Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

A LAKOSSÁGI KEZDEMÉNYEZÉSRE MEGVALÓSULÓ ÚTÉPÍTÉSEKRŐL

Hatályos: 2021. 08. 01

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

A LAKOSSÁGI KEZDEMÉNYEZÉSRE MEGVALÓSULÓ ÚTÉPÍTÉSEKRŐL

2021.08.01.

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 9. § és 10. § tekintetében a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2019. (XI.01.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 1.1.21. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi, Vagyonhasznosító és Településfejlesztési Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 47. § 15. pont szerinti helyi közút használatában érdekeltek között a Kkt. 31. § (1) bekezdése alapján létrejött együttműködés keretében megvalósuló helyi közút építésére (földút szilárd burkolattal való ellátására), valamint az ehhez kapcsolódóan előírt útépítési érdekeltségi hozzájárulásra.

2. § (1) E rendelet alkalmazása során

1. út: szilárd burkolatú helyi közút a járda és a kerékpárút kivételével, a hozzá kapcsolódó felszíni vagy felszín alatti csapadékvíz elvezető rendszerrel,

2. útépítés: földút szilárd burkolattal való kiépítése, a pályaszerkezet és a tervezett burkolat, valamint az utcai csapadékvíz-elvezetés, csapadékvíz-átereszek kialakítása, a létesítésre vonatkozó hatósági engedélyben foglalt valamennyi úttartozék megvalósítása,

3. telekhatár: az ingatlanügyi hatóság nyilvántartásában kijelölt ingatlanhatár,

4. érdekeltségi egység: az érdekeltségi területen az érdekeltek tulajdonában lévő, az útépítési beruházás megvalósítása érdekében a rendelet szerinti útépítési együttműködési megállapodás megkötésekor az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező beépített, vagy beépíthető ingatlan.

5. az út használatában érdekelt: a Kkt. 47. § 15. pontja szerinti személy, azzal, hogy az útépítésben érdekeltek számát az útépítéssel érintett teljes területre (érdekeltségi terület) tekintettel kell megállapítani,

6. érintett ingatlan: az az ingatlan, amely határos a megépülő úttal és arról az ingatlanra a közútkezelő nyilatkozata szerint kapubejáró (útcsatlakozás) létesíthető,

7. az érintett ingatlan tulajdonosa: az együttműködési megállapodás megkötésének napján vagy az útépítési érdekeltségi hozzájárulás fizetési kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában, a fizetési kötelezettség fennállásának időtartama alatt az érintett ingatlan ingatlan-nyilvántartás szerinti tulajdonosa,

8. az útépítési beruházás költsége: az út vissza nem térítendő, önkormányzatot illető európai uniós és állami támogatásokkal csökkentett, e rendelet szerint megállapított értéke.

(2) Az (1) bekezdés 7. pontban foglaltaktól eltérően az útépítési beruházás szempontjából nem minősül érintettnek az az ingatlan, amely két vagy több oldalról minősül érintett ingatlannak, és más – korábbi vagy egyidőben történő – önkormányzati útépítési beruházással kapcsolatban az útépítési hozzájárulás vagy a lakossági kezdeményezésre megvalósuló útépítéssel kapcsolatban az útépítési érdekeltségi hozzájárulás teljes összege megfizetésre került.

2. Lakosság általi útépítési kezdeményezés benyújtása

3. § (1) A létesítendő út használatában érdekeltek lakossági kezdeményezés alapján megvalósítandó útépítésre az általuk megválasztott közös képviselő útján igénybejelentéssel élhetnek Tiszakécske Város Jegyzőjéhez (a továbbiakban: jegyző), amennyiben a tervezett útépítés nyomvonalát képező ingatlan az önkormányzat kizárólagos tulajdonában áll.

(2) Az igénybejelentés minimális tartalmi követelményei:

1. a megvalósítani tervezett útépítéssel érintett közterület, út, közút megnevezése,

2. az útépítéssel érintett útszakasz megjelölése,

3. a megvalósítandó út használatában érdekelt valamennyi ingatlan valamennyi tulajdonosának neve, az érintett ingatlan helyrajzi számának és házszámának, a tulajdonos tulajdoni hányadának a megjelölése,

4. valamennyi érintett ingatlan valamennyi tulajdonosának előzetes nyilatkozata arról, hogy az útépítési együttműködésben részt kíván venni és vállalja a jelen rendeletben foglalt költségek megfizetését, vagy nyilatkozata arról, hogy az együttműködésben nem kíván részt venni,

5. a közös képviselő képviseleti jogosultságának megjelölése, a képviseleti jog terjedelme, a közös képviselő megválasztásával összefüggő eljárási szabályok meghatározása, a közös képviselő neve, címe, elérhetősége,

6. az érintettek nyilatkozata arról, miszerint tudomásul veszik, hogy a megvalósult út térítésmentesen önkormányzati tulajdonba kerül.

