Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek elnevezéséről, az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezésről, valamint a házszám megállapításának szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 15

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.15.
a közterületek elnevezéséről, az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezésről, valamint a házszám megállapításának szabályairól
Általános indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 3. pontjában foglaltak alapján az önkormányzat kötelező – az Mötv. 42. § 8. pontja szerinti át nem ruházható képviselő-testületi – feladata a közterület elnevezése.
Az Mötv. 143. § (3) bekezdése alapján a települési önkormányzat képviselő-testülete felhatalmazást kapott arra, hogy rendeletben állapítsa meg a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám megállapítás szabályait. Az Mötv. 51. § (5) bekezdése szerint a közterület elnevezésének rendjét a települési, a fővárosban a fővárosi önkormányzat rendeletben állapítja meg.
A rendelet célja, hogy Tiszakécske város közterületei elnevezésének, a házszám megállapításának egységes rendjét, ezáltal a megfelelő tájékozódást biztosítsa, ennek során a területek beazonosíthatósága érdekében érvényre juttassa a helyi sajátosságokat, illetve az igazgatási, földrajzi, történelmi, közlekedési és nyelvhelyességi szempontokat.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Az 1-2. § a rendelet célját rögzíti, továbbá meghatározza a rendeletben használt fogalmakat.
A 3. §-hoz és a 4. §-hoz
A 3-4. § a közterület elnevezésének általános szabályait rögzíti, megállapítja, hogy a közterület elnevezése során milyen szempontokra kell figyelemmel lenni, illetve részletesen szabályozza a közterület személyről történő elnevezésének lehetőségeit.
Az 5. §-hoz
Az 5. §-ban meghatározásra került, hogy mely személyek, illetve szervezetek kezdeményezhetik a közterület elnevezését, vagy közterületnév megváltoztatását, továbbá szabályozza a lakosság és egyéb szervezetek közterületnév meghatározásába történő bevonását. Az 5. § rendelkezik a közterületekről történő nyilvántartás vezetési kötelezettségről, továbbá megállapításra került a közterület elnevezése megszűnésének esete is.
A 6. §-hoz
A 6. § rendelkezik a településrész nevének megállapításáról.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
Ezen §-ok szabályozzák a házszám megállapításának, illetve a házszámváltozás szabályait. A rendelet meghatározza a házszám képzésének módját, illetve a közterületek számozásának szabályait, külön kiemelve a vonalszerű közterületeket, a zsákutcát, a csak egy oldalon beépíthető közterületet, a tereket és ahhoz hasonló alakú közterületeket, valamint a saroktelkeket. Szabályozásra került a telekegyesítéskor, illetve a még beépítetlen telkekre vonatkozó házszám megállapítás szabályai is.
A 9. §-hoz
A 9. § a már megállapított házszámok megváltoztatásának rendjét tartalmazza.
A 10. §-hoz és a 11. §-hoz
A 10-11. § előírja, hogy a közterületeken a közterület elnevezését, valamit a házszámot tartalmazó táblát hol és milyen módon kell elhelyezni, illetve ezzel kapcsolatos kötelezettségeket írja elő.
A 12. §-hoz és a 13. §-hoz
Ezen szakaszok hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaznak.