Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019 (II.28.). önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2019. 03. 01- 2020. 07. 01

Tiszakécske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Tiszakécske Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

  1. A rendelet célja


1. §

A rendelet célja

  1. a helyi társadalom, a helyi közművelődés adott állapota, igényei és lehetőségei ismeretében meghatározni a település közművelődési feladatait, megalapozni az önkormányzat közművelődési törekvéseit,
  2. szabályozni a különféle helyi közművelődési feltételrendszert,

c)          meghatározni a szakmai tevékenység finanszírozásának alapelveit. 

           

           

2. A rendelet hatálya


2. §


A rendelet hatálya kiterjed Tiszakécske város lakosságára, az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre, az önkormányzat területén működő szervezetekre, civil szervezetekre, magánszemélyekre, amelyek illetve, akik e rendeletben szabályozott feladatokat ellátják.

3. Az önkormányzat közművelődési célkitűzései


3. §


  1. Az önkormányzat - a közművelődési intézményeiben található közösségi színterei tárgyi és technikai feltételei, technikai és szakalkalmazotti munkatársai közreműködésével – biztosítja polgárai számára mindazokat az alapvető feltételeket, amelyek révén életüknek minden szakaszában öntevékenyen gyarapíthatják műveltségüket, fejleszthetik készségeiket.

 Lehetővé kell tenni, hogy közművelődési jogaik érvényesítése céljából közösségeket hozzanak létre, s külön jogszabályban meghatározottak szerint szervezeteket alapíthassanak és működtethessenek.


  1. Biztosítani kell, hogy a közművelődési céllal szerveződő közösségek, szervezetek, valamint magánszemélyek a művelődési céljaikat esztétikai szempontból méltó környezetben, korszerű infrastruktrális feltételek, valamint igény esetén közművelődési szakemberek szervező, szervezeti és tartalmi segítsége kíséretében valósíthassák meg.


  1. A helyi lakosság élet- és munkaképessége növelése érdekében gondoskodni kell az iskolai képzést kiegészítő, a humánerőforrás fejlesztését szolgáló programokról.


  1. Az önkormányzat kiemelt céljának tekinti
  1. a település hagyományainak ápolása érdekében népművészeti és hagyományőrző közösségek működését,
  2. civil szervezetek, szakmai műhelyek, alkotó közösségek tevékenységéhez közösségi színtér biztosítását,
  3. a település értékeinek bemutatását, a lokálpatriotizmus erősítését a helyi közösség kiemelkedő személyiségeinek, tevékenységének bemutatása révén.


4. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai


4. §


  1. Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.
  2. Az önkormányzat adottságainak figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:
    1. a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása, 
    2. a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
    3. az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,
    4. a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,
    5. amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,
    6. tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása,
    7. kulturális alapú gazdaságfejlesztés.
  3. A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:
    1. a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét,
    2. a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.
  4. Az önkormányzat biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit és meghatározza a működtetés alapfeladatait.


5.§


Tiszakécske Város Önkormányzata a helyi közművelődési tevékenységek keretében az alábbi feladatokat támogatja: 

  1. Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.
  2. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok öntevékeny lehetőségei felkutatásának segítése. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.
  3. A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele.
  4. Szervezi a nyilvános könyvtári feladatok ellátásával kapcsolatos feladatokat, ezen belül állománygyarapító terveket készít, szakembert alkalmaz, a könyvtárak állománygyarapítását segíti, a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igények és a törvényi előírások alapján biztosítja.
  5. A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása, nyilvános olvasóterem működtetése, a közönség számára internetezési lehetőség biztosítása, ehhez szakember alkalmazása.
  6. Könyv, folyóirat egyéb ismerethordozó eszközök beszerzése, folyamatos állománygyarapítása. Könyvbemutató foglalkozások, író-olvasó találkozók szervezése.
  7. A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése és gondozása, közösségi élet szervezése.
  8. Gyermekek, fiatalok és családok életminőségét javító programok.
  9. Színházi előadások, filmvetítések, irodalmi estek szervezése.
  10. Idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel.
  11. Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése, ezen belül a településen élő roma nemzetiségi kulturális tevékenység támogatása.
  12. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.
  13. A település helytörténetét bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása.
  14. Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése, lebonyolítása.