4. § (1) Az igénybejelentést a jegyző megvizsgálja. Amennyiben az útépítés nyomvonalát képező összes ingatlan nem áll az önkormányzat kizárólagos tulajdonában, a jegyző a közös képviselőt tájékoztatja e tényről és arról, hogy az igénybejelentés támogatására nincs lehetőség.

(2) Az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló ingatlanra tervezett nyomvonal esetén az igénybejelentést követő tizenöt napon belül a polgármester úttervező mérnöktől árajánlatot kér az igénybejelentésben foglalt útépítés árazott beruházási költségbecslést is tartalmazó engedélyes tervének elkészítésére (a továbbiakban: tervezési munka), majd a tervezőtől beérkezett árajánlatot annak beérkezésétől számított tíz napon belül továbbítja a közös képviselő részére.

(3) Az együttműködésben résztvevő, létesítendő út használatában érdekeltek a közös képviselő útján nyilatkoznak a (2) bekezdés szerinti tervezői árajánlat alapján az abban foglalt tervezési munka teljes költségének vállalásáról.

(4) Amennyiben az együttműködésben résztvevő, az út használatában érdekeltek vállalják a tervezési munka teljes költsége viselését, a kötelezettségvállaló nyilatkozat beérkezését és a tervezési munka teljes ellenértékének az önkormányzat számlaszámára történt beérkezését követő 15 napon belül az önkormányzat a tervezési munka elkészítését megrendeli.

(5) Az elkészült engedélyes terv alapján az önkormányzat az útépítésre vonatkozóan megkéri a közlekedési hatóság engedélyét, majd a végleges építési engedély másolatát és az elkészült terv egy eredeti példányát a jegyző a közös képviselőn keresztül az út használatában érdekeltek részére megküldi.

3. Az útépítési beruházás költségének megállapítása

5. § (1) Az elkészült engedélyes tervben foglalt árazott beruházási költségbecslés felhasználásával az önkormányzat értékhatártól függően Tiszakécske Város Önkormányzatának Beszerzési Szabályzata vagy Tiszakécske Város Önkormányzatának Közbeszerzési Szabályzata alapján eljárást folytat le. Az eljárás eredménye alapján megállapítja az útépítés kivitelezési költségét.

(2) Az útépítési beruházás költségét a jegyző állapítja meg.

(3) A beruházási költség elemei:

1. az engedélyezési eljárás során a kivitelezéssel érintett valamennyi közmű vonatkozásában felmerült tervezési és engedélyeztetési költség,

2. a kivitelezési munkák teljes költsége, beleértve a kivitelezéshez szükséges közterület bontási engedélyben, valamint tulajdonosi, közútkezelői hozzájárulásban előírt szintű és műszaki tartalmú helyreállításának költségét, továbbá a kivitelezéssel érintett valamennyi közmű vonatkozásában előírt munkák költségét,

3. műszaki ellenőrzés díja,

4. kivitelezés során felmerülő tervezői művezetés és közmű szakfelügyelet költsége,

5. az üzembe helyezés költségei,

6. a vissza nem igényelhető általános forgalmi adó összege.

(4) A jegyző az útépítési beruházás költségéről és annak 6. § (1) bekezdése alapján kiszámított önrészéről tájékoztatja a közös képviselőt.

4. Nyilatkozat a lakossági önrész megfizetéséről

6. § (1) Az útépítési beruházás költségének ismeretében az út használatában érdekeltek érdekeltségi egységenként egyenlő összegű önrész fizetésére kötelezettséget vállalhatnak. A vállalandó önrész mértéke érdekeltségi egységenként a beruházási költség 40 %-ának és az érdekeltségi egységek számának hányadosa.

(2) Az útépítési beruházás költségének ismeretében az útépítésben részt venni kívánó, út használatában érdekelteknek a közös képviselő útján nyilatkozniuk kell az (1) bekezdés szerinti önrész megfizetésének vállalásáról.

5. Az együttműködés feltételei, döntés az útépítési igényről

7. § (1) Az útépítési igény kizárólag akkor támogatható, ha az útépítési együttműködésben a 6. § (2) bekezdésben foglalt nyilatkozat szerint az út használatában érdekeltek legalább kétharmada részt vesz.

