., pontjában felsorolt szolgáltatásoknál 18 éven aluli tanulók esetén;

(2) 20 %-a alapfokú művészetoktatási intézményben a közoktatási törvény 115. § (1) bekezdés c., pontjában felsorolt szolgáltatásoknál 18 éven felüli, de 22 éven aluli tanulók esetén;

(3) 20 %-a - a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett oktatás kivételével – a felnőttoktatásban a tizenegyedik évfolyamtól a középiskolában a közoktatási törvény 114. § (1) bekezdésének b., c., pontjában felsorolt szolgáltatások igénybevétele esetén; valamint 15% a 115. § (1) a., pontjában foglalt szolgáltatás igénybevétele esetén.

(4) 30 %-a a középiskolában, szakiskolában, a 11. évfolyamtól kezdődően a szakképzési évfolyamon tanulmányi követelmények nem teljesítése miatt az évfolyam második alkalommal történő megismétlésekor a közoktatási törvény 114. § (1) bekezdés b.,c., pontjaiban meghatározott szolgáltatások igénybevétele esetén mind a nappali rendszerű iskolai oktatásban, mind a felnőttoktatásban résztvevőkre vonatkozóan.

(5) Az Alapfokú Művészetoktatási Intézményben hangszerenként, félévenként 1.000,- Ft hangszerkölcsönzési díjat kell fizetni.

A tandíj

4. § A tandíj évenként – a tanévkezdéskor számított – folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának.

(1) Az alapfokú művészetoktatásban résztvevő tanköteles tanuló esetén – aki a közoktatási törvény 115. §-ában meghatározottakat meghaladó tanórai foglalkoztatáson, vagy két művészeti képzésben vesz részt – a tandíj mértéke 12 %;

(2) 40 %-át fizeti az alapfokú művészetoktatásban az a tanuló, aki tankötelezettség megszűnése után nem áll tanulói jogviszonyban, továbbá aki betöltötte a 22. életévét;

(3) 10 %-át fizeti, a tanulói jogviszony megszűnése után, az esti oktatás, levelező oktatás vagy más sajátos munkarend szerint szervezett oktatásban résztvevő, a második és további szakképesítés megkezdésekor a közoktatási törvény 114. § (1) bekezdésének b., c., pontjában felsorolt szolgáltatások esetén;

(4) 30 %-át fizeti a gimnáziumban, szakközépiskolában a 11. évfolyamról kezdődően, továbbá a szakközépiskolában vagy szakiskolában a szakképzési évfolyamon tanulmányi követelmények nem teljesítése miatt az évfolyam harmadik és további alkalommal történő megismétlésekor a közoktatási törvény 114. § (1) bekezdés b., c., pontjában felsorolt szolgáltatások igénybevétele setén, mind a nappali rendszerű iskolai oktatásban, mind a felnőttoktatásban.

(5) Kozmetikus képzésben, 22 év felett tanulmányi eredményre tekintet nélkül 60.000,- Ft/félév tandíjat kell fizetni.

(6) A művészetoktatási intézményben tandíjat kell fizetni abban az esetben is, ha a tanuló október 1. után iratkozik be, mivel nem igényelhető normatíva utána, valamint azok a tanulók is tandíj fizetés mellett vehetik igénybe az iskola szolgáltatásait, akik más művészetoktatási intézményben is tanulnak és a másik intézmény veszi fel utánuk a normatív támogatást.

A díjak megállapítása, mértéke, a befizetés módja

5. § (1) Az intézmény vezetője – tanévkezdéskor – a tanulók által igénybevett szolgáltatásokért fizetendő térítési és tandíj alapösszegét e rendeletben foglaltak figyelembevételével állapítja meg és írásban közli a tanulóval (törvényes képviselővel).

(2) A térítési díjat és a tandíjat – a fenntartó által meghatározottak szerint – a tanulmányi eredménytől függően csökkenteni kell, de az alapfokú művészetoktatási intézményben a mentességek, kedvezmények megállapítása után sem lehet kevesebb egy tanítási évben, mint a költségvetési törvényben a feladatellátáshoz biztosított alap normatív hozzájárulás zeneművészeti ág esetén tíz, más művészeti ág esetén húsz százaléka.

(3) Az új, a kezdő évfolyamokra beiratkozott tanulók az első félévben a „jó” kategória szerint kötelesek a térítési díjat, tandíjat megfizetni.

(4) A térítési és tandíj összege:

a.,) jeles tanulmányi eredmény (4,5 – 5) esetén az alapösszeg 100 %-a;
b.) jó tanulmányi eredmény (3,5 – 4,49) esetén az alapösszeg 105 %-a;
c., közepes tanulmányi eredmény 2,5 – 3,49) esetén az alapösszeg 110 %-a;
d.) elégséges tanulmányi eredmény (2,49 alatt) esetén az alapösszeg 115 %-a.
(5) A térítési és tandíjakat, valamint a hangszerkölcsönzési díjat két egyenlő részletben kell a tanév során az iskola pénztárába befizetni. Az első félévet tárgyév szeptember 30-ig, a második félévet február 20-ig.

Mentességek, kedvezmények

6. § (1) A közoktatási törvény szabályozza azokat a szolgáltatásokat, amelyek meghatározott tanulók esetében ingyenesen vehetők igénybe.

(2) A térítési díj és tandíjfizetési kötelezettség alá tartozó tanuló, illetve kiskorú tanuló esetén a szülő szociális helyzetére való hivatkozással kérheti a térítési díj, tandíj mérséklését, illetve havi részletekben történő megfizetését.

(3) Térítési díj, illetve tandíjkedvezményben részesülhet az a tanuló, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem a mindenkori nyugdijminimum kétszerese alatt van,

- a gyermeket, a tanulót a szülő egyedül neveli, vagy
- három vagy több eltartott gyermek van a családban, vagy
- a gyermek, tanuló árva, vagy nagyszülők nevelik.
(4) Az intézményvezető a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került családok részére a térítési díjat, illetve a tandíjat mérsékelheti a rendkívüli élethelyzet fennállásáig.
(5) A kedvezmény iránti kérelmeket
- szeptember 10-ig, illetve
- január 10-ig az intézmény vezetőjéhez kell benyújtani.
A kérelemhez csatolni szükséges a kérelmező családjában élők jövedelméről szóló igazolást, a családi állapot, a gyermekek nevelésére vonatkozó nyilatkozatot, igazolást.
(6) A szociális helyzetre való hivatkozással benyújtott kérelmeket az intézmény vezetője bírálja el.
(7) Ha a tanulót azért terheli térítési díj, tandíjfizetési kötelezettség mivel tanulmányi követelmények nem teljesítése miatt kényszerül az évfolyamot megismételni, részletfizetési kedvezményben nem lehet részesíteni.

Záró rendelkezések

7. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Ezzel egy időben a 13/2006.(IX.29.) KR számú, valamint a 11/2007.(V.31.) KR számú rendelet hatályát veszti.

E rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyen szokásos módon rendelkezik. A rendelet alkalmazásakor a közoktatási törvény értelmező rendelkezéseit kell alapul venni.
1

Az önkormányzati rendeletet a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. november 25. napjával.