Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019 (III.28.). önkormányzati rendelete

a szociális támogatásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 04. 15- 2019. 04. 15

Tiszakécske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (3) b) pontjában, a 26. §-ában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. § (1) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Egészségügyi, Szociális, Családvédelmi és Esélyegyenlőségi Bizottság, és a Pénzügyi, Vagyonhasznosító és Településfejlesztési Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1.§


  1. Tiszakécske Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális támogatásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Rendelet) 3. § (3) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:


(A kérelemhez mellékelni kell)

„c) hátralék-kezelési támogatás igénylésekor bérleti, társbérleti jogviszony, vagy jogerős bírói ítélettel megosztott lakás fennállása esetén bérleti szerződés, bérlőtársi szerződés, vagy bírói ítélet másolatát.”


  1. A Rendelet 3. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„ (6) Ha a benyújtott jövedelemigazolás vagy a vagyonnyilatkozat tartalmában vitatható, a Hivatal megkeresi az illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatalt a jövedelem tisztázása érdekében.”


  1. A Rendelet 3. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„ (9) A kérelmező nem jogosult a szociális támogatásra, amennyiben

  1. a támogatás megállapításához a rendeletben meghatározott feltételek nem állnak fenn,
  2. a kérelmező nem csatolta a 3. § (3) bekezdésében előírt szükséges mellékletet,
  3. a kérelmező a környezettanulmány elkészítését megakadályozza, illetve a (7) bekezdésben foglalt együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget.”



2. §


A Rendelet 6. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A rendkívüli települési támogatás összege alkalmanként nem haladhatja meg a 20 000 Ft-ot.”

3. §


  1. A Rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„ (3) Rendszeres lakhatási támogatás állapítható meg akkor, ha a háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülélő esetén 250 %-át, és vagyona sem neki, sem a vele közös háztartásban élőknek nincs.”


  1. A Rendelet 7. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„ (4) A támogatás havi összege

a)     5000 Ft., ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedülélő esetében a 150 %-át,

b)    4000Ft., ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülélő esetében a 170 %-át,

c)     3000 Ft., ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 170 %-át, egyedülélő esetében a 200 %-át.

d)     2000 Ft., ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülélő esetében a 250 %-át.”


  1. A Rendelet 7. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(7) Amennyiben a rendszeres lakhatási támogatás természetbeni formában kerül megállapításra, a támogatás összegét a közüzemi szolgáltató részére, az (5a) bekezdésben foglalt esetben Tiszakécske Város Önkormányzatának Városgondnoksága részére kell átutalni.”


  1. A Rendelet 7. §-a a következő (11a) bekezdéssel egészül ki:


„(11a) A rendszeres lakhatási támogatásra való jogosultságot annak a hónap utolsó napjával kell megszüntetni, amelyben a (11) bekezdésben meghatározott ok valamelyike bekövetkezik.”


4. §


  1. A Rendelet 8. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A hátralék-kezelési támogatás ugyanazon háztartásra a támogatást megállapító határozat véglegessé válásától számított 12 hónapon belül ismételten nem állapítható meg.”



  1. A Rendelet 8. § (10) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(A hátralék-kezelési támogatás összegének megállapítása során a Bizottság az alábbi körülményeket veszi figyelembe különösen:)

„f) amennyiben a kérelmező háztartásában

fa) álláskereső személy,

fb) 70 év feletti egyedülélő személy

     él.”


5. §


A Rendelet

  1. 3. § (1) bekezdésében a „Tiszakécske Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatalához” szövegrész helyébe a „a Tiszakécskei Polgármesteri Hivatalhoz” szöveg,
  2. 3. § (3) a) pontjában a „lévő” szöveg helyébe a „szabályozott” szöveg,
  3. 3. § (4) b) pontjában a „munkaügyi központ” szövegrész helyébe a „Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya” szöveg,
  4. 3. § (4) g) pontjában az „a)-g)” szövegrész helyébe az „a)-f)” szöveg,
  5. 3. § (8) bekezdésében a „a Családsegítő Szolgálat” szövegrész helyébe az „az Egyesített Szociális Intézmény és Egészségügyi Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálat (továbbiakban: Család- és Gyermekjóléti Szolgálat)” szöveg,
  6. 5. § (3) bekezdésében a „hátralék-kelezési” szövegrész helyébe a „hátralék-kezelési” szöveg,
  7. 6. § (7) bekezdésében a „családgondozó” szövegrész helyébe a „családsegítő” szöveg,
  8. 8. § (8) bekezdésében a „rendelet” szövegrész helyébe a „§” szöveg, és az „az albérletet” szövegrész helyébe a „a bérletet” szöveg,
  9. 8. § (9) bekezdésében az „az Egészségügyi Központ Családsegítő Szolgálatának (továbbiakban: Családsegítő Szolgálat)” szövegrész helyébe a „a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat” szöveg

            lép.

6.§


Ez a rendelet 2019. április 15-én lép hatályba.



Tiszakécske, 2019. március 28.




              Tóth János                                                 Gombosné dr. Lipka Klaudia

polgármester                                                                 jegyző





ZÁRADÉK:


A rendelet kihirdetése a mai napon a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel megtörtént.


Tiszakécske, 2019. március 28.



Gombosné dr. Lipka Klaudia

       jegyző