Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

a Tiszakécskei Városi Piac fenntartásáról

Hatályos: 2024. 04. 01- 2024. 04. 01

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

a Tiszakécskei Városi Piac fenntartásáról

2024.04.01.

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2019. (XI.01.) önkormányzati rendelete 4. melléklet 1.1.21. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi, Vagyonhasznosító és Településfejlesztési Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed

a) Tiszakécske város közigazgatási területén, önkormányzati tulajdonú területen tartott piacra, valamint az ezen folytatott kiskereskedelmi tevékenységre,

b) a piac fenntartójára, üzemeltetőjére, a piac területén kereskedelmi, szolgáltatási és üzemeltetési tevékenységet folytatókra, valamint a piac vásárlóira és látogatóira.

(2) A piac területén létesített üzlet működésére és annak üzletkörébe tartozó áruk forgalmazására az üzletek működésére vonatkozó jogszabályok az irányadók.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. árusító hely: az üzemeltető által kijelölt üzlethelyiségnek nem minősülő, árusító, vagy szolgáltató tevékenységre alkalmas hely.

2. helyfoglalási megállapodás: az üzemeltető, mint bérbeadó és a bérlő között létrejött megállapodás, amely alapján helyfoglalási díj fizetése ellenében a piaci napokon az e rendeletben meghatározott időpontig a bérlő jogosult a megállapodásban foglalt árusító helyet elfoglalni.

3. helyhasználó: aki az üzemeltetővel olyan szerződéses jogviszonyt létesít, amely alkalmi (napi) vagy tartós helyhasználatra jogosít,

4. helypénz: napijegy formájában az árusító hely használatáért fizetendő térítési díj.

5. piac: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 19. pontjában meghatározottak.

3. Piac fenntartása és üzemeltetése

3. § Tiszakécske Város Önkormányzata a lakosság élelmiszerekkel, közszükségleti cikkekkel történő jobb ellátása érdekében városi piacot tart fenn.

4. § (1) Tiszakécske Város Önkormányzata a piac üzemeltetésével, annak rendjének biztosításával, a helypénz és a helyfoglalási díj beszedésével Tiszakécske Város Önkormányzatának Városgondnokságát (a továbbiakban: Üzemeltető) bízza meg.

(2) Az Üzemeltető

a) ellátja a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm.rendeletben foglalt feladatokat,

b) biztosítja a piac rendjét, az árusítás zavartalanságát,

c) kijelöli az árusító helyeket, beszedi a helypénzt, a helyfoglalási díjat és az egyéb díjakat,

d) gondoskodik a piac tisztán tartásáról, hó és síkosság mentesítéséről.

4. Piac helye és nyitva tartása

5. § (1) A piac helye: 6060 Tiszakécske, Erkel fasor 3. (hrsz.: 828/1)

(2) A piac nyitva tartása április 1. és október 31. között: hetente három alkalommal, kedden, pénteken és vasárnap 5.00- 12.00 óra között.

(3) A piac nyitva tartása november 1. és március 31. között: hetente három alkalommal, kedden, pénteken és vasárnap 6.00- 12.00 óra között.

(4) A piac január 1-jén, húsvét vasárnapján és december 25-26. napján zárva tart.

5. A piac működési rendje

6. § (1) A piac területén a helyhasználó áruinak, valamint egyéb ingóságainak őrzése, kezelése és tárolása a helyhasználó felelőssége és kötelezettsége.

(2) A helyhasználó köteles az általa elfoglalt elárusító helyet folyamatosan tisztán tartani, állagát megóvni.

(3) A helyhasználó az árusítás befejezését követően köteles a nem értékesített áruit, valamint minden egyéb ingóságát a piac területéről elszállítani.

(4) A helyhasználó az árusítás befejeztével köteles a saját árusító tevékenységéből keletkező hulladékot a piac területén biztosított hulladéktároló edényzetbe elhelyezni, vagy a hulladék piac területéről történő elszállításáról gondoskodni.

(5) Amennyiben a helyhasználó a (4) bekezdésben foglalt kötelezettségének nem tesz eleget, köteles az 1. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat 4. sorában meghatározott díjat az Üzemeltető részére megfizetni, aki gondoskodik a terület hulladéktól történő megtisztításáról.

(6) Amennyiben a helyhasználónak az (5) bekezdésben foglaltak alapján díjtartozása keletkezik, a díjtartozás rendezéséig nem árusíthat a piacon.

6. Helypénz, helyfoglalási díj és egyéb díjak

7. § (1) A piacon csak az Üzemeltető által megjelölt helyen szabad árusítani. A piacon az árusító helyek elfoglalása helyfoglalási megállapodás hiányában az érkezés sorrendjében történik. A helypénz megfizetése a helyhasználati engedély megadásának minősül.

(2) Az árusok az árusítás alkalmával csak akkora helyet foglalhatnak el, melyre az általuk kifizetett helypénz jogosítja őket.

(3) A helypénz megfizetését tanúsító napijegyet a piacfelügyelő az árusnak történő átadáskor a hónap, nap megjelölésével érvényesíti. A napijegyet az árus a piac elhagyásáig köteles megőrizni, és ellenőrzéskor felmutatni.

(4) Az Üzemeltető állandó elárusító helyre helyfoglalási megállapodást köthet az árusokkal.

(5) A helyfoglalással biztosított asztalt a bérlő részére április 1. és október 31. között 7.00 óráig, november 1. és március 31. között 8.00 óráig lehet fenntartani. Ezen időpontokon túl történő érkezés esetén nem tarthat igényt a bérlő a lefoglalt asztalra.

(6) A helyfoglalási megállapodás alapján kijelölt helyet táblával kell megjelölni.

(7) A helyfoglalási díjat előre, a tárgyhónap 5. napjáig kell megfizetni. A díjfizetés elmaradása a helyfoglalás azonnali megszűnésével jár. A helyfoglalás a hónap 15. napjáig a hónap végére felmondható.

(8) A helypénz, a helyfoglalási díj és az egyéb díjak általános forgalmi adóval növelt összegét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(9) A hűtőpultra és a mozgóboltra meghatározott helypénz díjtétele az elektromos áram biztosítását tartalmazza.

(10) A helypénz meghatározásához az árus által elfoglalt terület számítási módja:

a) sátor használata esetén a sátor szerkezetének vízszintes vetülete által meghatározott sokszög területe függetlenül attól, hogy a sátor szerkezetére került-e ponyva,

b) árusító asztal esetén a terület egyenlő az asztal hossza szorozva az asztal szélességével,

c) amennyiben az árusítás helyén az árusnak több dolga, eszköze van, a helypénz számítás alapját képező terület az elhelyezett dolgok, eszközök mindegyikét magába foglaló egyenes vonalakkal körülhatárolt sokszög területe.

(11) A m2-ként fizetendő díj szempontjából minden megkezdett m2 egésznek számít.

(12) Piaci asztal esetén fizetendő helypénz számításánál minden megkezdett asztal egy egésznek számít.

7. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2024. április 1-jén lép hatályba.

9. § E rendelet előírásait a hatálybalépésekor fennálló jogviszonyok tekintetében is alkalmazni kell.

10. § Hatályát veszti a Tiszakécskei Városi Piac fenntartásáról szóló 15/2017. (IX.28.) önkormányzati rendelet.