Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális támogatásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 01

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.01.
a szociális támogatásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A jelenleg hatályos szabályok alapján - amennyiben a rendszeres lakhatási támogatás természetbeni formában kerül megállapításra - a támogatás összegét Tiszakécske Város Önkormányzatának Városgondnoksága részére kell átutalni.
A Városgondnokság gondoskodik a tüzelőanyag támogatotthoz történő kiszállításáról.
Tekintettel arra, hogy a támogatásként adott tüzelőanyag egyrészt önkormányzati tulajdonú területeken történő tisztításból keletkezik, illetve tüzelőanyag vásárlása esetén a vevő jellemzően Tiszakécske Város Önkormányzata, célszerű a rendeletben meghatározott eljárási szabályokat úgy egyszerűsíteni, hogy a természetbeni juttatásként adott tüzelőanyag esetében a Városgondnokság csak a kiszállítást végző szerv legyen, de számlázás az önkormányzat és a Városgondnokság között ne történjen, ezzel megszüntetve a felesleges többlet adminisztratív terhet, és ÁFA fizetési kötelezettséget.
A fentiek alapján - a rendelet-módosítás elfogadása esetén – amennyiben a rendszeres lakhatási támogatás természetbeni, tüzelőanyag formájában kerül megállapításra, a Tiszakécske Város Önkormányzata tulajdonát képező tüzelőanyagot a Városgondnokság térítésmentesen szállítaná ki támogatott részére.
A kiszállított tüzelőanyag mennyiségének meghatározása, a támogatott részére a szociális rendelet alapján megállapított összeg, és a Képviselő-testület által határozatban megállapított tűzifa pénzegyenérték figyelembe vételével történne.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az 1. §-ban került meghatározásra a rendszeres lakhatási támogatás természetbeni formában történő megállapítása esetén az ellátás biztosításának módja.
A 2. §-hoz
A 2. § szabályozza a megállapított rendszeres lakhatási támogatás alapján kiszállítandó tűzifa mennyiség meghatározásának módját.