5.A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei


6. §


  1. Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos feladatait elsősorban az általa fenntartott közművelődési intézmény útján látja el, az intézmény alapító okiratában foglaltak szerint.
  2. A városban folytatható közösségi művelődési tevékenység meghatározó színtereit az Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár (továbbiakban: AJMK) és az Ókécskei Közösségi Ház látja el.  A tagintézményként működő Városi Könyvtár - mint nyilvános könyvtár- a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.) 55. § (1) bekezdésében meghatározott feladatokat látja el.
  3. A Képviselő-testület e rendeletében megjelölt közművelődési tevékenységet folytató szervezetek programjainak, valamint egyedi rendezvényeinek a támogatását évenként külön pályázati eljárás keretében biztosítja, amelynek elosztása a Képviselő-testület által jóváhagyott szabályzat szerint történik az éves költségvetési rendeletben meghatározott előirányzatok keretén belül.
  4. A Képviselő-testület minden év november hónapban tartandó ülésén hagyja jóvá a város következő évi rendezvénytervét, amit az intézményvezető készít elő.

6.A közművelődési feladatok finanszírozásának formái


7. §


  1. Tiszakécske Város Önkormányzata a közművelődési feladatok ellátását a Kultv. 90-92. §-aiban foglalt alapelvek és források figyelembevételével finanszírozza.


  1. A közművelődést szolgáló és lehetővé tevő pénzügyi feltételek megteremtésének forrásai:

a) helyi önkormányzati támogatás,

b) központi költségvetési hozzájárulás,

c) közalapítványi és egyéb pályázatok, 

d) intézmények működési bevételei,

e) a közművelődésben résztvevők saját forrásai.


(3) Az önkormányzat teljes mértékben finanszírozza az önkormányzati rendezvények és ünnepségek költségeit.


(4) Az önkormányzat által részben, illetve egészében támogatott közművelődési tevékenységi formák:

  1. A közművelődési intézmény közösségi tereit és szakmai segítségét térítésmentesen vehetik igénybe:

aa) az önkormányzat közigazgatási területén működő oktatási intézmények

  kulturális rendezvényeihez, kivéve azokat a rendezvényeket, amelyekből bevétel származik,

ab) a karitatív célú szervezetek kulturális és jótékony rendezvényeire, 

      szervezetenként évente két alkalommal,

ac) a közművelődési intézményben tevékenységet folytató civil szerveződések rendezvényeihez,  

ad) a közművelődési intézmény  saját szervezésű nagy rendezvényeihez,

ae) az önkormányzat által szervezett lakossági, egyéb jellegű fórumokra,   rendezvényekre.

  1. Önköltséges  rendezvények:

A szakemberek bérét, helyiségek fenntartási költségeit az adott művelődési forma közvetlen kiadásait a rendezvény bevételének kell fedezni

ba) tanfolyamok,

bb) táncmulatságok,

bc) kereskedelmi célú alkalmi és rendszeres szolgáltatások esetében.


(5) A szolgáltatás díjának mértékét a piaci viszonyok figyelembevételével költségkalkuláció alapján külön szabályzatban az AJMK intézményvezetője határozza meg.


(6) Az AJMK intézményvezetője felelős azért, hogy a különféle közművelődési tevékenységformák pénzügyi és technikai feltételrendszere javítása érdekében az intézmény képviseletében pályázatokat nyújtson be és az általa működtetett közösségek pályázati lehetőségeit menedzselje, különös tekintettel:

a) a központosított előirányzatokra,

b) az elkülönített állami pénzalapokra,

c) és az alapítványok pályázati kiírásaira.


7.A közművelődésben együttműködő partnerek


8. §


Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a Tiszakécskén működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti,    hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel,  személyekkel,

b) egyházakkal,

  1. oktatási, nevelési intézményekkel,
  2. civil szervezetekkel, alapítványokkal,
  3. Tiszakécskei Helyi Értéktár Bizottsággal.

8.Záró rendelkezések


9. §


  1. Ez a rendelet 2019. március 1. napján lép hatályba.
  2. Hatályát veszti Tiszakécske Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 26/2003. (XII.18.) KR számú, valamint a Tiszakécske Város Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 26/2003. (XII.18.) számú rendelet módosításáról szóló 30/2007. (XII.20.) KR számú rendelete.


Tiszakécske, 2019. február 28.




                                    Tóth János                              Gombosné dr. Lipka Klaudia

                      polgármester                                              jegyző





ZÁRADÉK:


A rendelet kihirdetése a mai napon a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel megtörtént.


Tiszakécske, 2019. február 28.

Gombosné dr. Lipka Klaudia

       jegyző