Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tiszakécske Város Helyi Építési Szabályzatáról, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 8/2016. (IV.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 08

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.08.
Tiszakécske Város Helyi Építési Szabályzatáról, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 8/2016. (IV.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A helyi építési szabályzat a településszerkezeti tervvel összhangban, a településképi követelmények kivételével, megállapítja - a táj, az épített- és a természeti környezet, valamint a környezeti elemek védelmével kapcsolatos területhasználati korlátozásokkal, továbbá az egyes területek felhasználásával, az azokon való építés rendjével és intenzitásával kapcsolatos előírásokkal - a helyi építési követelményeket, jogokat és kötelezettségeket.
A rendelet-módosítás célja az állampolgárok jogos érdekeinek érvényesítése a településrendezési eszközökben. A módosítással lehetővé válik, hogy a módosítást kezdeményező állampolgárok és azok, akiket a módosítás kezdvezően érint, megvalósíthassák beruházási céljaikat, tudjanak építési, használatbavételi, fennmaradási engedélyt szerezni tervezett vagy elvégzett építési tevékenységükre, rendezhessék ingatlanjaik ingatlan-nyilvántartási bejegyzését, feltüntetését a tényleges kialakult állapot szerint.
A rendelet-módosítással az önkormányzat eleget tesz azon törvényi kötelezettségének, hogy megteremti a helyi építési szabályzat és a magasabb szintű területrendezési tervek összhangját.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az alaprendelet (továbbiakban HÉSZ) magasabb szintű jogszabályra utaló pontosítás
A 2. §-hoz
A HÉSZ fogalom-magyarázatát egészíti ki a rendelkezés.
A 3. §-hoz
Az építési övezetek felsorolását egészíti ki a rendelkezés az „általános gazdasági terület” új építési övezetével, valamint az övezetek felsorolását a „Mák” korlátozott használatú mezőgazdasági övezettel, amely eddig a HÉSZ-ben nem volt, továbbá a 7. § (1) e) és 7. §(2) e) pont sorszámozását javítja ki.
A 4. §-hoz
Pontosító rendelkezés.
Az 5. §-hoz
A telekalakítási szabályok és a HÉSZ kapcsolatát pontosító rendelkezés.
A 6. §-hoz
A katonai repülőtér radarállomása okán az OTÉK-kal való összhang megteremtése érdekében készült rendelkezés, amely szélerőmű létesítését már nem teszi lehetővé a város teljes igazgatási területén.
A 7. §-hoz
A Holt-Tisza védelme érdekében tiltja mg annak 100 m-es körzetében állattartó épületek építését, továbbá a meglévő telkek beépítésére és meglévő épületekre vonatkozó pontosító szabályozás.
A 8. §-hoz
A módosítással bevezetésre kerülő „általános gazdasági terület”-re vonatkozó építési szabályokat állapítja meg a szakasz.
A 9. §-hoz
A Tisza-parti üdülőterület legrégebbi területeire vonatkozó, a meglévőségeket figyelembe vevő, általánostól eltérő szabályokat állapítja meg a szakasz.
A 10. §-hoz
A Holt-Tisza védelme érdekében javasolt tiltó rendelkezés, amely 100 m-en belül új építmények elhelyezését, meglévő épületek állattartó létesítményekké átminősítését akadályozza meg.
A 12. §-hoz
Mezőgazdasági területeken történő építkezésekre és birtokközpontok kialakíthatóságára vonatkozó pontosító, a Holt-Tisza környezetében szigorító rendelkezések.
A 13–16. §-hoz
Mezőgazdasági területeken történő telekalakításra vonatkozó egységesítő, pontosító rendelkezések.
A 17. §-hoz
A beépítésre nem szánt különleges sportterületekre vonatkozó pontosító rendelkezés a Holt-Tisza védelme érdekében.
A 18. §-hoz
A beépítésre nem szánt különleges megújuló energiahasznosítás céljára szolgáló területeken a szélerőművek létesítését tiltó rendelkezés.
A 19. §-hoz és a 20. §-hoz
A Holt-Tisza védelme érdekében javasolt pontosító rendelkezések, valamint a telekalakítási eljárásokban alkalmazandó pontosító rendelkezések.
A 21. §-hoz
A HÉSZ mellékleteinek módosításáról rendelkezik a szakasz. Módosul a HÉSZ 1. melléklete szerinti igazgatási terület és 2. melléklete szerinti Beépítésre szánt területek szabályozási terve.
A 22. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezés, amely korábban szélerőművek létesítését tette lehetővé.
A 23. §-hoz és a 24. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést és átmeneti rendelkezést tartalmaznak a szakaszok.