(2) Az útépítési igény támogatásáról vagy elutasításáról, több igénybejelentés, valamint a már benyújtott és támogatott igénybejelentések esetén – amennyiben a kivitelezés még nem kezdődött meg - az egyes igénybejelentések megvalósíthatósági sorrendjéről a Képviselő-testület az önrész megfizetésének vállalására vonatkozó nyilatkozatok beérkezését követően dönt, és döntéséről a közös képviselőt értesíti.

(3) A (2) bekezdés szerinti döntés meghozatala során irányadó különösen

1. az éves költségvetésben rendelkezésre álló, még le nem kötött kiadási előirányzat mértéke,

2. a létesítendő útépítés műszaki szükségessége, városfejlesztési és városrendezési érdek,

3. az útépítéssel érintett ingatlan közművesítettségének mértéke,

4. az útépítés megvalósítása céljára az önkormányzat részére juttatott támogatások mértéke.

6. Az együttműködési megállapodás megkötése, érdekeltségi hozzájárulás megfizetése

8. § (1) Az igénybejelentés támogatása esetén az útépítést kezdeményező, önrész megfizetését vállaló út használatában érdekeltekkel az önkormányzat együttműködési megállapodást köt. Az együttműködési megállapodást a 3. § (1) bekezdés szerinti közös képviselő és az önkormányzat, mint beruházó köti meg.

(2) Az együttműködési megállapodásban rögzíteni kell többek között

1. az együttműködésben résztvevő út használatában érdekeltek önerejének az önkormányzat által vezetett számlára történő befizetésre rendelkezésére álló határnapot,

2. azt, hogy amennyiben az együttműködésben résztvevő út használatában érdekeltek által a vállalásban foglaltak ellenére az önerő megfizetésére határidőben nem kerül sor, akkor az önkormányzat az igénybejelentést leghátra sorolja és az útépítésre vonatkozó eljárását felfüggeszti vagy az igénybejelentést az igénybejelentések sorából – a közös képviselő részére eljuttatott, legalább tizenöt napos fizetési határidőt megjelölő fizetési felszólítás eredménytelensége esetén – törli,

3. annak megjelölését, hogy a kivitelezés az út használatában érdekeltek általi befizetések teljesítése és az önkormányzatra eső költség biztosítása után indítható,

4. azt, hogy az együttműködésben résztvevő út használatában érdekeltek a kivitelezést tűrni kötelesek,

5. a kivitelezés során az együttműködésben résztvevő út használatában érdekeltek részéről érkező észrevételek bejelentésének és rendezésének a módját.

9. § (1) Az önkormányzat a 2. § (1) bekezdés 8. pontja szerinti, de az együttműködésben részt nem vevő érdekeltet útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére kötelezi a 10. §-ban foglaltak szerint.

(2) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás összege a beruházási költség 40 %-ának és az érdekeltségi egységek számának hányadosa.

10. § (1) A hozzájárulás kivetésére kizárólag a megvalósult beruházás üzembe helyezését követően kerülhet sor.

(2) A hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

(3) A hozzájárulás megfizetésére az érintett ingatlan tulajdonosa az érdekeltségi egységben fennálló tulajdoni hányada után köteles.

(4) A hozzájárulás 9. § (2) bekezdés szerinti összegét a határozat véglegessé válását követő hatvan napon belül, egy összegben kell megfizetni a határozatban megjelölt önkormányzati számlára.

(5) A kötelezett természetes személy részére a hozzájárulás megfizetésére nyitva álló időtartamon belül benyújtott indokolt kérelmére legfeljebb harminchat havi kamatmentes részletfizetés engedélyezhető azzal, hogy az egyhavi fizetendő részlet mértéke nem lehet kevesebb, mint 15.000,- Ft.

(6) A kötelezett - vagy polgári jogi jogutódja - köteles bejelenteni, ha az érintett ingatlant a hozzájárulás teljes összegének megfizetése előtt a kötelezett elidegeníti vagy a kötelezett tulajdoni hányadában, tulajdoni helyzetében változás áll be.

(7) Az eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

7. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2021. augusztus 1-jén lép hatályba.

12. § Hatályát veszti a lakossági kezdeményezésre önkormányzati részvétellel és saját elhatározásból megvalósuló magánerős út-, járda- és közműépítések szervezéséről szóló 21/2000. (VIII. 18.) önkormányzati rendelet.