Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tiszakécske Város Helyi Építési Szabályzatáról, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 8/2016. (IV.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 17
Tiszakécske Város Helyi Építési Szabályzatáról, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 8/2016. (IV.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Tiszakécske Város Önkormányzata pályázati források igénybevételével a jelenlegi szűkös, az egészségügyi központtól távolabb, a Béke utcán lévő fizikoterápiai részleget az egészségügyi központ mellé kívánja telepíteni, ahol korszerű, a mai kor igényeinek és előírásainak megfelelő intézményt kíván létrehozni. A tervezett beruházás kapcsán kézen fekvő lenne a földszintes fizikoterápiai részleg felett önkormányzati bérlakások létesítése, melyre szintén nagy igény lenne a településen.
A telek jelenleg Vi intézményi övezeti besorolású, egészségügyi létesítmény céljára kijelölt intézményi terület, amelyen a helyi építési szabályzat és az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) hatályos előírásai szerint lakás nem helyezhető el.
Az egészségügyi központ földszintes bővítése nem illeszkedne kellőképpen a meglévő környezethez és a telek városközponti elhelyezkedésénél fogva telekpazarlás lenne. A hatályos beépítési intenzitás (60 % telekbeépítettség, 10,5 m épületmagasság) megtartásával zártsorú módon történő beépítés indokolt. A telken így legfeljebb 16 önkormányzati bérlakás építhető a fizikoterápiai központ fölött. A Vi intézményterület Vt övezetbe átsorolása fentiek alapján indokolt.
Az egyéb övezeti jellemzők (kialakítható legkisebb telekterület, beépítési mód) szabályozása a jelenlegi „kialakult” helyett a telekhatár-rendezés, telekmegosztás lehetőségét célozza, a beépítési mód meghatározása pedig egyrészt a jelenlegi állapotot követi, másrészt lehetővé teszi a Petőfi Sándor utcai barnamezős átépítést, másrészt a Béke utcán lévő földszintes, jelenleg az utcaképbe nem illeszkedő földszintes épület átépítését.
A fentieken túl a rendeletmódosítás egyes rendelkezései a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvénynek és a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendeletnek való megfelelést szolgálják.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Tiszakécske Város Helyi Építési Szabályzatáról, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 8/2016. (IV.28.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: HÉSZ) jelenleg sorszámozás nélkül utal a szabályozási tervre, mint mellékletre. A szabályozási tervi mellékletek sorszámát tartalmazza a szakasz (nem érdemi, csupán formai módosítás).
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
Az 1. §-ból következő átszámozást és a rendelet mellékleteire való utalást tartalmazza a szakasz (ezek sem érdemi, csupán formai módosítások).
A 4. §-hoz
A parkolók biztosítására vonatkozó rendelkezést tartalmaz.
Az 5. §-hoz
A módosuló mellékletekről szóló rendelkezést tartalmaz.
A 6. §-hoz
Melléklet alkalmazására utaló rendelkezést tartalmaz.
A 7. §-hoz
Mellékletek hatályon kívül helyezését tartalmazza. Törlésre kerül a jelenlegi 4. melléklet a „Térségben tájba illő honos fafajok, örökzöldek jegyzéke”, mert ennek alkalmazására utaló rendelkezést a HÉSZ nem tartalmaz. Törlésre kerül a jelenlegi 5. melléklet „NATURA 2000 területek jegyzéke a 14/2010. (V. 11.) KvVM rendelet mellékleteiből, mert ezt más jogszabály tartalmazza, valamint a „természetvédelmi oltalom alatt álló 6/A-G számú rajzi mellékletek” mert ezeket más jogszabály alapján a szabályozási terv már tartalmazza, ezért mellékletben történő megjelenítésük felesleges és zavaró. Ugyanezen okból törlésre kerül a jelenlegi 7. melléklet „Az országos vízminőség-védelmi területek” rajzi melléklete.
A 8. §-hoz és a 9. §-hoz
Hatályba léptető és átmeneti rendelkezést tartalmaznak a szakaszok.