Tiszakécske Város Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

TISZAKÉCSKE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2020. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁRÓL

Hatályos: 2021. 06. 29

TISZAKÉCSKE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2020. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁRÓL

Általános indokolás

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) alapján a zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé, úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.

A Kormány a 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-ában az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány (a továbbiakban: koronavírus világjárvány) következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. Kihirdetett veszélyhelyzetben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (Kat. tv.) 46. § (4) bekezdése szerint valamennyi képviselő-testületi feladat- és hatáskört a polgármester gyakorolja, az ott meghatározott korlátra tekintettel.

Az Áht. valamint annak végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendeleta zárszámadás tartalmi elemeit szabályozza, mely alapján a rendelet-tervezet összeállításra került.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Ez a szakasz a rendelet hatályát tartalmazza.

A 2. §-hoz

Ez a szakasz tartalmazza a zárszámadás főösszegeit, valamint a vonatkozó mellékletek felsorolását.

A 3. §-hoz

Ez a szakasz az önkormányzat által irányított költségvetési szervek 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról, valamint a kapcsolódó mellékletekről nyújt információt.

A 4. §-hoz

Ez a szakasz az önkormányzat és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek maradvány felhasználására vonatkozó részleteket tartalmazza.

Az 5. §-hoz

Ez a szakasz tartalmazza a jogszabály alapján előírt mellékletek felsorolását.

A 6. §-hoz

Ez a szakasz tartalmazza a hatályba léptető rendelkezést.