Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete

a sportról

Hatályos: 2022. 02. 01

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete

a sportról

2022.02.01.

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2019. (XI.01.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 2.1. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed

a) Tiszakécske Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által ellátott kötelező és önként vállalt, sporttal kapcsolatos feladatokra, az ehhez szükséges pénzeszközök felhasználására,

b) az Önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítményekre, azok üzemeltetőire és használóira,

c) az Önkormányzattal együttműködő vagy önkormányzati támogatásban részesülő sportszervezetekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, magánszemélyekre, a helyi sporttevékenység, a helyi sportcélok és feladatok megvalósításában résztvevő személyekre, intézményekre.

2. Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai és azok ellátása

2. § (1) Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos kötelező feladatait a sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban Sporttörvény) 55. § (1)-(2) bekezdéseiben foglaltak tartalmazzák.

(2) Az Önkormányzat a jogszabályok rendelkezéseivel összhangban

a) meghatározza és megvalósítja a tiszakécskei sport hosszú távú fejlesztési céljainak megfelelő sportkoncepciót,

b) javítja és fejleszti a felnőttek szabadidősportjának, a gyermek és ifjúsági sport helyi feltételeit,

c) elősegíti az iskolai testnevelés és sporttevékenység, diáksport gyakorlásának feltételeit,

d) elősegíti a városi sporttevékenység ellátásához szükséges intézményi háttért,

e) fenntartja és működteti a tulajdonában és fenntartásában lévő sportlétesítményeket, sportpályákat,

f) elősegíti a tulajdonában lévő, de más fenntartásában, működésében szereplő sportlétesítmények, sportpályák infrastruktúrájának megteremtését,

g) együttműködik a sporttal foglalkozó intézményekkel, szervezetekkel,

h) támogatja a helyi sporttevékenységet,

i) éves költségvetési rendeletben dönt a sportfeladatokra fordítható kiadásokról,

j) helyi sportrendezvényeket bonyolít le, segíti a helyi sportrendezvények lebonyolítását,

k) az önkormányzat lehetőségeihez mérten szerepet vállal nemzetközi sportkapcsolatok kialakításában, segíti azok működését,

l) elismerésben részesíti a város sportjáért kiemelkedő eredménnyel tevékenykedők munkáját.

3. § (1) Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatait Tiszakécske Város Önkormányzatának képviselő-testülete, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság és a polgármester jelen rendeletben és külön jogszabályokban meghatározottak szerint látja el.

(2) Az Önkormányzat a város sporthagyományaira figyelemmel sportszervezeteket, sportszakembereket, sportolókat és civil szervezeteket is bevonhat sportfeladatai ellátásához.

(3) Az Önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítmények, sportpályák fenntartásáról, üzemeltetéséről megállapodás alapján sportszervezet, egyéb szervezet útján is gondoskodhat, mely esetben az önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények működési feltételei a megállapodásban, szerződésben kerülnek rögzítésre.

3. A sportfeladatok finanszírozása

4. § (1) Az Önkormányzat a sporttal kapcsolatos kötelező és önként vállalt feladatainak ellátását éves költségvetéséből biztosítja.

(2) Az Önkormányzat a sportcélra fordítható kiadások összegéről éves költségvetési rendeletében dönt.

4. A sporttevékenység támogatása, a sporttámogatás formái

5. § (1) Az önkormányzat a város sportéletének fenntartásában és fejlesztésében szorosan együttműködik a helyi sportszervezetekkel, sporttevékenységet folytató civil szervezetekkel.

(2) Az (1) bekezdésben említett szervezetek tevékenységét az önkormányzat a mindenkori éves költségvetési rendeletében biztosított fedezet alapján pályázat útján vagy egyedi kérelemre támogathatja.

(3) A pályázat útján nyújtott támogatásra Tiszakécske Város Önkormányzatának Képviselő-testülete minden év március 31. napjáig pályázatot ír ki a sportszervezetek, sporttevékenységet folytató civil szervezetek részére.

(4) Amennyiben a (3) bekezdésben előírt határidőig kiírt pályázaton részt vevő szervezetek részére a pályázati felhívásban megjelölt összeg nem kerül teljes mértékben odaítélésre, a fennmaradó összeg erejéig a Képviselő-testület a költségvetési évben újabb pályázatot írhat ki.

(5) Egyedi kérelem alapján támogatás nyújtható sportszervezet részére és kiemelkedő sporttevékenységet nyújtó természetes személynek a költségvetési rendeletben jóváhagyott fedezet terhére.

(6) Az egyedi kérelemre és a pályázat útján adott támogatás esetén is alkalmazni kell az önkormányzat által a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének az államháztartáson kívüli források átvételéről és az államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról szóló 14/2020. (VI.29.) önkormányzati rendelet előírásait.

5. Elismerések

6. § Tiszakécske város testnevelési és sport életében kifejtett kiemelkedő sport munkáért, országos vagy nemzetközi sportteljesítményért, magánszemélyeknek vagy csapatnak Sport Díj adományozható a Tiszakécske Város Képviselő-testületének a városi kitűntető díjak alapításáról és adományozásáról szóló 13/2014. (V.30.) önkormányzati rendelet alapján.

7. § Hatályát veszti Tiszakécske Város Képviselő-testületének a sportról szóló 8/2004. (III.24.) KR számú rendelete.

8. § Ez a rendelet 2022. február 1-jén lép hatályba.