Tiszakécske Város Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tiszakécske város kötelező maszkviselésre kijelölt közterületeiről és nyilvános helyeiről szóló 22/2020. (XI.12.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2021. 06. 15

Tiszakécske város kötelező maszkviselésre kijelölt közterületeiről és nyilvános helyeiről szóló 22/2020. (XI.12.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Általános indokolás

A Kormány a 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-ában az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány (a továbbiakban: koronavírus világjárvány) következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

Kihirdetett veszélyhelyzetben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (Kat. tv.) 46. § (4) bekezdése szerint valamennyi képviselő-testületi feladat- és hatáskört a polgármester gyakorolja, az ott meghatározott korlátra tekintettel.

Tiszakécske város kötelező maszkviselésre kijelölt közterületeiről és nyilvános helyeiről szóló 22/2020. (XI.12.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése a felhatalmazást adó jogszabályi rendelkezés hatályon kívül helyezése miatt, a magasabb szintű jogszabályokkal történő összhang biztosítása érdekében indokolt.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Korm.rendelet (továbbiakban: Korm.rendelet) 1. § (1) bekezdésének b) pontja és a 27. § a) pontja felhatalmazást adott a települési önkormányzat polgármesterének, hogy – mint a helyi önkormányzat képviselő-testülete hatáskörének a Kat. tv. 46. § (4) bekezdése alapján gyakorlója – önkormányzati rendeletben határozza meg a 10.000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén azon közterületeket, illetve nyilvános helyeket, ahol a Korm.rendeletben meghatározott módon kötelező maszkot viselni.

A Korm.rendelet 1. § (1) bekezdés b) pontja előírta, hogy a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével mindenki köteles a 10.000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken, orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil, vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

2021. május 23. napjától a Korm.rendelet 1. § (1) bekezdés b) pontja hatályát vesztette.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Korm.rendelet rendezvényeket érintő módosításáról szóló 335/2021. (VI.11.) Korm.rendelet hatályon kívül helyezte a Korm.rendelet 27. § a) pontját.

Tekintettel a felhatalmazást adó jogszabályi rendelkezés hatályon kívül helyezésére, a magasabb szintű jogszabályokkal történő összhang biztosítása érdekében szükséges az önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről rendeletet alkotni.

A 2. §-hoz

A 2. § rendelkezik a rendelet időbeli hatályáról.