Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületi térfigyelő rendszerről szóló 18/2020. (VII.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 27
a közterületi térfigyelő rendszerről szóló 18/2020. (VII.30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok közé sorolja a település közbiztonságának biztosításában való közreműködést.
Tiszakécske Város Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a település közbiztonságára, a bűnmegelőzésre és bűnüldözésre, illetve ezzel összhangban a város lakói biztonságérzetének növelésére.
A közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény (továbbiakban: Kftv.) 7. § (3) bekezdése alapján a felügyelet közterületen, közbiztonsági, illetve bűnmegelőzési célból, bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon, képfelvevőt helyezhet el és felvételt készíthet. A képfelvevő elhelyezéséről, valamint a képfelvevővel megfigyelt közterület kijelöléséről a felügyelet előterjesztésére a Képviselő-testület dönt.
A Kftv. 8. § (1) bekezdése alapján, ha a települési önkormányzatnál közterület-felügyelet, vagy közterület-felügyelő nem működik, a 7. § (3) bekezdésében meghatározott képfelvevőt a jegyző, vagy a képviselő-testület által kijelölt, a települési önkormányzat alkalmazásában álló köztisztviselő is üzemeltetheti és kezelheti.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet melléklete tartalmazza a térfigyelő kamerák helyét, a megfigyelt területet és a kamerák számát.
A 2. §-hoz
A 2. § a hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.