Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a sportról

Hatályos: 2022. 02. 01
a sportról
Általános indokolás
A sportról szóló 2004. évi I. törvény (továbbiakban: Sporttörvény) 55. § (1)-(2) bekezdései határozzák meg a helyi önkormányzatok sporttal kapcsolatos feladatait:
(1) A települési önkormányzat - figyelemmel a sport hosszú távú fejlesztési koncepciójára -:
a) meghatározza a helyi sportfejlesztési koncepciót, és gondoskodik annak megvalósításáról,
b) az a) pontban foglalt célkitűzéseivel összhangban együttműködik a helyi sportszervezetekkel, sportszövetségekkel,
c) fenntartja és működteti a tulajdonát képező sportlétesítményeket,
d) támogatja az iskolai testnevelés és sporttevékenység gyakorlása feltételeinek megteremtését.
(2) A települési önkormányzat az (1) bekezdésben foglaltakon kívül támogatja az iskolai sportkörök működéséhez, vagy az ezek feladatait ellátó diáksport-egyesületek feladatainak zavartalan ellátásához szükséges feltételek megteremtését.
Az 55. § (6) bekezdése alapján a Sporttörvényben meghatározott feladatai alapján a tízezernél több lakosú helyi önkormányzatok rendeletben állapítják meg a helyi adottságoknak megfelelően a sporttal kapcsolatos részletes feladatokat és kötelezettségeket, valamint a költségvetésükből a sportra fordítandó összeget.
A fenti jogszabályi felhatalmazás alapján Tiszakécske Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2004-ben megalkotta a sportról szóló 8/2004. (III.23.) KR. számú rendeletét.
Tekintettel a rendelet megalkotása óta eltelt időre, a sportrendelet felülvizsgálatra került, melynek eredményeként célszerű a sport tárgykört új önkormányzati rendelet megalkotásával szabályozni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az 1. § tartalmazza a rendelet személyi és tárgyi hatályát.
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
A 2. §-ban került meghatározásra az önkormányzat helyi adottságoknak megfelelő sporttal kapcsolatos részletes feladatai és kötelezettségei. A 3. § meghatározza, mely testületnek, illetve személynek van feladatai a sporttal kapcsolatban, illetve rögzítésre kerül, hogy a feladatok ellátása során az önkormányzat sportszervezeteket, sportszakembereket, sportolókat, civil szervezeteket is bevonhat.
A 4. §-hoz
A 4. § tartalmazza a sportfeladatok finanszírozásának módját.
Az 5. §-hoz
Az 5. § tartalmazza az önkormányzat által, sporttal kapcsolatos tevékenységhez nyújtott támogatások formáit, a pályázók körét. A pályázat útján nyújtott támogatások esetében meghatározásra került a pályázat kiírásának határideje, illetve újabb pályázat kiírásának lehetősége.
A 6. §-hoz
A 6. § szabályozza a sportterületen kiemelkedő teljesítményt nyújtó magánszemélyek vagy csapat elismerésének lehetőségét.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
A 7-8. §-ok hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaznak.