Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közművelődésről szóló 4/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 01

a közművelődésről szóló 4/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A módosító rendelet pontosítja a közművelődésről szóló 4/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) személyi hatályát úgy, hogy Tiszakécske város lakossága helyett a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre terjed ki a személyi hatály a Rendelet 2. §-ában felsorolt egyéb szervezetek, személyek mellett.

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdése alapján a közművelődés tárgykörében alkotott helyi önkormányzati rendeletnek csak a közművelődés lehet a tárgya, ezért a módosító rendelet a Rendelet könyvtárra vonatkozó részeinek hatályon kívül helyezését tartalmazza.

A közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet (továbbiakban: EMMI rendelet) 3. §-a alapján a feladatellátó az általa nyújtott közművelődési alapszolgáltatás megszervezéséhez éves szolgáltatási tervet készít a tárgyév március 1-jéig. Az éves szolgáltatási terv kötelező tartalmi követelményeit az EMMI rendelet meghatározza.

A feladatellátó az éves szolgáltatási tervet a feladatellátás helyén, továbbá a közművelődési intézményben, vagy a közösségi színtérben, illetve a helyben szokásos módon közzéteszi legkésőbb a fenntartói jóváhagyást követő 15 napon belül.

Közművelődési intézmény esetében az éves szolgáltatási terv a közművelődési intézmény éves munkatervének részét képezi.

Tekintettel arra, hogy a munkatervben megjelennek a különböző programok, így külön rendezvényterv elfogadása nem indokolt, ezért a módosító rendelet a Rendelet 6. § (4) bekezdését hatályon kívül helyezi.

A rendelet-módosítás kiegészíti a Rendeletet az Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár vonatkozásában irányítás, ellenőrzés és képviselet megjelölésével, továbbá kiegészül a Rendelet bevezető része is. A módosító rendeletben a Rendeletben szereplő elírás is javításra kerül.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A 1. §-ban a módosítással érintett rendelet bevezető része kerül módosításra, kiegészítésre.

A 2. §-hoz

A 2. § tartalmazza a városban folytatható közösségi művelődési tevékenység színtereit, azok címének megjelölésével, illetve rendelkezik az Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár intézményre vonatkozóan az irányításról, ellenőrzésről és képviseletről.

A 3. §-hoz

A 3. § szövegcserés módosításokat tartalmaz.

A 4. §-hoz

A 4. § hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.

Az 5. §-hoz

Ez a szakasz tartalmazza a hatályba léptető rendelkezést.