Tiszakécske Város Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonának meghatározásáról, a vagyon feletti tulajdonjog gyakorlásáról szóló 17/2014. (VIII.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 01

az önkormányzat vagyonának meghatározásáról, a vagyon feletti tulajdonjog gyakorlásáról szóló 17/2014. (VIII.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Az önkormányzat vagyonának meghatározásáról, a vagyon feletti tulajdonjog gyakorlásáról szóló 17/2014. (VIII.01.) önkormányzati rendelet alapján az önkormányzati vagyon elidegenítése, használat, illetve hasznosítási jogának átengedése 2.000.000,- Ft egyedi értékhatár felett nyilvános pályázat útján történik.

A vagyonrendelet módosításával az egy tömbön belül, több, minimum három önkormányzati tulajdonú építési telket magában foglaló területen az építési telkek a fentiektől eltérően pályázat kiírása nélkül értékesíthetők a Képviselő-testület döntése alapján. Az építési telkek vételárát a rendelet-tervezet szerint a képviselő-testület határozza meg.

A fentiek alapján építési telek megvásárlására pályázat nélkül adható be vételi ajánlat.

A telkek megvásárolhatóak teljes áron, de a feltételek fennállása esetén az önkormányzati tulajdonú telkekhez nyújtott vételár-kedvezményről szóló rendelet alapján vételár-kedvezmény igénybevételével is.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet 1. §-a tartalmazza azon rendelkezést, miszerint az önkormányzati vagyonnal való rendelkezést megelőzően az adott vagyontárgy forgalmi értékéről értékbecslést kell készíttetni, azonban az azonos adottságú ingatlanok sorozatos értékesítése esetében lehetővé teszi, hogy az értékbecslés csak egy ingatlanra vonatkozóan készüljön el.

A 2. §-hoz

A vagyonrendelet kiegészül 13/A. §-al, amely meghatározza a pályázat kiírása nélkül értékesíthető építési telkek körét, valamint szabályozza az értékesítés módját, illetve a polgármesterre történő hatáskör átruházást tartalmaz.

A 3. §-hoz

A 3. § szövegcserés módosításokat tartalmaz. Pontosítások történtek, amelyek egyértelművé teszik a rendelet egyes rendelkezéseit, illetve a rendeletben szereplő, már nem hatályos központi jogszabály hatályos hivatkozásra történő cseréjét tartalmazza.

A 4. §-hoz

A 4. § a rendelet hatályba léptető rendelkezését tartalmazza.