Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a bölcsődei ellátás igénybevételéről

Hatályos: 2021. 11. 01
a bölcsődei ellátás igénybevételéről
Általános indokolás
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 15. § (2) bekezdésében felsorolt személyes gondoskodás körébe tartozó gyermekjóléti alapellátások között nevesíti a gyermekek napközbeni ellátását. A bölcsőde a gyermekek napközbeni ellátásának egyik formája.
Jelenleg a bölcsődei ellátás igénybevételének szabályai Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 14/2014. (VI.27.) önkormányzati rendeletével került szabályozásra.
A rendeletet áttekintve megállapításra került, hogy jogszabály-szerkesztési hibákat, pontatlanságokat tartalmaz, ezért indokolt annak felülvizsgálata, amely során célszerű új rendeletet alkotni.
A rendelet-tervezet a jelenleg hatályos rendelethez képest tartalmában csak néhány módosítást, pontosítást tartalmaz:
A rendelet-tervezetben nem kerültek szabályozásra azon rendelkezések, amelyeket központi jogszabály tartalmaz. Pontosításra került a rendelet személyi hatálya figyelemmel a Gyvt. szabályaira. A gyermek bölcsődében történő felvételét kezdeményezhetők köre kiegészítésre, pontosításra került, továbbá a rendelet-tervezet szerint a bölcsődei felvételről az intézményvezető döntését követően az értesítést a bölcsőde tagintézmény-vezetője helyett az intézményvezető teszi meg.
A bölcsődei ellátás térítési díját külön rendelet tartalmazza, melynek címe szintén pontosításra került a rendelet-tervezetben.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az 1. § tartalmazza a rendelet személyi és tárgyi hatályát.
A 2. §-hoz
A 2. § meghatározza a bölcsődei ellátás biztosításának szervezeti kereteit, valamint azon követelményeket, amelyeket a bölcsődei ellátás keretében biztosítani szükséges.
A 3. §-hoz
A 3. § tartalmazza a bölcsődei felvétel eljárásának rendjét, illetve az eljárás során az intézményvezető, tagintézmény-vezető, valamint a fenntartó hatáskörét.
A 4. §-hoz
A 4. § a bölcsődei ellátás megszűnésének eseteit sorolja fel.
Az 5. §-hoz
Az 5. § utal arra, hogy a bölcsődei ellátás térítési díja külön önkormányzati rendeletben került szabályozásra.
A 6. §-hoz és a 7. §-hoz
A 6-7. § hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaznak.