Tiszakécske Város Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ TELKEKHEZ NYÚJTOTT VÉTELÁR-KEDVEZMÉNYRŐL

Hatályos: 2021. 06. 01

ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ TELKEKHEZ NYÚJTOTT VÉTELÁR-KEDVEZMÉNYRŐL

Általános indokolás

Az önkormányzat fontosnak tartja a városban történő hosszú távú letelepedés elősegítését, gyermekvállalás ösztönzését. A fenti célok elősegítése érdekében az önkormányzati tulajdonú építési telkek vásárlásához vételár-kedvezményt biztosít a rendeletben foglalt feltételeknek megfelelő személyek részére. A vételár-kedvezmény igénybevételével megvásárolható ingatlanok körét a rendelet melléklete tartalmazza.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet 1. §-a tartalmazza a rendelet tárgyi hatályát.

A 2. §-hoz

Értelmező rendelkezések. Az élettárs, a gyermek, és a lakóépület fogalma, központi jogszabályokra történő hivatkozással kerültek meghatározásra.

A 3. §-hoz

A 3. § tartalmazza a vételár-kedvezmény igénybevételének feltételeit. Szabályozza a házastársak és az élettársak igénylésének módját, valamint a vételár-kedvezménnyel vásárolt ingatlan adásvételi szerződéstől számított 10 éven belüli értékesítésének feltételeit.

A 4. §-hoz

A 4. § határozza meg a vételár-kedvezmény mértékét, illetve, a gyermekszám meghatározásához figyelembe vehető gyermekek körét.

Az 5. §-hoz

Az 5. § tartalmazza a gyermekvállalásra tekintettel érvényesíthető vételár-kedvezmény szabályait, úgy, mint milyen feltételeknek megfelelő házastársak, élettársak igényelhetik, szabályozásra került a gyermekvállalás teljesítésére meghatározott időtartam, a vállalás nem teljesítése esetére meghatározott jogkövetkezmény, illetve a jogkövetkezmény alóli mentesülés esetei.

A 6. §-hoz és a 7. §-hoz

A 6-7. § a vételár-kedvezmény igénylésének módját, valamint a vételár-kedvezmény igénybe vételéhez szükséges benyújtandó dokumentumok körét tartalmazza, továbbá hatásköri szabályokat állapít meg.

A 8. §-hoz

A 8. § a vételár-kedvezményben részesült személy által vállalt kötelezettségek teljesülése ellenőrzésének szabályait tartalmazza, illetve a kötelezettségek nem teljesítése esetén alkalmazott jogkövetkezményeket szabályozza.

A 9. §-hoz

A 9. § tartalmazza a rendelet hatályba lépését, hatályon kívül helyezi az önkormányzati tulajdonú telkekhez nyújtott szociális célú vételár-kedvezményről szóló 4/2016. (III.31.) önkormányzati rendeletet, illetve módosítja a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2019. (XI.01.) önkormányzati rendelet 3. mellékletét.