Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a közterület használat általános szabályozásáról szóló 11/1998. (IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 27- 2013. 09. 27

Tiszakécske Város Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. §


A közterület használat általános szabályozásáról szóló 11/1998. (IV.30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) a következő 7/A §-al egészül ki:


7/A. §


A közterület filmforgatási célú használata


  1. a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


  1. A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.



  1. Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.


  1. A közterület használati díjkedvezmény mértéke maximum 50% lehet.



  1. A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.


  1. Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.


  1. A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület –használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. a közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítás és helyreállítást követően újra biztosítani kell.
  2. A turisztikailag kiemelt területeken a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhatja meg a 150 m2 területet.


  1. Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület-használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.



  1. A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


  1. Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

2. §


Ez a rendelet 2013. szeptember 27. napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.


Tiszakécske, 2013. szeptember 26.




Dr. Méhész László                                          Kovács Ernő

jegyző                                                 polgármester