Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2019 (X.25.). önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselőnek, a bizottsági elnöknek és bizottság tagjának tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásairól

Hatályos: 2020. 07. 02

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2019 (X.25.). önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselőnek, a bizottsági elnöknek és bizottság tagjának tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásairól

2020.07.02.

Tiszakécske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya kiterjed Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének önkormányzati képviselő tagjának (a továbbiakban: önkormányzati képviselő) és a Képviselő-testület állandó bizottságai (a továbbiakban: bizottság) nem képviselő tagjának tiszteletdíjára és természetbeni juttatásaira.

2. § (1) Az 1. § szerinti jogosultak a megbízatásuk keletkezése napjától a megbízatásuk megszűnése napjáig jogosultak az e rendelet szerinti tiszteletdíjra.

(2) Az önkormányzati képviselő tiszteletdíja havonta bruttó 70.000 Ft.1

(3) Az önkormányzati képviselő tiszteletdíja a (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően

a) amennyiben bizottság tagja havonta bruttó 100. 000 Ft,

b) amennyiben bizottság elnöke havonta bruttó 120. 000 Ft.

(4) Az önkormányzati képviselő a (2) és (3) bekezdésben meghatározott tiszteletdíjak közül egyidejűleg csak egy jogcímen, több bizottsági tagság vagy több elnöki tisztség betöltése esetén is csak egy bizottsági tagság vagy elnöki tisztség után jogosult tiszteletdíjra.

(5) A bizottság nem képviselő tagjának tiszteletdíja havonta bruttó 30 000 Ft.

3. § (1) Az önkormányzati képviselő és a bizottság nem képviselő tagja tiszteletdíjáról a polgármesterhez címzett írásbeli nyilatkozattal lemondhat.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nyilatkozatnak tartalmaznia kell a tiszteletdíjról lemondás kezdő és befejező időpontját, valamint a lemondással érintett tiszteletdíj bruttó összegét.

4. § (1) A tiszteletdíj mértékét nem érinti a Képviselő-testületi és bizottsági ülések száma, tiszteletdíj abban a hónapban is jár, amikor ülés tartására nem kerül sor.

(2) Az önkormányzati képviselő és a bizottság nem képviselő tagja a képviselő-testületi vagy bizottsági ülésről történő előre bejelentett, igazolt és indokolt távolmaradása esetén is jogosult a tiszteletdíjra.

(3) Az (2) bekezdés szerinti előre bejelentett, igazolt távollétnek számít, ha az önkormányzati képviselő és a bizottság nem képviselő tagja az ülés napján 12.00 óráig szóban vagy írásban képviselő-testületi ülés esetén a polgármesternek, bizottsági ülés esetén a bizottság elnökének a távolmaradását bejelenti.

(4) A (2) bekezdés szerinti indokolt távolmaradásnak minősül, amennyiben az önkormányzati képviselő és a bizottság nem képviselő tagja:

a) az ülés időpontjában az önkormányzat érdekében feladatot teljesít,

b) az ülés időpontjában beteg, vagy időponthoz kötött egészségügyi ellátásban részesül,

c) közeli hozzátartozója elhunyt, és a végtisztesség időpontja egybeesik az ülés időpontjával,

d) az ülés időpontjában állampolgári kötelezettségének tesz eleget (pl. idézés, tanúmeghallgatás),

e) az ülésen munkájával összefüggő halaszthatatlan feladat ellátása miatt nem tud részt venni,

f) az ülésen elháríthatatlan családi ok miatt nem tud részt venni.

(5) Nem jár tiszteletdíj az önkormányzati képviselőnek és a bizottság nem képviselő tagjának a képviselő-testületi, illetve bizottsági ülések azon hányadára, amely üléseken indokolatlanul, vagy igazolatlanul maradt távol.

5. § (1) A képviselő-testületi ülésről és a bizottsági ülésről jelenléti ív készül, és azt a jegyzőkönyvvezető a tárgyhó utolsó napján adja át a Tiszakécskei Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya (továbbiakban: Pénzügyi Osztály) részére.

(2) A tiszteletdíj a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig kerül kifizetésre. A kifizetésért a Pénzügyi Osztály vezetője a felelős.

6. § (1) Az önkormányzati képviselő és a bizottság nem képviselő tagja a képviselői illetve bizottsági tagsággal összefüggésben felmerült tevékenysége során jogosult a Tiszakécskei Polgármesteri Hivatal helyiségeinek és ügyviteli szolgáltatásainak térítés nélküli igénybevételére.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ügyviteli szolgáltatás a sokszorosítás, gépírás, postai és távközlési szolgáltatás.

7. § (1) Ez a rendelet 2019. november 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a helyi önkormányzati képviselők, tanácsnok, bizottsági elnökök és bizottsági tagok tiszteletdíjáról szóló 22/2014. (X.21.) önkormányzati rendelet.

1

Módosította a 13/2020. (VI.29.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. július 1.