Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 09. 01

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
a köztemetőről és a temetkezés rendjéről
Általános indokolás
A Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkára által kiadott – TKF- 1/219/1/2022. iktatószámú – a fővárosi és vármegyei kormányhivataloknak a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletével kapcsolatos 2022. évi ellenőrzési munkaterve alapján sor került a helyi önkormányzatok temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendeleteinek vizsgálatára a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet előírásaira figyelemmel. A vizsgálat során a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal (továbbiakban: Kormányhivatal) ellenőrizte Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőről és a temetkezés rendjéről szóló 11/2018. (VII.26.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Ör.). A fenti vizsgálat eredményeként a Kormányhivatal a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 133. § (2) bekezdése alapján javaslattal élt a Képviselő-testület felé. A javaslatot a Képviselő-testület 2023. május 25-i ülésén megtárgyalta, és a javaslatban foglaltak elfogadásáról, valamint 2023. július 31. napjáig új rendelet megalkotásáról döntött. Egyúttal felkérte a jegyzőt, hogy a javaslatban foglaltak figyelembevételével készítse elő a jogszabályoknak megfelelő rendelet-tervezetet. A rendelet-tervezet a Kormányhivatal javaslatában foglaltak figyelembevételével szabályozza az egyes kérdésköröket, valamint – az elmúlt időszak gyakorlatát, az üzemeltető javaslatait figyelembe véve – egyes rendelkezések az Ör.-hez viszonyítva módosított tartalommal kerültek be a rendelet-tervezetbe.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az 1. § tartalmazza a rendeletben használt fogalmak értelmezését.
A 2. §-hoz
A 2. § rendelkezik a rendelet tárgyi hatályáról, és a köztemető címéről, nagyságáról.
A 3. §-hoz
A 3. § rögzíti a köztemető tulajdonosát és fenntartóját, illetve meghatározza az üzemeltetés módját.
A 4. §-hoz
A 4. §-ban került felsorolásra a temető működését biztosító infrastrukturális feltételek.
Az 5–9. §-hoz
Az 5-9. §-okban szabályozásra került a temető, valamint a ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai, ezen belül rögzítésre került a köztemetőben lebonyolítható temetések formái, a köztemető nyitva tartása, a köztemető területére gépjárművel történő behajtás esetei, a köztemetőben a gyertyagyújtás, a hulladék elhelyezésének szabályai.
A 10. §-hoz és a 11. §-hoz
A 10. §-ban került meghatározásra a köztemető temetési helyeinek felosztására vonatkozó szabályok, az elhelyezhető urnák száma. A 11. § határozza meg az 1. mellékletre történő hivatkozással a temetési helyek megváltási díjainak általános forgalmi adó nélküli mértékét, valamint a díjak hirdetőtáblán történő kifüggesztésének kötelezettségét.
A 12. §-hoz
A 12. § a rendelet 2. mellékletére történő hivatkozással a temetési helyek méreteit tartalmazza, illetve rögzítésre került azon szabály, miszerint temetési hely megjelölésére szolgáló sírhely saját költségen létesíthető.
A 13. §-hoz
A 13. § határozza meg a kegyeleti tárgyakra, a növényzet elhelyezésére, továbbá a sírgondozásra vonatkozó szabályokat.
A 14. §-hoz
A 14. § a síremlék készítésére és üzemeltető általi ellenőrzésére vonatkozó szabályokat rögzíti.
A 15–17. §-hoz
Ezen paragrafusokban került rögzítésre a temetőben temetkezési szolgáltatást, valamint egyéb vállalkozói tevékenységet végzők bejelentési kötelezettsége, illetve annak tartalma. Szintén itt került szabályozásra az üzemeltetőnek a temetkezési szolgáltatás ellátásának rendjével, összehangjával összefüggésben keletkező kötelezettségei, valamint a temetőben egyéb vállalkozási tevékenységet végző vállalkozó munkavégzésének kereteit meghatározó szabályok.
A 18. §-hoz
A 3. mellékletre való hivatkozással a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját, valamint temetkezési szolgáltatók által fizetendő temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjak általános forgalmi adó nélküli mértékét tartalmazza. Rögzíti továbbá a díjak beszedésének, valamint díjra való jogosultság szabályait.
A 19. §-hoz
A 19. § hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.
A 20. §-hoz
Ez a szakasz tartalmazza a hatályba léptető rendelkezést.